GOOD LIFE

Το μεξικάνικο φαγητό είναι υγιεινό και υπάρχει εξήγηση για αυτό

Η μεξικάνικη κουζίνα είναι γνωστή και δημοφιλής σχεδόν σε όλο τον κόσμο, αλλά πολλοί αγνοούν πως εκτός από την... spicy γεύση που την χαρακτηρίζει αποτελεί και μια υγιεινή διατροφική επιλογή.

Στπ vita.gr διαβάσαμε πως ενώ συνήθως πιστεύουμε ότι το μεξικάνικο πρέπει να προορίζεται για ειδικές περιστάσεις, μιας και δεν είναι τόσο συμβατό, στην πραγματικότητα η μεξικάνικη κουζίνα προσφέρει μια ποικιλία τροφών, που είναι εξαιρετικά ωφέλιμες για την υγεία.

Μεξικάνικο και υγιεινό

Αυτό μάλιστα, υπερβαίνει τα βασικά μεξικάνικα συστατικά, όπως οι ντομάτες και το καλαμπόκι. Μερικές από τις πιο λαχταριστές μεξικάνικες τροφές, περιλαμβάνουν:

Τσίλι

Μπορεί να μην σκέφτεστε το τσίλι ως λαχανικό, αλλά είτε σας αρέσουν τα jalapeños είτε τα πιο ήπια poblanos, όλα τα τσίλι μπορούν να συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη λαχανικών. Όπως και άλλα λαχανικά, το τσίλι παρέχει μια μεγάλη ποικιλία βιταμινών, όπως βιταμίνη C και βιταμίνη Α.

Ενώ μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσετε μια ολόκληρη μερίδα τσίλι για να λάβετε όλα τα πολύτιμα μικροθρεπτικά συστατικά, μπορείτε να επωφεληθείτε εξίσου απολαμβάνοντας πιο ήπιες ποικιλίες όπως το poblanos.

Επιπλέον, η ένωση που κάνει τα τσίλι πικάντικα, γνωστή και ως καψαϊκίνη, έχει συσχετιστεί με μειωμένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης και χοληστερίνης.

Jicama

Το Jicama αποτελεί στρογγυλή ρίζα που προέρχεται από το Μεξικό, επίσης γνωστή και ως yam bean. Είναι λαχανικό που συνήθως σερβίρεται φρέσκο με λάιμ και τσίλι ως δροσιστικό σνακ.

Οι ερευνητές μελετούν το jicama για την πιθανή του ιδιότητα να υποστηρίζει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, καθώς πρόκειται για λαχανικό ρίζας με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Φασόλια

Τα φασόλια και άλλα όσπρια έχουν συσχετιστεί με μειωμένη χοληστερόλη (LDL) και χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα φασόλια μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμα για άτομα με διαβήτη τύπου 2, καθώς σχετίζονται με βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη. Επιπλέον όταν καταναλώνονται ταυτόχρονα με τροφές όπως το ρύζι, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της απόκρισης του σακχάρου στο αίμα.

Το μεξικάνικο φαγητό μπορεί να σας βοηθήσει να ενσωματώσετε τα φασόλια σε τακτική βάση, καθώς συνήθως σερβίρονται με μεξικάνικα γεύματα, είτε ως συνοδευτικό είτε ως μέρος του κύριου πιάτου.

Pepitas

Στο μεξικάνικο φαγητό, οι σπόροι κολοκύθας (pepitas) είναι κάτι παραπάνω από μια φθινοπωρινή απόλαυση. Τρώγονται όλο το χρόνο, με ή χωρίς το κέλυφος. Εκτός από το ότι τρώγονται ως σνακ, χρησιμοποιούνται συχνά σε σάλτσες (π.χ. pipian και mole) ή καρυκεύματα.

Πρόκειται για φυσική «πηγή» πρωτεΐνης, σιδήρου και ψευδαργύρου. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά συνδέονται συνήθως με ζωικά προϊόντα, έτσι οι σπόροι είναι μια εξαιρετική επιλογή για vegans και χορτοφάγους που μπορεί να θέλουν να καλύψουν τυχόν διατροφικά «κενά».

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!