Το φθινόπωρο είναι η εποχή που πολλοί πασχίζουν να χάσουν τα όποια κιλά πήραν στις διακοπές τους, ενώ όλοι θα πρέπει να προσέξουν τη διατροφή τους αυτό το διάστημα, καθώς είναι γνωστό πως κάποιες τροφές τονώνουν το ανοσοποιητικό και αυτή η τόνωση είναι μάλλον απαραίτητη εν όψει του χειμώνα.
Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα τρόφιμα του Φθινοπώρου και πως αυτά μας βοηθούν να είμαστε υγιείς.
Φρούτα & Λαχανικά: Το φθινόπωρο συνήθως χαρακτηρίζεται από πληθώρα χρωμάτων τόσο στη φύση, όσο και στο πιάτο μας, αν εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας με φρέσκα λαχανικά και φρούτα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά αποτελούν πηγές θρεπτικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εμποδίζουν τη δράση των ελευθέρων ριζών ενισχύοντας την άμυνα του οργανισμού μας. Καλό είναι να συνοδεύουμε τα κυρίως γεύματά μας πάντα με σαλάτα. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν προκαλούν αίσθημα κορεσμού και έτσι δε θα χρειαστεί να καταναλώσουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού από το κυρίως γεύμα.
Η πτώση θερμοκρασίας και το κρύο τους φθινοπωρινούς μήνες μας αναγκάζει να είμαστε αρκετές ώρες σε κλειστούς χώρους και κυρίως σπίτι. Έτσι όμως αυξάνονται και οι πιθανότητες για τσιμπολόγημα. Μια πολύ καλή λύση για τσιμπολόγημα χωρίς περιττές θερμίδες, είναι να κόψουμε λίγα λαχανικά σε ραβδάκια ή να αντικαταστήσουμε το γλυκό με φρούτα, προσφέροντας έτσι στον οργανισμό μας μια ασπίδα προστασίας.
Φρούτα & Λαχανικά εποχής
Σεπτέμβριος: Σταφύλια, σύκα, δαμάσκηνα, αχλάδια, μήλα, κρεμμύδια ξερά, ντομάτες , πατάτες, κολοκυθάκια, μπάμιες, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης
Οκτώβριος: Σταφύλια, ρόδια, μήλα, μαρούλι, καρότο, σπανάκι, αμύγδαλα, καρύδια
Νοέμβριος: Αχλάδια, μήλα, ρόδια, μανταρίνια, πορτοκάλια, λεμόνια, φουντούκια, κάστανα, αμύγδαλα
Αμυλούχα τρόφιμα
Η κατανάλωση τέτοιων τροφίμων(ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά ολικής αλέσεως), κυρίως ολικής αλέσεως, παρέχει στον οργανισμό μας σύνθετους υδατάνθρακες, πλήθος βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών που βοηθούν την ομαλή λειτουργία του.
Άπαχο κρέας, ψάρια, πουλερικά
Καλό είναι να χρησιμοποιούμε στα κυρίως γεύματα μας κοτόπουλο ή γαλοπούλα(θρεπτικές σούπες), καθώς περιέχουν λιγότερα λιπαρά από το κόκκινο κρέας και επίσης καλό θα ήταν να περιορίσουμε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος περίπου 1 φορά την εβδομάδα. Η κατανάλωση ψαριών 2-3 φορές την εβδομάδα κρίνεται ιδανική, μιας και αποτελούν πηγές απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, συμβάλλοντας έτσι στην καλή λειτουργία της καρδιάς, του κυκλοφορικού συστήματος, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύουν από θρόμβωση του αίματος, καθώς και από διάφορες μορφές καρκίνου.
Όσπρια
Για πολλούς το κατεξοχήν χειμερινό φαγητό μιας και μας ζεσταίνουν τις κρύες μέρες του χειμώνα, αλλά καταναλώνονται ευχάριστά και τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου. Όποια εποχή και να τα καταναλώσουμε, τα όσπρια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, φυτικών ινών αλλά και βιταμινών.
Ξηροί καρποί
Μία μικρή χούφτα ανάλατα αμύγδαλα ή καρύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία και μας βοηθά να ρυθμίσουμε καλύτερα την όρεξή μας, αποτελώντας για εμάς ένα μικρό και θρεπτικό σνακ.
Νερό
Η καλή ενυδάτωση πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό στόχο όλων μας, για τη διασφάλιση της υγείας μας κυρίως, αλλά και για την εμφάνιση μας, καθώς η σωστή ενυδάτωση επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την εμφάνιση του δέρματος.
Τέλος, καλό είναι να βρούμε διεξόδους από τα προβλήματα μας(άγχος, στρες), όχι στο φαγητό αλλά στην άσκηση. Μια ήπιας μορφής φυσική δραστηριότητα, θα μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από το στρες της καθημερινότητας, θα βοηθήσει να μειώσουμε χοληστερίνη και πίεση, θα ενισχύσει την οστική μας δύναμη και θα βελτιώσει την καρδιοαναπνευστική μας αντοχή. Ισορροπημένη διατροφή και άσκηση συνεπάγονται την καλή σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία.