GOOD LIFE

Μάθε γιατί το καλοκαίρι συνδέεται άμεσα με την ευεξία

Οι καλοκαιρινές διακοπές δεν έχουν θεσπιστεί τυχαία, αφού είναι και επιστημονικά επιβεβαιωμένο πως τα οφέλη του καλοκαιριού στην συνολική σωματική και ψυχική υγεία είναι τεράστια.

Παρακάτω θα βρεις μερικά απλά οφέλη για την υγεία για εσένα και την οικογένειά σου που ενισχύουν ακόμα περισσότερο την αγάπη μας για τον μήνα Αύγουστο! 

Δωρεάν βιταμίνη D

Εμείς τώρα έχουμε την πολυτέλεια να λαμβάνουμε και να αναπληρώνουμε τις ποσότητες βιταμίνης D. Είναι μία από τις πιο σημαντικές βιταμίνες (επίσης, θεωρείται ορμόνη) και είναι υπεύθυνη για πολλές αντιδράσεις στο σώμα σου αλλά και για βέλτιστη υγεία. Έχει την ιδιότητα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, παίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου, τη δύναμη και την οικοδόμηση των οστών, τον μεταβολισμό και τη γενική καλή συναισθηματική υγεία. Έχοντας μάθει, δυστυχώς, να αποφεύγουμε τον ήλιο τις τελευταίες δεκαετίες, μπλοκάροντας έτσι το δέρμα μας από μία από τις πιο κρίσιμες αντιδράσεις που πραγματοποιούνται εξαιτίας του, έχουμε πολλά να αντιστρέψουμε σήμερα, καθώς οι περισσότερες από εμάς υποφέρουμε από ανεπάρκεια βιταμίνης D. Τι πρέπει να κάνεις εσύ, επομένως; Να βρεις τις ώρες εκείνες που ο ήλιος δεν είναι εχθρός σου, αλλά φίλος, και να αφήσεις το δέρμα σου να εκτεθεί ανοιχτά στις ακτίνες του. Δέκα με 20 λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να "φουλάρεις" τον οργανισμό σου. 

 

Πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά

Ο ήλιος και η ζέστη ευνοούν κάθε είδους ανάπτυξη με φυσικό τρόπο. Αυτή είναι η εποχή που μπορούμε να απολαύσουμε άφθονα φρέσκα φρούτα και λαχανικά στα οποία οι βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά βρίσκονται στο peak τους. Άρα, αυτή είναι και η εποχή για να εντάξεις εύκολα στη διατροφή σου τα περισσότερα από αυτά. Γιατί τώρα είναι νοστιμότατα, ενώ οι λαϊκές αγορές τα προσφέρουν σε τεράστια ποικιλία και προσιτές τιμές. 

Περισσότερες ευκαιρίες για φυσική δραστηριότητα

Ο ήλιος και η ζέστη μάς καλούν κυριολεκτικά έξω. Αυτός ο καιρός ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητους τύπους δραστηριοτήτων, ενώ συγχρόνως μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε περισσότερο τη φύση, από περπάτημα και τζόγκινγκ, πεζοπορίες στην ύπαιθρο και βόλτες με ποδήλατο μέχρι κολύμπι, ρίψη φρίσμπι, yoga σε εξωτερικό χώρο, μπάντμιντον, beach volley – και η λίστα συνεχίζεται όσο κάθεσαι και το σκέφτεσαι! Όσον αφορά την υγεία, μέσω της φυσικής δραστηριότητας θα δεις τα οστά σου να δυναμώνουν, όπως και την καρδιά σου, το ανοσοποιητικό σου σύστημα, τους μυς σου και πολλά άλλα!

Περισσότερες ευκαιρίες για εφίδρωση

Αυτό μπορεί να ακούγεται αστείο στην αρχή, αλλά οι αυξημένες ευκαιρίες για εφίδρωση είναι στην πραγματικότητα ένα μεγάλο όφελος για την υγεία. Καθώς οι περισσότερες από εμάς δεν ασκούμαστε ή δεν ασκούμαστε αρκετά για να ιδρώνουμε όλο τον χρόνο, οι καλοκαιρινοί μήνες επιτρέπουν να συμβεί αυτό σχεδόν αβίαστα. Η εφίδρωση είναι βασικό συστατικό για αποτοξίνωση και άρα για καλύτερη υγεία, παρ’ όλα αυτά, μπλοκάρουμε τους πόρους μας με χημικά αντιιδρωτικά καθημερινά και δεν επιτρέπουμε να ολοκληρωθεί αυτή η ευεργετική διαδικασία. Αυτό το καλοκαίρι, όποτε βρίσκεσαι στην εξοχή, ξέχνα τα αντιιδρωτικά. Χρησιμοποίησε ένα φυσικό αποσμητικό αν είσαι ευαίσθητη στις μυρωδιές, διαφορετικά βγες έξω, απόλαυσε τον εαυτό σου και άφησε το σώμα σου να κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. Στόχος, τα καλύτερα αποτελέσματα υγείας.

Περισσότερες ευκαιρίες για να περπατάς ξυπόλητη

Για σκέψου το. Πόσο φροντίζεις να εξασκείς αυτή την τόσο απλή και τόσο καλοκαιρινή συνήθεια; Ίσως και καθόλου. Ωστόσο, αποτελεί βασικό συστατικό της καλής υγείας. Ο ζεστός καιρός ευνοεί την παραμονή μας σε εξωτερικούς χώρους και αυτό με τη σειρά του πολλαπλασιάζει τις δυνατότητες που έχουμε να περπατήσουμε ξυπόλητοι. Είτε βρίσκεσαι σε παραλία είτε απλώς στην αυλή σου, πέτα τα παπούτσια και περπάτα ξυπόλητη, αφού πρώτα μάθεις τα δύο κύρια οφέλη για την υγεία. Το πρώτο είναι ένα δωρεάν ρεφλεξολογικό μασάζ. Εντάξει, δεν είναι το ίδιο με την επίσκεψη σε ρεφλεξολόγο, αλλά εξακολουθείς να κερδίζεις κάποια οφέλη. Οι αρχαίοι θεραπευτές γνώριζαν ότι τα μέρη και τα όργανα του σώματός μας συνδέονται μεταξύ τους με πολλούς τρόπους και έτσι σήμερα μπορούμε εύκολα να βρούμε έναν χάρτη του ποδιού μας με τα σημεία πίεσης που σχετίζονται με όλα τα κύρια όργανά μας. Στη ρεφλεξολογία αυτά διεγείρονται για να ανοίξουν μπλοκαρίσματα ή για να διεγείρουν μια υποτονική περιοχή κ.λπ. Ενώ περπατάς ξυπόλητη, ειδικά σε ανώμαλες επιφάνειες, όπως η άμμος ή οι παραλίες με βότσαλα, διεγείρεις μόνη σου πολλά από αυτά τα σημεία πίεσης. Μερικά από τα οφέλη αυτής της πρακτικής είναι η καλύτερη πέψη, η ενισχυμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού, η θεραπεία του πόνου στην πλάτη και πολλά άλλα.

Το δεύτερο σημαντικό πλεονέκτημα του περπατήματος χωρίς παπούτσια είναι η γείωση ή earthing, όπως είναι ο αγγλικός όρος. Σήμερα, λόγω του τρόπου ζωής και των ενδυματολογικών μας επιλογών, είμαστε κυριολεκτικά αποσυνδεδεμένοι από τη Γη. Ωστόσο, δημιουργούμε πολλά φορτία μέσα μας από όλες τις ηλεκτρομαγνητικές πηγές γύρω μας, καθώς και από την τεχνολογία που χρησιμοποιούμε. Περπατώντας ξυπόλητη στο έδαφος, επιτρέπεις ξανά τη φυσική γείωση. Πολλοί ολιστικοί θεραπευτές διδάσκουν σήμερα τη σημασία του για την ολιστική υγεία και προτείνουν ακόμα και κουβέρτες γείωσης κ.λπ. Λοιπόν, το περπάτημα στη γη χωρίς παπούτσια είναι δωρεάν και μπορεί να είναι πολύ διασκεδαστικό, καθώς συνδέεσαι με τη Γη και απολαμβάνεις ένα αποτέλεσμα εξισορρόπησης, καθαρισμού και γείωσης για ολόκληρο το σώμα σου. Φυσικά, επιλέγεις περιοχές που είναι ασφαλείς και απαλλαγμένες από σκουπίδια, αιχμηρά αντικείμενα ή τσιμπήματα εντόμων για καλύτερα αποτελέσματα.

Περισσότερες ευκαιρίες για καθαρό αέρα

Ένας άλλος βασικός παράγοντας για την καλή υγεία μας είναι ο καθαρός αέρας και, με τους περισσότερους από εμάς να ζούμε σε πόλεις, είναι αυτονόητο ότι απλά δεν παίρνουμε αρκετό. Ο καθαρός αέρας είναι το "κλειδί" για την καλή υγεία. Στις ανατολικές παραδόσεις ο αέρας ή η αναπνοή αναφέρονται ως "πράνα" – η ζωτική δύναμη της ζωής. Στη δυτική κουλτούρα μας, ωστόσο, οι περισσότεροι από εμάς αναπνέουμε πολύ επιφανειακά σε καθημερινή βάση, πράγμα που δηλώνει την ύπαρξη στρες, ενώ συνήθως αναπνέουμε πολύ κακής ποιότητας αέρα. Γι’ αυτό φέτος το καλοκαίρι βγες με την παρέα σου ή την οικογένειά σου σε περιοχές με χαμηλή αιθαλομίχλη και ρύπανση και απολαύστε βαθιές αναπνοές! Εάν δε θέλεις να συνδέσεις τις βαθιές εισπνοές και εκπνοές σου με την άσκηση, βγες στη φύση να χαρείς και όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

Μια συνολική αίσθηση ευεξίας

Το φως του ήλιου μάς κάνει να νιώθουμε καλά. Αυτό είναι γνωστό και ένας από τους λόγους που έχουμε τόσο πολλούς ανθρώπους που υποφέρουν από SAD (εποχική συναισθηματική διαταραχή) κατά τους σκοτεινούς κρύους μήνες είναι η έλλειψή του. Έτσι, αυτό το καλοκαίρι αξιοποίησε στο έπακρο τη σεζόν απολαμβάνοντας όλα όσα μπορεί να προσφέρει η ύπαιθρος. Κλείσε την τηλεόραση και απλά βγες εκεί έξω. Είτε πρόκειται για οικογενειακά πικνίκ, κηπουρική, σωματικές δραστηριότητες είτε απλά για να βρεθείς κάτω από την επήρεια του ζεστού χαμογελαστού ήλιου, να ξέρεις ότι από μόνο του αξίζει. Θυμήσου, λοιπόν, να παραμένεις καλά ενυδατωμένη με καθαρό νερό, να απολαμβάνεις τον ήλιο με σύνεση και απλά να διασκεδάζεις.

Πηγή: shape.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!