GOOD LIFE

Η προσβολή από κάποιους ιούς μας κάνει πιο... ελκυστικούς στα κουνούπια

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών δεν είναι μόνο εκνευριστικά, αλλά μπορούν να συμβάλλουν και στη μετάδοση ορισμένων νόσων, από την άλλη, μια νέα έρευνα διαπίστωσε πως όταν προσβληθούμε από κάποιους ιούς, γινόμαστε και πιο... ελκυστικοί στα κουνούπια.

Όπως αναφέρει το ygeiamou.gr όταν ένα κουνούπι μας τσιμπάει και μας μολύνει με ένα ιό όπως ο Zika ή ο ιός του Δάγκειου πυρετού, αλλοιώνει τη μυρωδιά του σώματός μας καθιστώντας μας ιδιαίτερα ελκυστικούς σε άλλα κουνούπια σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Cell.

Ο ιός του Δάγκειου πυρετού μεταδίδεται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes και ιδιαιτέρως του είδους Aedes aegypti. Ο Δάγκειος πυρετός αποτελεί μία οξεία ιογενή νόσο που οφείλεται σε έναν από τους τέσσερεις ορότυπους του ιού του Δάγκειου πυρετού (DENV1, 2, 3 και 4), της οικογένειας των φλαβοϊών.

Η νόσος από τον ιό Zika είναι ιογενής νόσος που μεταδίδεται στον άνθρωπο κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού του γένους Aedes.

Καθώς είμαστε πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια λοιπόν αυξάνονται οι πιθανότητες να δεχθούμε νέο τσίμπημα με το κουνούπι να μεταφέρει τον ιό από εμάς στο επόμενο θύμα.

Φαίνεται ότι ο εκάστοτε ιός τροποποιεί το μικροβίωμα της επιδερμίδες και την καθιστά πιο ελκυστική σε άλλα κουνούπια, γεγονός που οδηγεί σε ταχύτατη εξάπλωση του ιού εξηγούν οι ανοσολόγοι του UConn Health, παράρτημα του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

Τα συγκεκριμένα ευρήματα εξηγούν έως ένα βαθμό το λόγο που οι ιογενείς λοιμώξεις που μεταδίδονται με το νύγμα μολυσμένου κουνουπιού είναι τόσο επίμονες.

Οι ερευνητές  παρατήρησαν σε πειράματα με ποντίκια ότι εκείνα που ήταν μολυσμένα με τον ιό του Δάγγειου Πυρετού ήταν πιο ελκυστικά για τα κουνούπια συγκριτικά με τα υγιή ποντίκια.

Στη συνέχεια πειραματίστηκαν με αρκετά μόρια που υπάρχουν σε μολυσμένα ζώα. Εφάρμοσαν τα μόρια σε υγιεή ποντίκια καθώς και σε χέρια ανθρώπων εθελοντών.

Ένα μόριο, η ακετοφαινόνη, φάνηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για τα κουνούπια.

Ομοίως, η ανάλυση της οσμής του δέρματος ατόμων με δάγγειο πυρετό έδειξε μεγάλη περιεκτικότητα σε ακετοφαινόνη – και αυτοί οι ασθενείς ήταν επίσης πιο ελκυστικοί για τα κουνούπια.

Η ποσότητα της ακετοφαινόνης στο δέρμα πρακτικά ρυθμίζεται από αντιμικροβιακά πεπτίδια που παράγει το δέρμα, ωστόσο σε μολυσμένα ποντίκια αυτή η παραγωγή μειώνεται με αποτέλεσμα την γρήγορη αύξηση των βακτηρίων.

Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης ένα πιθανό απωθητικό, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, την ισοτρετινοΐνη, η οποία αυξάνει την παραγωγή του προστατευτικού αντιμικροβιακού πεπτιδίου της επιδερμίδας.

Πράγματι τα ποντίκια που έλαβαν ισοτρετινοΐνη ήταν λιγότερο ελκυστικά στα κουνούπια.

Απαιτούνται ωστόσο περισσότερες έρευνες για να διαπιστωθεί τόσο η δράση της ισοτρετινοΐνης όσο και η αποτελεσματικότητά της στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!