GOOD LIFE

Μάθε τι πρέπει να τρως και τί να αποφεύγεις όταν έχει ζέστη

Οι υψηλές θερμοκρασίες και οι mini καύσωνες αποτελούν συχνό φαινόμενο μιας και είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Το κλιματιστικό, τα συχνά χλιαρά ντους, τα ελαφριά ρούχα και η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι τα κύρια μέτρα προστασίας. Τι γίνεται όμως με τη διατροφή μας;

Για να προστατευθούμε από τον καυτό ήλιο, εκτός από το να φοράμε καπέλο και αντηλιακό, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα και τη διατροφή μας.

Φρούτα, λαχανικά και νερό

Φρούτα, λαχανικά και νερό (ιχνοστοιχεία, βιταμίνες, ηλεκτρολύτες). Η τριπλέτα της δροσιάς!

Τις ζεστές μέρες το Νο1 απαραίτητο είναι το νερό ακολουθούν οι σαλάτες με φρούτα και λαχανικά.

Βοηθούν να χορτάσουμε χωρίς να φουσκώσουμε και να δροσιστούμε ταυτόχρονα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και ηλεκτρολύτες.

Περιέχουν πολύ νερό, ανεβάζουν τη γλυκόζη στο αίμα και έτσι διατηρούν την ενέργειά μας σε υψηλά επίπεδα, είναι ευκολόπεπτα και έχουν λίγες θερμίδες.

Φαγητά με αλάτι

Τα φαγητά με αλάτι δεν πρέπει να λείπουν από το ημερήσιο διαιτολόγιο με μέτρο πάντα.

Το αλάτι βοηθά στην αναπλήρωση του νατρίου που αποβάλλεται με τον ιδρώτα και στην εξοικονόμηση υγρών γενικότερα.

Μικρά και συχνά γεύματα

Τα μικρά και συχνά γεύματα, είναι η καλύτερη λύση και για να αποφεύγεται το φούσκωμα.

Έτσι διατηρείται η ενέργεια του οργανισμού σε καλά επίπεδα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καύσωνας και παγωτά, γρανίτες, αναψυκτικά, αλκοόλ, καφές, γλυκά

Παγωτά – Γρανίτες

Τα παγωτά και οι γρανίτες αποτελούν την καλύτερη λύση δροσιάς για τις ζεστές μέρες μιας και δεν επιβαρύνουν το στομάχι και προσφέρουν την αίσθηση που επιζητούμε. Με μέτρο φυσικά μιας και αρκετά από αυτά είναι πλούσια σε θερμίδες.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, πρέπει να αποφεύγονται καθώς προσθέτουν θερμίδες και μας ξεδιψούν παροδικά σε αντίθεση με το νερό και τους φυσικούς χυμούς.

Αλκοολούχα ποτά

Τα αλκοολούχα ποτά είναι καλό να μην προτιμώνται ή τουλάχιστον τις πολύ ζεστές μέρες να αποφεύγονται. Ωθούν σε υψηλή διούρηση και απώλεια υγρών ενώ αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Καφές

Ο καφές χει παρόμοια δράση με το αλκοόλ. Είναι καλό είναι να αποφεύγεται τις ημέρες του καύσωνα αφού προκαλεί εφίδρωση και διούρηση.

Λιπαρά & γλυκά

Καλό είναι να μην προτιμούμε λιπαρά και γλυκά. Τέτοιου είδους τροφές διότι «βαραίνουν» το στομάχι και δημιουργούν δυσφορία τις ζεστές ημέρες.

Τα must για ενυδάτωση

Στο shape.gr διαβάσαμε μια λίστα με τα 7 από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις και μερικές δημιουργικές ιδέες για το πώς μπορείς να τις ενσωματώσεις στη διατροφή σου αυτό το καλοκαίρι:

Καρπούζι

Το καρπούζι αποτελείται από περίπου 92% νερό, γεγονός που το καθιστά ιδανικό τρόφιμο για ενυδάτωση. Το καρπούζι έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C. Δοκίμασε να συνδυάσεις το καρπούζι με φέτα, ρόκα και ένα ψιλοκομμένη μοτσαρέλα για μια τέλεια φρέσκια σαλάτα.

Αγγούρι

Τα αγγούρια αποτελούνται από περίπου 95% νερό, αλλά έχουν επίσης υψηλή συγκέντρωση καλίου και πολυφαινολών, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Δοκιμάστε το με ντομάτες, αβοκάντο και βινεγκρέτ λεμονιού για μια ελαφριά και εύκολη σαλάτα για το καλοκαιρινό σου γεύμα.

Ανανάς

Ο ανανάς είναι υψηλός τόσο στη βιταμίνη C όσο και στο μαγγάνιο, ένα μέταλλο σημαντικό για τη βελτίωση της υγείας των οστών και του συνδετικού ιστού.. Δοκίμασε να δημιουργήσεις ένα υγιές Pina Colada Smoothie συνδυάζοντας μαζί ½ φλιτζάνι παγωμένο ανανά, ½ παγωμένη μπανάνα και ½ φλιτζάνι γάλα καρύδας και απόλαυσε το.

Γκρέιπφρουτ

Με περίπου 92% περιεκτικότητα σε νερό, το γκρέιπφρουτ είναι ένα ακόμη από τα πιο ενυδατικά φρούτα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, C και λυκοπένιο, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες. Έχει επίσης χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στην αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Φτιάξε μια φρουτοσαλάτα με φέτες γκρέιπφρουτ και πορτοκαλί και μέντα.

Μάνγκο

Υψηλή περιεκτικότητα σε β-καροτένιο και βιταμίνη C σε ένα μόνο φλυτζάνι, τα μάνγκο είναι ένα τέλειο, ζουμερό, ενυδατικό καλοκαιρινό φρούτο. Είναι επίσης υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α, η οποία βοηθά στη βελτίωση της υγείας του δέρματός σας. Φτιάξε με 2 μόνο υλικά μάνγκο sorbet με ανάμειξη 1 φλιτζάνι κατεψυγμένο μάνγκο με ¼ φλιτζάνι αμύγδαλου ή γάλα καρύδας.

Σέλινο

Το σέλινο αποτελείται από περίπου 95% νερό, και είναι υψηλό σε βιταμίνη Κ και μια καλή πηγή διαιτητικών ινών. Μπορείς να συνδυάσεις το σέλινο με αμύγδαλο ή φυστικοβούτυρο για ένα ενυδατικό σνακ που είναι γεμάτο με πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

Γιαούρτι

Τα φρούτα και τα λαχανικά δεν είναι τα μόνα τρόφιμα που μπορούν να σας ενυδατώσουν. Το γιαούρτι είναι στην πραγματικότητα αρκετά υψηλό σε περιεκτικότητα σε νερό έως και 85% και είναι μια μεγάλη πηγή ηλεκτρολυτών, πρωτεϊνών, ασβεστίου και προβιοτικών που προάγουν τα υγιή βακτήρια του εντέρου. Φτιάξε το δικό σου frozen yogurt εύκολα με γιαούρτι, γάλα αμυγδάλου, μέλι ή σιρόπι αγαύης και φρούτα της επιλογής σου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!