GOOD LIFE

Μάθε πόσα οφέλη θα αποκομίσεις κάνοντας μια βόλτα στη βροχή

Ο καιρός μάλλον χαλάει τα πλάνα πολλών για εξορμήσεις το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας, αφού αναμένεται να είναι βροχερός σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά πιθανά δεν γνωρίζετε πόσα οφέλη προσφέρει στη σωματική και ψυχική υγεία μια βόλτα ενώ βρέχει.

Στο skai.gr διαβάσαμε μια λίστα με όλα τα οφέλη που θα αποκομίσεις βγαίνοντας μια βόλτα στη βροχή.

Η μυρωδιά της βροχής επιδρά χαλαρωτικά

Έχεις δώσει ποτέ σημασία στη μυρωδιά της βροχής; Ή μάλλον, στη μυρωδιά του εδάφους και του αέρα όταν βρέχει; Εάν όχι, την επόμενη φορά που θα βγεις έξω ενώ βρέχει, πάρε μια βαθιά ανάσα. Αυτό το γλυκό, φρέσκο, καταπραϋντικό άρωμα ονομάζεται petrichor και είναι πολύ καλό για την ψυχή. Αυτό το άρωμα δημιουργείται όταν ένα μείγμα ενώσεων από φυτικά έλαια, συσσωρευμένα στο έδαφος και τα πετρώματα, αναμειγνύονται και απελευθερώνονται μέσω σταγονιδίων υγρασίας στον αέρα.

Σκέψου το σαν αρωματοθεραπεία σε μια βροχερή μέρα. Εκτός από τα οφέλη που θα έχεις από τα ίδια τα φυτικά έλαια που μεταφέρονται στον αέρα (ανάλογα με το μέρος που βρίσκεσαι), το petrichor προσφέρει ηρεμιστικές και τονωτικές ιδιότητες.

Το περπάτημα στη βροχή μπορεί να σε βοηθήσει να αλλάξεις προοπτική

Αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μείνεις στη βροχή, αντί να ψάχνεις απεγνωσμένα ένα καταφύγιο, θα εκπλαγείς με αυτό που βλέπεις. Ο κόσμος γίνεται διαφορετικός όταν βρέχει. Διαχέεται σε ένα μοναδικό φως, τα πάντα γύρω αλλάζουν σχήμα, χρώμα και ήχο. Μπορεί ακόμη και να συναντήσεις μερικές εκπλήξεις που προορίζονται μόνο για όσους βγαίνουν έξω στη βροχή: τον ατμό που αναδύεται από το έδαφος, το κίτρινο φως της καταιγίδας, τα λουλούδια που κλείνουν τα πέταλά τους μέχρι να ανατείλει ξανά ο ήλιος και πολλά άλλα.

Καθώς απολαμβάνεις αυτή τη διαφορετική άποψη του κόσμου, μπορείς να την εκλάβεις ως έμπνευση για να αλλάξεις την οπτική γωνία και σε άλλους τομείς της ζωής σου. Μερικές φορές χρειάζεται απλά μια μικρή ανανέωση στον τρόπο με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα για να κάνεις πιο θετικές και αισιόδοξες σκέψεις.

Η ατμόσφαιρα είναι πιο καθαρή όταν βρέχει

Εάν θέλεις να πάρεις λίγο καθαρό αέρα, δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή για να πας μια βόλτα από όταν βρέχει. Καθώς μια σταγόνα βροχής πέφτει στην ατμόσφαιρα, εμφανίζεται ένα φυσικό φαινόμενο όπου η σταγόνα προσελκύει δεκάδες έως εκατοντάδες σωματίδια ατμοσφαιρικών ρύπων όπως αιθάλη, θειικά άλατα και άλλα οργανικά σωματίδια. Αυτή η διαδικασία όπως καταλαβαίνεις κάνει μια αξιοσημείωτη δουλειά στον καθαρισμό του αέρα γύρω σου.

Οι ειδική στην ατμοσφαιρική χημεία στο MIT δημοσίευσαν μια μελέτη στο περιοδικό Atmospheric Chemistry And Physics που απέδειξε πόσο αποτελεσματική είναι η βροχή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο Dan Cziczo, καθηγητής ατμοσφαιρικής χημείας του Victor P Starr, λέει ότι αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να προεκταθούν για να προβλεφθεί η δυνατότητα της βροχής να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πιεστικών ζητημάτων όπως η ποιότητα του αέρα και η ανθρώπινη υγεία, καθώς και η επίδραση του ατμοσφαιρικού νέφους στο κλίμα.

Η βροχή βοηθάει στην εύρεση της αποδοχής


Υπάρχουν πολλά πράγματα στη ζωή που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας και είναι πολύ δύσκολο το να το αποδεχτούμε αυτό. Από το να θρηνήσεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο, μέχρι το να αισθάνεσαι άγχος για το πώς πήγε μια συνέντευξη για δουλειά, υπάρχουν στιγμές που η απελευθέρωση του ελέγχου και η αποδοχή είναι το καλύτερο πράγμα που μπορείς να κάνεις, και στην πραγματικότητα το να κάνεις μια βόλτα στη βροχή μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει σε αυτό.

Η βροχή είναι εύκολο να θεωρηθεί δεδομένη. Είναι ακόμη εύκολο να τι σκεφτείς ως ένα αρνητικό πράγμα. Πόσες φορές άλλωστε δεν έχεις ξυπνήσει μια βροχερή μέσα και σκέφτεσαι ‘’σήμερα έχει κακό καιρό’’; Αλλά στην πραγματικότητα, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία του σύμπαντος μας. Είναι απίστευτα δυνατό. Και, όπως συμβαίνει με ένα μεγάλο μέρος της ζωής, δεν έχουμε κανέναν απολύτως έλεγχο σε αυτό – και αυτό είναι εντάξει. Στην πραγματικότητα, αυτό είναι υπέροχο.

Πώς να κάνεις μια ενσυνείδητη βόλτα στη βροχή

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς αντιμέτωπη με μια βροχερή μέρα, μη το αφήσεις σου χαλάσει τη διάθεση. Αντί αυτού, εκμεταλλεύσου την ευκαιρία να εξασκηθείς στο περπάτημα στη βροχή και να αποκομίσεις τα άφθονα οφέλη. Αλλά πώς μπορείτε να βγεις στη βροχή έχοντας κατά νου μια θετική προοπτική και την ευημερία σου; Όλα καταλήγουν στο να είσαι πραγματικά παρούσα στη στιγμή.

Η επιλογή να είσαι παρούσα ξεκινάει πάντα με την αναπνοή, επομένως το να φέρεις την επίγνωσή σου στην αναπνοή σου είναι το πρώτο βήμα. Η σκόπιμη και εστιασμένη αναπνοή άλλωστε κάνει θαύματα για να καθαρίσει το μυαλό. Πριν βγεις έξω, κάνε μια σειρά από βαθιές, σταθερές εισπνοές και εκπνοές από τη μύτη, απελευθερώνοντας αργά και εστιάζοντας εξ ολοκλήρου στη διαδικασία.

Καθώς περπατάς στη βροχή, συνέχισε αυτή τη συνειδητή αναπνοή και προσπάθησε να διώξεις τις σκέψεις που αποσπούν την προσοχή σου. Μην προσπαθήσεις να τις αγνοήσεις ή να τις καταπιέσεις. Αντίθετα, άκου, αναγνώρισε και στη συνέχεια άφησέ τες να φύγουν. Καθώς αφήνεις τις γεμάτες άγχος σκέψεις να φύγουν, επίστρεψε πάντα στην αναπνοή σου και σε αυτό που κάνεις ακριβώς εκεί, αυτή τη στιγμή.

Τώρα, επέκτεινε την παρουσία σου στον νέο, υγρό κόσμο γύρω σου. Παρατήρησε τη μυρωδιά του petrichor και το πώς επηρεάζει τη διάθεσή σου. Κοίτα πραγματικά το περιβάλλον γύρω σου και απόλαυσε τις μοναδικές ιδιότητες που προσφέρει η βροχή σε όλα. Νιώσε τις σταγόνες στο δέρμα σου και άκου αυτόν τον διαλογιστικό ήχο.

Προσπάθησε να βρεις ένα μέρος στο μυαλό και το σώμα σου όπου αποδέχεσαι τα πάντα γύρω σου, εσωτερικά και εξωτερικά, αλλά δεν κολλάς εμμονικά σε τίποτα. Απλά υπάρχεις, αφέσου και γίνε ένα με τη βροχή.

Όταν είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στο σπίτι, δώσε λίγο χρόνο στον εαυτό σου για να επιστρέψεις στην κανονικότητα. Κάνε ένα ζεστό ντους, απόλαυσε ένα φλιτζάνι τσάι ή απλά κάτσε ήσυχα με τις σκέψεις σου για λίγο σε ένα ζεστό δωμάτιο. Σκέψου τη νέα σου εμπειρία και τον θετικό αντίκτυπο που είχε στην ημέρα σου.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!