Το τρέξιμο παραμένει ο δημοφιλέστερος τρόπος άθλησης στον κόσμο και τώρα που είναι χειμώνας και πολλές περιοχές καλύπτονται από χιόνια, πολλοί δρομείς απολαμβάνουν το τρέξιμο στο χιόνι. Ωστόσο αυτό απαιτεί μεγάλη προσοχή.
Το να τρέχει κανείς στα χιόνια και ειδικά στην ύπαιθρο, του χαρίζει πάνω από όλα την απόλαυση ενός μαγευτικού τοπίου, ενώ οι ειδικοί λένε πως γενικότερα η άθληση στο κρύο έχει πολλά οφέλη να προσφέρει.
Συγκεκριμένα, η άθληση στο κρύο είναι πιο... αποτελεσματική στην καύση θερμίδων.
Ο Michael Joyner, M.D., αθλητής αντοχής και ειδικός στην ανθρώπινη απόδοση στη Mayo Clinic εξηγεί: «Στο κρύο, το σώμα σας μπορεί να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του λίγο καλύτερα, που σημαίνει ότι μπορείτε συχνά να ασκηθείτε περισσότερο σε χρόνο ή μήκος, ώστε να μπορείτε να κάψετε περισσότερες θερμίδες».
Απαιτείται όμως προσοχή και καλό είναι πριν βγείτε για τρέξιμο στα χιόνια να βεβαιωθείτε πως έχετε κάνει τα ακολουθα
1. Ντύσου σωστά
Το πρώτο και βασικότερο για την περίπτωση είναι το ντύσιμο. Ντύσου καλά και όχι πολύ βαριά, η καλύτερη λύση είναι να ντυθείς σε πολλά στρώματα. Στις περισσότερες χειμερινές περιπτώσεις ως τρία στρώματα είναι καλά.
Προτίμησε για πρώτη επαφή με το σώμα μια καλή ισοθερμική μπλούζα, κατά προτίμηση μακρυμάνικη, που θα αποβάλλει την υγρασία από το σώμα σου και ένα μακρύ κολάν σχεδιασμένο για το κρύο. Μία δεύτερη μπλούζα τεχνική (100% συνθετική), πάνω από την ισοθερμική θα δημιουργήσει ένα επίπεδο “μόνωσης” της θερμοκρασίας του σώματος και σίγουρα θα σας καλύψει αποδοτικότερα στο ψύχος.
Αντιανεμικό. Η σημαντικότερη “ασπίδα” από το κρύο, στην οποία πρέπει να επενδύσεις συνετά. Επίλεξε αυτό που σου επιτρέπει να κινείσαι με άνεση και θα σε προστατέψει από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τα παγωμένα κύματα του αέρα. Αν διαθέτει κουκούλα και φερμουάρ που φτάνει μέχρι την μύτη θα τα βρεις πολύ χρήσιμα, όταν ο κρύος αέρας αρχίσει να γίνεται ενοχλητικός. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες προτάσεις στην αγορά των εξειδικευμένων καταστημάτων αθλητικού εξοπλισμού, με ειδικές μεμβράνες για το τρέξιμο που θα σου προσφέρουν ακόμα και προστασία από το νερό, ως ένα βαθμό. Αν βέβαια έχεις αποφασίσει να βγεις στο βουνό ή για πολύωρη προπόνηση, σκέψου να ρίξεις στο γιλέκο ή το σακίδιό σου ένα αδιάβροχο για έξτρα προστασία από τη βροχή.
2. Προστάτεψε τα άκρα σου
Πάμε στα άκρα… Σκούφος-γάντια-κάλτσες. Μπορεί να μην βγεις για… σκι αλλά όσο καλύτερα καλύψεις τα άκρα και το κεφάλι σου τόσο πιο άνετα θα ολοκληρώσεις το τρέξιμο στο χιόνι. Ένας δρομικός σκούφος με τη συνοδεία ενός μαντηλιού λαιμού τύπου buff για το σβέρκο θα σε κρατήσουν ζεστό, ακόμα και αν το αντιανεμικό σου δεν διαθέτει κουκούλα. Μάλιστα, για τους πιο προνοητικούς ή για αυτούς που θέλουν να περάσουν περισσότερες ώρες στο χιόνι, ένα δεύτερο buff θα τους σώσει, όταν το πρώτο βραχεί από την υγρασία και τον ιδρώτα σας. Ένα καλό ζευγάρι χειμερινά γάντια τρεξίματος θα σε γλιτώσει από την δύσκολη ώρα που τα δάχτυλά σου θα “παλεύουν” με το ψύχος και το μυαλό σου με την… υποχώρηση από το χειμωνιάτικο πεδίο. Επίσης, επειδή είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να χειριστείς το κινητό ή την κάμερά σου, καλό είναι να προτιμήσεις γάντια με κάποια ειδική επιφάνεια στα δάκτυλα, ώστε να μην χρειαστεί να τα βγάλεις ούτε λεπτό.
Για τα πόδια αποφύγετε τις πολύ λεπτές και κοντές τρεξιματικές κάλτσες και προτιμήστε ένα ζευγάρι με πιο χοντρή πλέξη και σχετικά ψηλό, τουλάχιστον μέχρι τον αστράγαλο. Μην ακολουθήσεις τη συνήθεια των διπλών καλτσών γιατί σίγουρα δε θα σε βολέψει στο τρέξιμο. Καλύτερα να χώσεις κάπου ένα δεύτερο ζευγάρι για ν’ αλλάξεις, σε περίπτωση που οι πρώτες σου βραχούν. Αν από την άλλη θα τρέξεις σε φρέσκο απάτητο χιόνι όπου όλο το πόδι θα χώνεται μέσα, τότε ένα ζευγάρι δρομικές γκέτες θα είναι η καλύτερη λύση για να κρατήσουν το χιόνι έξω από τα παπούτσια σου και τις κάλτσες σου στεγνές.
3. Πάτα γερά και σταθερά
Καταρχάς, προσοχή στα παπούτσια που θα φορέσεις. Αφού τα παπούτσια δεν είναι… λάστιχα αυτοκινήτου για να βάλεις αλυσίδες (αν και υπάρχει σχετικό προϊόν για extreme καταστάσεις), φρόντισε να φορέσεις τα κατάλληλα. Πρόσεξε να μην έχουν πολύ φθαρμένες σόλες ώστε να γλιστράνε λιγότερο και επίλεξε ένα ζευγάρι με πιο “τρακτερωτή” σόλα για καλύτερη πρόσφυση στο χιονισμένο τερέν. Έτσι θα αποβάλλεται το χιόνι ή η λάσπη από τη σόλα πιο εύκολα με αποτέλεσμα να έχετε πιο σταθερό πάτημα. Μια καλή επιλογή είναι να βρεις μοντέλα που διαθέτουν αδιάβροχη μεμβράνη GORE-TEX® στο πάνω μέρος τους, η οποία θα κρατήσει την υγρασία του χιονιού μακρυά από τα πόδια σου.
Σημαντικό είναι επίσης να προσέχεις που πατάς και πως. Προτίμησε να τρέχεις πάνω σε φρέσκο χιόνι που δεν γλιστράει και να αποφεύγεις σημεία με νερό που πιθανώς να έχει δημιουργηθεί ένα στρώμα πάγου και γενικά επιφάνειες με χώμα ή χόρτο αντί για πλακάκι και άσφαλτο.
4. Ακολούθησε μια γνωστή διαδρομή
Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανακαλύψεις νέα μονοπάτια. Ένα άγνωστο τερέν σκεπασμένο με χιόνι, είτε δρομικό είναι, είτε χωμάτινο, μπορεί να κρύβει κινδύνους. Από μεγάλες λακούβες μέχρι αιχμηρές πέτρες κρυμμένες στο έδαφος. Γι΄ αυτό προτίμησε μια γνωστή διαδρομή σε σημεία που γνωρίζεις καλά και έτσι θα αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αν τρέχεις στην πόλη απέφυγε να τρέχεις κοντά σε δρόμους που διέρχονται οχήματα με κίνδυνο να βγουν εκτός της πορείας τους. Αν βρίσκεσαι στο βουνό, καλύτερα τρέξε προς το μέσον του μονοπατιού, εκεί που συνήθως υπάρχουν λιγότερες πέτρες και ανωμαλίες του εδάφους και οπωσδήποτε μακρυά από επικίνδυνες άκρες.
5. Χιονίζει! Προσάρμοσε το τρέξιμό σου
Το χιόνι δεν είναι πεδίο για να πετύχεις τους καλύτερους χρόνους σου. Φρόντισε να τρέχεις με αργό και σταθερό ρυθμό χωρίς μεγάλους διασκελισμούς ώστε να προλάβεις να αντιδράσεις σε τυχόν γλίστρημα σε πάγο. Επίσης, βοηθά να πατάς ολόκληρο το πέλμα στο χιόνι για να έχεις ακόμα καλύτερη πρόσφυση και να αποφεύγεις τις έντονες εναλλαγές ταχύτητας. Τέλος, μείνε συγκεντρωμένος και απόλαυσε το τρέξιμό σου στο κατάλευκο περιβάλλον!