GOOD LIFE

Τελικά η δίαιτα του ενός γεύματος ανά ημέρα είναι αποτελεσματική ή όχι

Η διαλειμματική δίαιτα, είναι ένας όρος που ακούγεται συχνά τα τελευταία χρόνια, καθώς επιλέγουν κάποια μορφή διαλειματικής νηστείας για να πετύχουν απώλεια κιλών.

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της διαλειμματικής δίαιτας που έχουν γίνει δημοφιλείς κυρίως γιατί δεν χρειάζεται να ακολουθήσει κανείς ένα συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο, απλά ρυθμίζει τις ώρες των γευμάτων. 


Μια από τις πιο δημοφιλείς παραλλαγές είναι η δίαιτα 8-16 όπου δεν τρως τίποτε για 16 ώρες και τρως ότι θες για ένα περίπου 8ωρο την ημέρα. Άλλοι πάλι εφαρμόζουν τη διαλειμματική δίαιτα όπου δεν τρως τίποτα για μια ολόκληρη ημέρα και τρως την επόμενη ημέρα, άλλοι δεν τρώνε τίποτα το βράδυ μετά τη δύση του ήλιου και άλλοι τέλος, επιλέγουν τα τρώνε μόνο ένα γεύμα την ημέρα.


Αυτή η τελευταία εκδοχή της διαλειμματικής δίαιτας γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, όμως πόσο ασφαλής είναι;
 

Όπως αναφέρει το iatronet.gr mε τη δίαιτα του ενός γεύματος την ημέρα, ο σκοπός είναι να λάβουμε όλες τις θερμίδες που χρειαζόμαστε στην ημέρα μας με ένα γεύμα. Όπως είναι λογικό, η πρακτική έχει δημιουργήσει αρκετά ερωτήματα, με πιο σημαντικό το αν είναι καν ασφαλής.
 

Είναι σίγουρα μια ιδιαίτερα σκληρή εκδοχή της διαλειμματικής νηστείας, και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματά της δεν αξίζουν την καταπόνηση που δέχεται ο οργανισμός μας. Πολλοί άνθρωποι που την εφαρμόζουν, την κάνουν μόνο για λίγες ημέρες της εβδομάδας, και τις υπόλοιπες ακολουθούν λιγότερο σκληρές μορφές νηστείας.

Υπό αυτό το πρίσμα, μπορεί να είναι λιγότερο περιοριστική ως διατροφή από - για παράδειγμα - την κετογονική. Αν γίνει σωστά, μπορεί να είναι αποτελεσματική και ασφαλής. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να φροντίζουμε να λαμβάνουμε τις απαραίτητες θερμίδες, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός μας. Άρα το ότι τρώμε μόνο ένα γεύμα δεν σημαίνει ότι και πάλι δικαιολογείται να φάμε ανθυγιεινά.

Οι πολύ περιοριστικές δίαιτες, από την άλλη μεριά, σίγουρα δεν είναι φτιαγμένες για τον καθένα. Πολλοί άνθρωποι αδυνατούν να τις ακολουθήσουν, ενώ άλλοι απλώς δεν θέλουν να μπουν στη νοοτροπία μιας τέτοιας διατροφής. Επιπλέον, οι περισσότερες μελέτες που έχουν γίνει σχετικά με άμεσες και σκληρές μορφές αδυνατίσματος έχουν δείξει ότι ενώ τα άμεσα αποτελέσματα μπορούν να είναι εντυπωσιακά, τα άτομα δύσκολα θα καταφέρουν να διατηρήσουν το νέο τους βάρος. Ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής και αδυνατίσματος σε βάθος χρόνου θα είναι πάντα και πιο αποτελεσματικό, αλλά - κυρίως - και πιο ασφαλές.

Επίσης, οι περιοριστικές διατροφές δεν ενδείκνυνται για ασθενείς με χρόνιες παθήσεις - από καρδιοπάθεια και διαβήτη, μέχρι αρθρίτιδα. Ειδικά για τους διαβητικούς και όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα με το στομάχι τους, η δίαιτα του ενός γεύματος την ημέρα μπορεί να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!