GOOD LIFE

Οι λόγοι που μπορεί να επιβάλλουν να περιορίσεις τα γαλακτοκομικά

Τα τελευταία χρόνια με την στροφή πολλών σε vegan μοντέλα διατροφή, αλλά και με εκατομμύρια ανθρώπους να αναζητούν δίαιτες για ευεξία και απώλεια κιλών, συχνά ακούγεται ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή, αν και κάτι τέτοιο δεν το προτείνουν αβίαστα οι ειδικοί σε θέματα διατροφής.

Αντίθετα, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο αποκλεισμός των γαλακτοκομικών από τη διατροφή, δεν είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρετε χωρίς να συντρέχει σοβαρός λόγος, καθώς έχουν πολλά οφέλη για την υγεία. 


Είναι άλλωστε γνωστό πως το γάλα και όλα τα παράγωγά του (γιαούρτι, τυριά κ.λπ) αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης, ασβεστίου αλλά και βιταμινών Α, Β1, Β2, Β12, C, D. Περιέχει όμως και λακτόζη έναν υδατάνθρακα που αποτελεί μια χρήσιμη πηγή ενέργειας, όμως διαρκώς πληθαίνει η λίστα των ατόμων που εμφανίζουν δυσανεξία στη λακτόζη.


Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι άλλωστε αυτή που συχνά ωθεί πολλούς στο να στραφούν σε πιο vegan διατροφή. Υπάρχουν όμως και μερικοί ακόμη σοβαροί λόγοι που ίσως δικαιολογούν τον αποκλεισμό των γαλακτοκομικών από τη διατροφή.


Εάν υποφέρετε από δυσμενή γαστρεντερικά συμπτώματα όπως αέρια, φούσκωμα, διάρροια και πόνο. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σημάδι δυσανεξίας στη λακτόζη , μια κατάσταση στην οποία διαθέτετε μειωμένα επίπεδα λακτάσης, δηλαδή του ενζύμου που διασπά την λακτόζη του γάλακτος σε γλυκόζη και γαλακτόζη. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να περιορίσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών τουλάχιστον για ένα διάστημα.

Στο jenny,gr διαβάσαμε και μερικούς σοβαρούς λόγους που μπορεί ακόμα και να επιβάλλουν το να σταματήσει κανείς να καταναλώνει γάλα και γαλακτοκομικά.

Και ενώ η συζήτηση όσο αφορά στα γαλακτοκομικά και κυρίως το γάλα, είναι αρκετά μεγάλη και πολύπλοκή, υπάρχει ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί: ορισμένοι άνθρωποι πρέπει οπωσδήποτε να αποφεύγουν το τυρί και το γάλα. 

Στη λίστα εκείνων δεν πρέπει να καταναλώνουν γαλακτοκομικά περιλαμβάνονται άτομα με τη γνωστή αλλεργία (όχι δυσανεξία) στο γάλα, η οποία μπορεί να είναι ήπια, προκαλώντας κνίδωση και πεπτικά προβλήματα ή αρκετά σοβαρή ώστε να προκαλέσει αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλεργία στο γάλα, αποφύγετε τα γαλακτοκομικά μέχρι να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τέλος ένα ακόμη λόγος που ίσως θα πρέπει να μειώσετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών είναι η δυσκοιλιότητα. Και αυτό ίσως οφείλεται στο ότι η πρωτεΐνη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά μπορεί να μειώσει την κίνηση του εντέρου.

Φυσικά, δεν παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα όλοι οι άνθρωποι που καταναλώνουν γαλακτοκομικά, ούτε χρειάζεται να τα βγάλετε από τη διατροφή σας εάν δεν παρουσιάζετε κάποιο συμπτώμα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!