Οι μπανάνες είναι ίσως ένα από τα δημοφιλέστερα φρούτα στον πλανήτη, αφού έχει γλυκιά γεύση, θεωρείται ένα απόλυτα υγιεινό σνακ και μπορείς εύκολα να την πάρεις παντού. Και τώρα η λίστα με τα οφέλη της μεγάλωσε περισσότερο με βάση τα πορίσματα μιας νέας έρευνας.
Μια μεσαία μπανάνα περιέχει περίπου 422mg καλίου, δηλαδή το 12% της ημερησίας συνιστώμενης ποσότητας καλίου. Επίσης οι μπανάνες έχουν βιταμίνη Β6, βιταμίνη C, μαγνήσιο, χαλκό, μαγγάνιο, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά. Κάθε μπανάνα περιέχει περίπου 105 θερμίδες, λίγες πρωτεΐνες και σχεδόν καθόλου λίπος και άρα είναι ιδανικές για δίαιτα.
Στο shape.gr διαβάζουμε πως 7 ακαδημαϊκοί ερευνητές της ιατρικής του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ο καθένας ειδικευμένος στη γαστρεντερολογία, τη διαιτολογία και τη διατροφή, πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του ρόλου της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου, σε γαστρεντερολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες. Παρατηρώντας τα δεδομένα, η ομάδα των ειδικών κατέληξε πως οι διατροφικές συνήθειες στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να καθορίζουν ουσιαστικά τον κίνδυνο μετέπειτα υγείας ή ασθένειας. "Για παράδειγμα, η έκθεση σε επεξεργασμένα τρόφιμα στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταγενέστερης ανάπτυξης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, που θεωρείται ότι προκαλείται από τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου", επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πώς οι μπανάνες σχετίζονται με τα παραπάνω δεδομένα και το έντερο;
Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η μπανάνα είναι μια πρεβιοτική τροφή που παρέχει φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο στο σώμα, ώστε να παράγει το βουτυρικό οξύ. Και αυτό έχει σημασία, γιατί το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα τρία κύρια λιπαρά οξέα στο έντερο. Μελέτες δείχνουν πως τα υγιή επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος έχουν συσχετιστεί με μειωμένη κοιλιακή δυσφορία για εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μάλιστα έρευνα του 2016, απέδειξε πως το βουτυρικό συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερα ποσοστά κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.