GOOD LIFE

Έρευνα έδειξε πως η διατροφή επηρεάζει και τη διάθεσή σου

Ο συσχετισμός διατροφής και ψυχικής υγείας διερευνήθηκε από μια ομάδα επιστημόνων που εντόπισε πως το τί τρώμε όντως επηρεάζει και τη διάθεσή μας.

Η υγιεινή διατροφή μπορεί ενδεχομένως να κάνει κάποιον πιο ευτυχισμένο, σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές.

Αυτό ήταν το αποτέλεσμα της υγιεινής διατροφής, σε μικρή έρευνα νέων ενηλίκων με φτωχή διατροφή και μέτρια έως υψηλά συμπτώματα κατάθλιψης.

Όσοι ακολούθησαν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές ανέφεραν μικρότερο άγχος και πολύ καλύτερη διάθεση εντός εβδομάδων, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο PLOS ONE.

Η Heather Francis, του Macquarie University δήλωσε ότι υπάρχουν σίγουρα ενδείξεις ότι η υιοθέτηση διατροφής με πολλές κατεργασμένες τροφές αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η έρευνα έγινε σε 76 φοιτητές 17 έως 35 ετών. Όλοι ανέφεραν ότι ακολουθούσαν διατροφή με πολλές κατεργασμένες τροφές, ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά.

Ανέφεραν επίσης αισθήματα λύπης, μειωμένη ικανότητα να αισθανθούν χαρά και έλλειψη κίνητρου την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι μισοί έλαβαν συμβουλές να προσθέσουν φρούτα, λαχανικά, ψάρι και ελαιόλαδο στη διατροφή και να μειώσουν τα κατεργασμένα τρόφιμα. Οι υπόλοιποι συνέχισαν τη συνήθη διατροφή τους.

Μετά από 3 εβδομάδες όσοι σταθερά έτρωγαν καλύτερα ανέφεραν καλύτερη διάθεση. Το σκορ τους σε κλίμακα που μετρά τα επίπεδα κατάθλιψης ήταν φυσιολογικό και ανέφεραν λιγότερο άγχος από την ομάδα της συνήθους διατροφής  της οποίας τα επίπεδα κατάθλιψης παρέμεναν στην ακτίνα ‘’μέτρια έως υψηλή’’.

Η αλλαγή στη διατροφή δεν περιόρισε το πόσο έτρωγαν οι συμμετέχοντες αλλά τις κατεργασμένες τροφές, ενώ αύξησε τις υγιεινές.

Η ερευνήτρια δήλωσε ότι ενώ η διατροφή ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα, σε αυτό το σημείο δεν θα συνιστούσε να αντικαταστήσει τη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!