GOOD LIFE

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το φρούτο noni και τα οφέλη του

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συχνά το noni, ένα φρούτο που θεωρείται πλέον super food, καθώς διαρκώς πληθαίνουν οι έρευνες που εντοπίζουν οφέλη του συγκεκριμένου φρούτου για την υγεία, αλλά και για την ομορφιά και προϊόντα με noni, όπως χυμός νόνι, βρίσκεται πλέον στα ράφια πολλών καταστημάτων με είδη υγιεινής διατροφής.

Το noni, είναι γνωστό και με άλλα ονόματα: όπως Morinda citrifolia, Mora de la India, Cheese Fruit, Hai Ba Ji, Hawaiian Noni, κλπ και τα τελευταία χρόνια ακούγεται έντονα ως super food αλλά και ως πρωταγωνιστής σε προϊόντα που υπόσχονται ευεξία και ομορφιά.

Είναι ένας μικρός αλλά δυνατός καρπός που φυτρώνει στη Νοτιοανατολική Ασία, τα νησιά του Ειρηνικού και άλλες τροπικές περιοχές. Είναι ιδανική πηγή μαγγανίου το οποίο βοηθάει στην προστασία των κυττάρων από οξειδωτική βλάβη και συμβάλλει στη διατήρηση φυσιολογικών οστών όπως και στον φυσιολογικό μεταβολισμό. Περιέχει πολλά αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνες (A, C, E, B1, B2, B6), πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, υδατάνθρακες (φρουκτόζη, γλυκόζη, φυτικές ίνες) και ένζυμα. Η ενέργεια που δίνει είναι 12 θερμίδες στα 30 ml χυμού.

Το φρούτο noni παρασκευάζεται σε πάστα ή σκόνη ή σε χυμό για να καλύψει μια σειρά από ανάγκες υγείας. Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα θρεπτικά συστατικά του noni έχουν αποδειχθεί ότι ανακουφίζουν από πόνους στις αρθρώσεις και την οστεοαρθρίτιδα, καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και καρκίνο και προσφέρουν βιταμίνη C που ενισχύει το ανοσοποιητικό.

Οι σύγχρονοι επιστήμονες μέσω ερευνών ανακάλυψαν ότι το Noni είναι ένα από τα πιο πλήρη φυτά καθώς παρέχει φυσικά ευρισκόμενες βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, ευεργετικά για τον οργανισμό, αλκαλοειδή και μία ευρεία ποικιλία φυτοχημικών στοιχείων.

Επίσης διασφαλίζει την καλή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από το έντερο και έχει μία ολική θετική επίδραση σε όλες τις λειτουργίες του σώματος, όπως αυτή της κυκλοφορίας του αίματος.
Το παν στην υγεία είναι η καλή κυκλοφορία του αίματος 

Στο εργαστηριακό επίπεδο το Νόνι αποδείχτηκε να έχει αντιοξειδωτική δράση.

Προστατεύει από τοξίνες και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ διαθέτει ιδιότητες εναντίον διαφόρων καρκινικών όγκων. Λόγω αυτών των ιδιοτήτων του, χρειάζεται τα αρχικά αυτά αποτελέσματα να εξεταστούν λεπτομερέστερα σε κλινικό επίπεδο, κυρίως στην αναζήτηση θεραπειών για τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις στον άνθρωπο.

Στο Noni βρίσκεται η ουσία Damnacanthal, η οποία σύμφωνα με ιαπωνική έρευνα απεδείχθη ως η πιο ενεργητική ουσία για την αποδυνάμωση της λεγόμενης λειτουργίας Τ-RAS. Γι’ αυτή τη λειτουργία γνωρίζουμε ότι είναι η κύρια υπεύθυνη για την δημιουργία όγκων και η καταστολή της περιέχει νέες δυνατότητες, τόσο για την προφύλαξη, όσο και για την θεραπεία των όγκων.

Το NCCIH (US National Center for Complementary and Integrative health) χρηματοδότησε έρευνα σχετική με την δράση του Νόνι στον καρκίνο, αναφορικά με την επίδραση πάνω στους όγκους, τα συμπτώματα τους, την ασφάλεια χρήσης του κ.λπ.

Η έρευνα επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην δράση του Νόνι στον καρκίνο του προστάτη.

Επίσης το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Αμερικής χρηματοδοτεί προκαταρκτική έρευνα για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού με Νόνι.

Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στο Keio Universίty & Institute of Bίomedίcal Science στην Ιαπωνiα, το Noni μπορεί να βοηθήσει σε προκαρκινικές καταστάσεις.

Επίσης ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης εξήγαγαν θετικά συμπεράσματα για τη χρήση του Noni σε περιπτώσεις καρκίνου των πνευμόνων μέσω της τόνωσης του ανοσοποιητικού συστήματος και της παραγωγής μακροφάγων κυττάρων και λεμφoκυττάρων. 

Άλλες Ιδιότητες:

  • Μετριάζει πληθώρα νοσηρών συμπτωμάτων 
  • Ισχυρό τονωτικό του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Ευρέως φάσματος τονωτικό για τον οργανισμό
  • Αποδεδειγμένη αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση
  • Βοηθά την αντιμετώπιση του στρες, είτε λόγω ασθενειών, είτε εξαιτίας περιβαλλοντολογικών και ψυχολογικών παραγόντων
  • Έχει αντιβακτηριδιακή δράση,
  • και παυσίπονη δράση,
  • σταματάει την αιμορραγία,
  • απελευθερώνει τις αναπνευστικές οδούς,
  • βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου,
  • βοηθά στο χαμήλωμα της πίεσης,
  • συμβάλει στην ψυχική ηρεμία,
  • καθαρίζει το αίμα

 

Πόσο, πότε και για πόσο, πίνεις το χυμό του;
Αρχικά, ξεκινάς με δύο κουταλάκια του γλυκού την ημέρα, ένα πρωί ένα βράδυ, ώστε να δοθεί στον οργανισμό σου το περιθώριο να προσαρμοστεί ομαλά, παρόλο που ο χυμός είναι καλά ανεκτός σε πάνω από το 99% των ανθρώπων. Κατόπιν προχωράς στην προτεινόμενη δοσολογία που γενικά περιγράφεται ως ένα με τρία «σφηνάκια» (30 – 85 ml) την ημέρα.
Αυτή η δοσολογία μπορεί να αυξηθεί κατά περίπτωση. Ιδανικά, ο χυμός νόνι πρέπει να πίνεται μισή ώρα πριν το πρωινό και πριν το βραδινό γεύμα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!