GOOD LIFE

Μάθε γιατί δεν πρέπει να κολυμπάς όταν έχεις φάει ή έχεις πιει αλκοόλ

Σίγουρα θα έχεις ακούσει τη συμβουλή πως δεν πρέπει να κολυμπάς με γεμάτο στομάχι ή αν είσαι πιωμένος αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν γιατί αυτές οι δύο συνήθειες είναι πραγματικά πολύ επικίνδυνες

Γενικά οι ειδικοί επισημαίνουν πως δεν ενδείκνυται να μπαίνετε στη θάλασσα αν δεν έχουν περάσει δυόμισι με τρεις ώρες από το τελευταίο γεύμα, αφού το γεμάτο στομάχι καθιστά το κολύμπι προβληματικό και επικίνδυνο. Επίσης δεν πρέπει να κολυμπά κανείς αν έχει καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

Γιατί είναι επικίνδυνο το κολύμπι με γεμάτο στομάχι

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η καρδιά θα αναγκαστεί να δουλέψει εντατικά προκειμένου να συνεχίσει τη διαδικασία της πέψης και παράλληλα να αντεπεξέλθει στους ρυθμούς της κολύμβησης, κάτι το οποίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση του οργανισμού και ενέχει τον κίνδυνο της λιποθυμίας. Φυσικά, η λιποθυμία στη θάλασσα εκτοξεύει τις πιθανότητες πνιγμού. Ωστόσο, ούτε το κολύμπι με εντελώς άδειο στομάχι θεωρείται ιδανικό, μιας και μπορεί να εξαντληθείτε. Το προτιμότερο είναι να έχετε φάει κάτι πολύ ελαφρύ (π.χ. μια φρυγανιά ή ένα μικρό φρούτο), ώστε να έχετε την απαιτούμενη ενέργεια. Και πάλι όμως φροντίστε να περιμένετε να χωνέψετε προτού μπείτε στη θάλασσα.

Τι συμβαίνει με το αλκοόλ και τις βουτιές ή βόλτες σε θάλασσες και πισίνες

Όπως αναφέρει το αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Κατάχρησης Αλκοόλ & Αλκοολισμού (ΝΙΑΑΑ), το αλκοόλ παίζει ρόλο σε ποσοστό έως και 70% των θανάτων από ατυχήματα στη θάλασσα.

Αυτό οφείλεται στο ότι διαταράσσει την κρίση και μας κάνει πιο ριψοκίνδυνους, προσθέτει το NIAAA.

Όπως εξηγεί σε ανακοίνωσή του, ακόμα και οι πεπειραμένοι κολυμβητές λ.χ. μπορεί να ξανοιχτούν περισσότερο στη θάλασσα, αν έχουν πιει.

Σε τέτοια περίπτωση κινδυνεύουν να μην μπορούν να επιστρέψουν στην ακτή. Ή μπορεί να μην συνειδητοποιήσουν ότι έχουν αρχίσει να κρυώνουν, με συνέπεια να εκδηλώσουν υποθερμία.

Βουτιές, σέρφινγκ

Οι βουτιές μετά από κάνα-δυο ποτά είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Μπορεί να υπάρξει σύγκρουση με τη σανίδα καταδύσεων ή να βουτήξει το άτομο σε ρηχό νερό. Τα επακόλουθα μπορεί να είναι τραγικά αν υπάρξει κτύπημα στο (ή με) το κεφάλι είτε στη σανίδα είτε στον πυθμένα της θάλασσας ή της πισίνας.

Επιπλέον, το ποτό κάνει τους σέρφερς παράτολμους και τους ωθεί να κυνηγήσουν κύματα που υπερβαίνουν τις ικανότητές τους.

Ακόμα και γύρω από την πισίνα το αλκοόλ είναι κίνδυνος-θάνατος. Και αυτό, διότι αυξάνεται ενδεχόμενο ολίσθησης και μοιραίου τραυματισμού, εντός και εκτός του νερού.

Σε θάλασσα και πισίνα, εξ άλλου, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο πνιγμού.

Χειριστές και επιβάτες σκαφών

Όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της ιστιοπλοΐας ή μιας βόλτας με το ταχύπλοο, αυτή δημιουργεί άλλα προβλήματα.

Έρευνες του NIAAA έχουν δείξει ότι ποσοστό έως και 60% των θανάτων σε σκάφος σχετίζονται με αυτήν αλκοόλ. Στους θανάτους αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι πτώσεις στη θάλασσα.

Επιπλέον, οι χειριστές σκαφών που έχουν πιει 4-5 ποτά, έχουν 16πλάσιες πιθανότητες να σκοτωθούν αν συμβεί ατύχημα, σε σύγκριση με όσους είναι νηφάλιοι στο τιμόνι.

Όλ’ αυτά οφείλονται στο ότι το αλκοόλ διαταράσσει την κρίση, την ισορροπία και την όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακτοφυλακή. Διαταράσσει επίσης τους χρόνους αντίδρασης και την ικανότητα διαχείρισης προβλημάτων, προσθέτει.

Μία άλλη συνέπειά του είναι ότι αυξάνει την κόπωση. Τέλος, καθιστά το άτομο ευάλωτο στις επιδράσεις από το κρύο νερό της θάλασσας.

Οι επιβαίνοντες σε σκάφη επίσης κινδυνεύουν αν πιουν αλκοόλ. Έχει βρεθεί ότι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να γλιστρήσουν στο κατάστρωμα, να πέσουν από το σκάφος και να κτυπήσουν στην προβλήτα.

Και σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, το αλκοόλ είναι διουρητικό και έτσι αυξάνει τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Επίσης, πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ προτού κολυμπήσετε, αφού τα οινοπνευματώδη ποτά μειώνουν σημαντικά τα αντανακλαστικά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!