GOOD LIFE

Η επιστήμη προσπαθεί να εξηγήσει γιατί τα κουνούπια "προτιμούν" ορισμένα άτομα

Έχουμε πλέον μπει και επίσημα στο καλοκαίρι, μια εποχή που οι περισσότεροι λατρεύουν, αλλά κάποιοι τη... τρέμουν αφού νιώθουν πως τα κουνούπια τους πολιορκούν παντού!

Πράγματι, παρατηρείται πως τα κουνούπια, δείχνουν να προτιμούν ορισμένα άτομα (έναντι άλλων) με αποτέλεσμα ακόμα και αν βρίσκονται πολλά άτομα στον ίδιο χώρο, ακόμα και ένα μόνο άτομο να δέχεται τα τσιμπήματα τους, ενώ οι άλλοι μοιάζουν να μην ενοχλούνται καθόλου από τα κουνούπια, τα οποία φέρονται σαν να έλκονται από συγκεκριμένα άτομα και όχι από όλα.|

Η επιστήμη έχει προσπαθήσει να ερμηνεύσει αυτό το φαινόμενο.

Αμερικανοί επιστήμονες αναγνώρισαν προσφάτως τρία σετ υποδοχέων, τα οποία χρησιμοποιούν τα κουνούπια για να βρουν το επόμενο «γεύμα» τους. Το ένα σετ ανιχνεύει το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνουμε με κάθε εκπνοή, το άλλο σετ ανιχνεύει τα ίχνη της οκτενόλης (είναι μια χημικά ουσία που υπάρχει στην ανάσα και στον ιδρώτα) και το τρίτο ανιχνεύει μίγμα από τις υπόλοιπες... 350 χημικές ουσίες, οι οποίες απαρτίζουν την μυρωδιά του σώματός μας.

Όλοι παράγουμε παραπλήσια επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, αλλά το μίγμα των υπολοίπων χημικών ουσιών της μυρωδιάς του σώματός μας είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό το μίγμα πιθανώς καθορίζει γιατί κάποιους από εμάς τους τσιμπούν πολύ τα κουνούπια και άλλους όχι.

Με απλά λόγια, εάν δύο άνθρωποι κάθονται δίπλα-δίπλα, το διοξείδιο του άνθρακα και των δύο θα προσελκύσει τα κουνούπια, αλλά την τελική απόφαση θα πάρουν τα έντομα ανάλογα με τις αδιόρατες διαφορές που θα ανιχνεύσουν στην μυρωδιά του σώματός τους.

 

Ποιοι άνθρωποι ελκύουν περισσότερο τα κουνούπια και γιατί.

Ας δούμε όμως και τις θεωρίες άλλων ερευνών για τα αίτια που κάνουν κάποιους πιο... ελκυστικούς στα κουνούπια.

Η χημεία του δέρματός σου είναι… ακαταμάχητη

Παρόλο που η βασική τροφή των κουνουπιών είναι τα σάκχαρα των φυτών ωστόσο δεν προσελκύονται από τους… γλυκοαίματους. Αντίθετα όπως υποστηρίζει ο Πολ Μπρέσλιν καθηγητής στο Rutgers University και ερευνητής στο Monell Chemical Senses Center της Φιλαδέλφεια «Τα κουνούπια έλκονται από τη μυρωδιά των ανθρώπων και κάποιοι έχουν πιο έντονη μυρωδιά από άλλους. Είναι σα να μπαίνεις σε μια κουζίνα όπου μαγειρεύουν μηλόπιτα. Δεν μπορείς να αντισταθείς, θέλεις να φας ένα κομμάτι. Το άρωμα που εκλύεις μπορεί να προέρχεται από την αναπνοή σου ή/και τα βακτήρια του δέρματός σου τα οποία δίνουν διαφορετική μυρωδιά στον καθένα. Ακόμα και τα γονίδια μας ευθύνονται για τη μυρωδιά μας». Να λοιπόν μια βασική αιτία που μας τσιμπούν τα κουνούπια!

Πίνεις μπύρα

Η γεύση της μπορεί να σε ξεδιψά μέσα στη ζέστη του καλοκαιριού, τραβά όμως σαν μαγνήτης τα κουνούπια. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που έδειξε ότι αυξήθηκαν τα τσιμπήματα των κουνουπιών σε άτομα τα οποία είχαν προηγουμένως καταναλώσει μπύρα εν αντιθέσει με αυτά που είχαν πιει απλό νεράκι. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η αλλαγή στη μυρωδιά των σωματικών οσμών αυτών που καταναλώνουν μπύρα, είναι αυτή που ελκύει τα κουνούπια.

Βρίσκεσαι με μεγάλη παρέα

Πρόκειται για απλή λογική… Όσο περισσότερα άτομα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα χώρο, τόσο περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα συνολικά εκλύουν με την αναπνοή τους και κατά συνέπεια τόσο περισσότερα κουνούπια μαζεύονται. «The more the merrier» που θα έλεγαν και οι φίλοι μας οι Αγγλοσάξωνες. Αυτό είναι το συμπέρασμα του Jorge Rey, PhD, διευθυντή και καθηγητή στο Florida Medical Entomology Laboratory. Επίσης σύμφωνα με τον ίδιο τα κουνούπια ελκύονται από μακριά εξαιτίας της κίνησης και των σκούρων χρωμάτων, τα οποία μπορούν να τα δουν καλύτερα. Όταν πλησιάσουν κοντά μπορούν να εντοπίσουν το… θύμα τους με τη μυρωδιά του σώματός του. Το καλύτερο λοιπόν είναι στις βραδινές εξόδους σου να φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα και να έχεις απλώσει στις εκτεθειμένες περιοχές του σώματός σου αντικουνουπική λοσιόν με άρωμα σιτρονέλα ή λεμόνι ή ευκάλυπτο.

Είσαι έγκυος

Σύμφωνα με έρευνες οι έγκυες προσελκύουν δύο φορές περισσότερα κουνούπια από τις άλλες γυναίκες. Κάτι η αυξημένη θερμοκρασία του σώματος την περίοδο της εγκυμοσύνης, κάτι οι ορμονικές αλλαγές που ευθύνονται για την αλλαγή της οσμής του σώματος… και τα κουνούπια κάνουν πάρτι.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!