GOOD LIFE

Μάθε γιατί πολλοί μετρούν τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας πριν αρχίσουν δίαιτα

Τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται μεγάλη κουβέντα για το μεταβολισμό και το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του στη διατήρηση υγειούς βάρους και στο αδυνάτισμα και τα τελευταία χρόνια συχνά ακούμε τον όρο μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας, ενώ πληθαίνουν και τα κέντρα όπου κανείς μπορεί να τον μετρήσει.

Τί είναι όμως ο μεταβολικός ρυθμός ηρεμίας και γιατί θεωρείται σημαντική η μέτρησή του, ειδικά αν κάποιος σκοπεύει να υιοθετήσει ένα πρόγραμμα διατροφής; Την απάντηση είδαμε σε ένα σχετικό άρθρο του logodiatrofis.gr

Ο Μεταβολικός Ρυθμός Ηρεμίας (RMR) είναι η ελάχιστη ποσότητα θερμίδων που καταναλώνονται ώστε το σώμα να διατηρήσει τις ζωτικές λειτουργίες του. Σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία, ο RMR αποτελεί το 80% της συνολικής τους ημερήσιας ενεργειακής δαπάνης.

Το ενεργειακό ισοζύγιο

Για να αναπτυχθεί το ιδανικό πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους σας, πρέπει να μετρηθεί ο ατομικός σας μεταβολισμός (RMR) και στη συνέχεια να υπολογιστεί η ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σας για να αντεπεξέλθει στον τρόπο ζωής και στην καθημερινή σας άσκηση. Από την στιγμή που είναι γνωστές αυτές οι τρεις παράμετροι, μπορεί να διαμορφωθεί ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα ημερήσιας πρόσληψης φαγητού, βασισμένο στον ατομικό σας μεταβολισμό.

Πως μπορώ να τον μετρήσω;

Η μέτρηση του μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά αναπνέετε κανονικά καθώς αναπαύεστε σε ένα κρεβάτι, μέσα από μια μάσκα για 10-15 λεπτά. Στο τέλος αυτού του τεστ που κάνουν με ειδικές μεθόδους ινστιτούτα αδυνατίσματος και κάποιοι διατροφoλόγοι, με συγκεκριμένες μεθόδους αλλά ακόμα γίνεται και με σχετικά apps ή μέσω fitness sites απλά βάζοντας συγκεκριμένες παραμέτρους (ύψος, βάρος, ηλικία, φύλο κ.λπ) σε ένα μαθηματικό τύπο (Mifflin-St Jeor formula) θα μάθετε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά.

Τι πρέπει να προσέξεις την ημέρα της μέτρησης αν την κάνεις σε ινστιτούτο ή διατροφολόγο…

Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις π.χ. τον έλεγχο της χοληστερόλης – έτσι και με το μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια σωστή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη ημέρα που έχετε προγραμματίσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:

– Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
– Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση. 
– Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!