GOOD LIFE

Το καλοκαίρι η διάθεση για σεξ φουντώνει και αυτό το αποδεικνύουν και έρευνες

Πολλές έρευνες έχουν δείξει πως τα οφέλη που αποκομίζει κανείς αν έχεις μια υγιή σεξουαλική ζωή, με συχνές ερωτικές επαφές, είναι πολλαπλά και για την υγεία και για την ψυχολογία μας και τώρα που καλοκαιριάζει είναι... ευκαιρία για περισσότερο σεξ, αφού μια έρευνα επιβεβαιώνει πως όσο ο υδράργυρος ανεβαίνει τόσο αυξάνεται και η λίμπιντο.

Έρευνα εταιρείας προφυλακτικών στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι, όσοι ζουν σε πολύ θερμά κλίματα, όπως το Μαϊάμι, κάνουν πολύ περισσότερο σεξ από ό, τι εκείνοι που ζουν σε ψυχρότερες περιοχές. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν, επίσης, ότι το 35% εκείνων, που συμμετείχαν στην έρευνα, λέει όχι στο σεξ, αποφεύγοντας να κάνει, εξαιτίας της ζέστης.

«Είναι αντιφατικό. Από τη μία φαίνεται ότι η άνοδος του υδράργυρου μας ωθεί να κάνουμε πιο πολύ σεξ και από την άλλη όλη αυτή η ζέστη, ο ιδρώτας, η ατονία και η αϋπνία μας αποτρέπουν. Είναι περίπλοκο», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος- ανδρολόγος Κωνσταντίνος Α. Ρόκκας MD.

Η βιταμίνη D - πέρα από τα άλλα της οφέλη - είναι καλή και για τη λίμπιντο, λένε οι επιστήμονες. Τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών αυξάνονται ανάλογα με τις δόσεις της βιταμίνης D, η οποία παράγεται στο σώμα μετά από την έκθεση στο ηλιακό φως και μπορεί επίσης να ληφθεί από την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και κρέατος.

Ο κ. Ρόκκας εξηγεί: «Η τεστοστερόνη είναι μία ορμόνη, η οποία παράγεται κυρίως από τους όρχεις και είναι καθοριστική, τόσο για την σεξουαλική επιθυμία, όσο και για την ομαλή στυτική λειτουργία. Τα επίπεδά της βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο το πρωί που ξυπνάμε και σταδιακά μέσα στην ημέρα πέφτουν. Παράγοντες, όπως η βιταμίνη D, που μπορούν να ενισχύσουν τα επίπεδά της, σίγουρα βελτιώνουν και την σεξουαλική λειτουργία».

Και προσθέτει: «Ας μην ξεχνάμε ότι η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει χαμηλά οιστρογόνα στις γυναίκες, πράγμα που σημαίνει χαμηλή σεξουαλική επιθυμία. Επομένως είναι αλήθεια ότι η αυξημένη βιταμίνη D προκαλεί την αύξηση των ορμονών και της λίμπιντό σας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, είτε είστε άνδρας είτε γυναίκα».

Ένας άλλος λόγος, που το καλοκαίρι η ερωτική επιθυμία μεγαλώνει, είναι η χαρά και η ευχαρίστηση που αισθανόμαστε από το χάδι του ήλιου. Έτσι, καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της σεροτονίνης μας, μπορεί να αισθανόμαστε πιο παρορμητικοί και πιο ανοιχτοί σε σεξουαλικές εμπειρίες και σε πειραματισμούς.

«Η σεροτονίνη είναι μια νευρο-ορμόνη, η οποία παράγεται στις νευρικές συνάψεις και καθορίζει σημαντικά την διάθεσή μας. Πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως την ορμόνη της χαράς και της ευτυχίας, ακόμη και ορμόνη της αγκαλιάς… Η έλλειψή της στις συνάψεις είναι αυτή που προκαλεί κατάθλιψη. Επίσης η επάρκειά της σχετίζεται με την αύξηση της διάρκειας των σεξουαλικών επαφών. Οι άνδρες με μειωμένα επίπεδα σεροτονίνης συχνά παρουσιάζουν πρόωρη εκσπερμάτιση», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος – ανδρολόγος.

Στο μεταξύ κάθε καλοκαίρι τα ρούχα γίνονται πιο ελαφρά, πιο αποκαλυπτικά, το ίδιο και τα μαγιό. Οι αισθήσεις οξύνονται και υφέρπει ο ερωτισμός. Αμερικανοί ερευνητές, που έχουν μελετήσει τη συσχέτιση καλοκαιριού - ζέστης - ερωτικής ορμής, σχολιάζουν:

«Πολλοί από εμάς συνδέουν το καλοκαίρι με τη χαλάρωση, τη διασκέδαση και τον ενθουσιασμό. Είναι μια ωραία κατάσταση, που μπορεί να έχει μια φυσική «παρενέργεια». Δηλαδή το καλοκαίρι είναι η τέλεια εποχή για πειραματισμό στο κρεβάτι, επειδή όλη αυτή η ενέργεια που νιώθουν οι περισσότεροι τους καλοκαιρινούς μήνες - και ειδικά όταν πάνε διακοπές - μπορεί να μετουσιωθεί σε μεγάλο ερωτικό πόθο.

Στην περίπτωση, δε, που «πέφτει» η δουλειά και τα πράγματα γίνονται πιο χαλαρά στην καθημερινότητα, η διέγερση προκύπτει ακόμη πιο αβίαστα και αυτό με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε καλύτερους οργασμούς και σε μεγαλύτερη όρεξη για να πειραματιστούμε και να ανακαλύψουμε νέους δρόμους και τρόπους ευχαρίστησης».

Ο κ. Κωνσταντίνος Ρόκκας λέει: «Πολλοί άνδρες, που παρουσιάζουν σεξουαλική δυσλειτουργία τον χειμώνα, όταν πάνε διακοπές ξαφνικά δείχνουν βελτίωση σε πολλούς παράγοντες. Βγαίνοντας από το καθημερινό άγχος της δουλειάς και χαλαρώνοντας, βελτιώνονται αισθητά, ανακτούν το χαμένο τους κέφι και την ενέργειά τους, βρίσκουν τον χρόνο και τη διάθεση να ασχοληθούν με το ταίρι τους και με τη σχέση τους. Να μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το άγχος αποτελεί κύριο παράγοντα πρόκλησης, τόσο χαμηλής ερωτικής επιθυμίας, όσο και στυτικής δυσλειτουργίας». 

Ποια είναι η  ιδανική συχνότητα σεξουαλικών επαφών;

Έρευνα του 2015 υποστηρίζει ότι η γενική υγεία συνδέεται σε έναν βαθμό με τη συχνότητα του σεξ. Η ικανοποίηση σε μία σχέση βελτιώθηκε σταδιακά από το καθόλου σεξ στο να κάνεις σεξ μία εβδομάδα, αλλά δεν βελτιώθηκε περαιτέρω.

Οπότε, η σεξουαλική συνεύρεση μία φορά την εβδομάδα θεωρήθηκε η ιδανική.

Ωστόσο, η απαιτητική καθημερινότητα στέκεται εμπόδιο στην ανάγκη για περισσότερο σεξ ακόμα και μία φορά την εβδομάδα. Παράλληλα, όσο μεγαλώνει η ηλικία τόσο μειώνεται η σεξουαλική δραστηριότητα. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι πρέπει να ξεχνούν το σεξ, αφού σε κάθε ηλικιακή ομάδα έχει πολλά πλεονεκτήματα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!