GOOD LIFE

Τα 6 tips για να χάνετε κιλά ακόμα και όταν κοιμάστε

Πολλές έρευνες έχουν συσχετίσει την ποιότητα του ύπνου με τη διατήρηση του υγιούς σωματικού βάρους και φυσικά όσο και αν παραμένει πρωταρχικός ο ρόλος της άσκησης και της σωστής διατροφής, όταν κάποιος θέλει να αδυνατίσει, χρήσιμες μπορούν να του φανούν και οι ακόλουθες συμβουλές που σχετίζονται με τον ύπνο.

Δείτε με ποιους τρόπους ο ύπνος μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα

Κοιμηθείτε επαρκείς ώρες

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν 8,5 ώρες αντί για 5,5 έκαψαν κατά μέσο όρο 400 επιπλέον θερμίδες ημερησίως – που αθροίζονται σε 2.800 θερμίδες την εβδομάδα. Γιατί; Τα σώματά τους δεν προσπαθούσαν να εξοικονομήσουν ενέργεια καίγοντας θερμίδες με βραδύτερο ρυθμό.

Κοιμηθείτε με χαμηλή θερμοκρασία

Ο ύπνος σε ψυχρότερες θερμοκρασίες θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κάψετε περισσότερες θερμίδες και να χάσετε βάρος. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetes, οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν σε δωμάτια που ψύχονται στους 18 βαθμούς Κελσίου για ένα μήνα αύξησαν την ποσότητα καφέ λίπους στο σώμα τους κατά 42%. Η ικανότητά τους να μεταβολίζουν το λίπος αυξήθηκε κατά 10%. Επίσης, η ευαισθησία τους στην ινσουλίνη βελτιώθηκε, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Καταναλώστε πρωτεΐνη πριν κοιμηθείτε

Αν πεινάτε πριν κοιμηθείτε, ικανοποιήστε την πείνα σας καναλώνοντας 30 γραμμάρια πρωτεΐνης, π.χ. ένα σνακ όπως το τυρί cottage, μισή ώρα πριν τον ύπνο είχε θετικές επιδράσεις στο μεταβολισμό, την ποιότητα των μυών και τη γενική υγεία. Προηγούμενες μελέτες διαπίστωσαν παρόμοιο αποτέλεσμα με την κατανάλωση shakes πρωτεϊνών κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια επισήμανση: Βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει την πρόσληψη θερμίδων σας κατά τη διάρκεια της ημέρας προς τα κάτω – δεν θέλετε να πάρετε επιπλέον θερμίδες τη νύχτα.

Αποφύγετε τα κοκτέιλ πριν τον ύπνο

Αν πιείτε αλκοόλ με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου, το σώμα σας θα επικεντρωθεί στο μεταβολισμό του αλκοόλ και δεν θα ξοδέψει το χρόνο που χρειάζεται στην κατάσταση ύπνου του REM, σύμφωνα με την Psychology Today. Και αυτό είναι ένα μόνο μέρος του προβλήματος. Τα αλκοολούχα σάκχαρα στο σώμα σας δεσμεύουν το ήπαρ, το οποίο τώρα πρέπει να αποτοξινώσει το αλκοόλ και εμποδίζει το σώμα να μετατρέψει τα λιποκύτταρα σε κετόνες παρεμβαίνοντας στη διαδικασία καύσης λίπους.

Φάτε μικρά γεύματα πριν τον ύπνο

Αντίστοιχα με ό,τι συμβαίνει σε σχέση με αλκοόλ, εάν φάτε ένα μεγάλο γεύμα το βράδυ, το σώμα σας θα εργαστεί διπλά για να το μεταβολίσει αντί να επικεντρωθεί στην αποτοξίνωση και την επαναφόρτιση του οργανισμού. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα προβληματικό αν καταναλώσετε υδατάνθρακες. Αν δεν χρησιμοποιήσετε αυτή την ενέργεια – το οποίο προφανώς δεν θα συμβεί αφού θα κοιμάστε – ο οργανισμός θα αποθηκεύσει αυτές τις θερμίδες ως λίπος.

Αφήστε τα κινητά και βυθιστείτε στο σκοτάδι

Μην χαζεύετε στο Instagram πριν κοιμηθείτε. Μελέτες δείχνουν ότι η νυχτερινή έκθεση στο μπλε φως, που εκπέμπεται από τα smartphones ή ακόμη και από LEDs, διαταράσσει την παραγωγή της ορμόνης μελατονίνης και μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό σας. Μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northwestern διαπίστωσε ότι η έκθεση στο μπλε φως τη νύχτα αυξάνει την πείνα και την αντίσταση στην ινσουλίνη, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, αυξημένο σωματικό λίπος και μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη.

Βεβαιωθείτε επίσης ότι κοιμάστε στο απόλυτο σκοτάδι. Όταν πέφτει ο ήλιος, το σώμα σας αρχίζει να παράγει μελατονίνη, η οποία σας κάνει να νιώθετε υπνηλία και επίσης βοηθά να ρυθμίσετε τους κιρκαδικούς σας ρυθμούς. Ωστόσο, οι μελέτες έχουν δείξει ότι τόσο τα φώτα του σπιτιού όσο και το ελαφρύ εξωτερικό φως μπορούν να καθυστερήσουν την έναρξη της παραγωγής μελατονίνης και να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!