GOOD LIFE

Αυτές οι 4 τροφές χαρίζουν ηρεμία και βελτιώνουν τη διάθεση

Χιλιάδες παράγοντες μπορούν καθημερινά να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεσή σου και δεν είναι τυχαίο πως τα επίπεδα άγχους και στρες και η εμφάνιση κατάθλιψης, διαρκώς πληθαίνουν, ειδικά την εποχή της πανδημίας.

Ένας όμως παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία σου είναι και η διατροφή.
Γενικά οι επιστήμονες συνδέουν την υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με την βελτιωμένη διάθεση, ενώ αντίθετα τα πολλά λιπαρά, το αλκοόλ και άλλες τροφές έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση και ψυχικών προβλημάτων.
Υπάρχουν όμως και ορισμένες τροφές, που βάσει ερευνών μπορούν να σε κάνουν να αισθάνεσαι και να νιώθεις καλύτερα και κυρίως χαρίζουν ηρεμία!

Σολομός

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ωμέγα-3, ο σολομός όπως και άλλα λιπαρά ψάρια μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Εκτός από την καταπολέμηση της κατάθλιψης, μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα υγιή λίπη είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την καταπολέμηση του άγχους. Τα λιπαρά ψάρια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη D.

Χαμομήλι

Το χαμομήλι έχει αποδειχθεί ότι δρα ως ήπιο ηρεμιστικό και μπορεί να μειώσει την ένταση των μυών και να εξημερώσει το άγχος και την ευερεθιστότητα. Σε μια μελέτη, εκείνοι που έλαβαν εκχύλισμα χαμομηλιού για οκτώ εβδομάδες σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε τεστ άγχους από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μπορείς να δοκιμάσεις να συνδυάσεις το χαμομήλι με κανέλα, μηλίτη μήλου και λεμόνι.

Ρεβίθια

Τα ρεβίθια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα για να βοηθήσει στην παραγωγή σεροτονίνης, μια καλή χημική ουσία στον εγκέφαλο. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μείωση της τρυπτοφάνης μπορεί να συνδέεται με το άγχος. Επίσης, περιέχει επίσης φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα ρεβίθια παρέχουν περισσότερο από το 70% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (14,5 g ανά μαγειρεμένο κύπελλο) και φυτικές ίνες (12,5 g ανά μαγειρεμένο κύπελλο) μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των σακχάρων στο αίμα και στη σταθεροποίηση της διάθεσης.

Πορτοκάλι

Τα πορτοκάλια είναι πλούσια σε βιταμίνη C – ένα πορτοκάλι περιέχει 70 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης, καλύπτοντας σχεδόν όλες τις ανάγκες της ημέρας σου. Ίσως πιο γνωστή για τις δυνάμεις της που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του στρες (ακόμα και το άρωμα του πορτοκαλιού ηρεμεί). Σε μια μελέτη που έθεσε τους εθελοντές σε ένα αγχωτικό έργο, εκείνοι που έπαιρναν τη βιταμίνη είχαν καλύτερη απόδοση στις μετρήσεις του στρες από εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!