GOOD LIFE

Γιατί κάποιες φορές νιώθεις πως ο χρόνος κυλά αργά; Η επιστήμη απαντά

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να μην έχεις κέφια, να βαριέσαι, να βρίσκεσαι κάπου ή να αναγκάζεσαι να κάνεις κάτι που δεν επιθυμείς και γενικά να μην περνάς καλά και να αισθάνεσαι πως ο χρόνος ξαφνικά κυλά πολύ αργά και βασανιστικά και οι ώρες μοιάζουν ατελείωτες. Όχι δεν είναι η ιδέα σου και το επιβεβαιώνει και η επιστήμη.

Η νέα μελέτη, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϊ, διαπίστωσε ότι οι ευαίσθητοι στον χρόνο νευρώνες στον εγκέφαλό μας «φθείρονται» από ορισμένες εργασίες. Ως αποτέλεσμα, αυτό επηρεάζει την αντίληψή μας για τον χρόνο.

Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό Journal of Neuroscience, εξηγεί ότι οι νευρώνες στο τμήμα της «υπερμαγνητικού γύρου» του εγκεφάλου κουράζονται όταν εκτίθενται επανειλημμένα σε διαφορετικό ερέθισμα για σταθερή διάρκεια.

Αλλά, επειδή οι νευρώνες στα άλλα μέρη του εγκεφάλου συνεχίζουν να λειτουργούν ως συνήθως, η αντίληψή μας αλλάζει!

Η μελέτη εξέτασε τις εγκεφαλικές λειτουργίες 18 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-27 ετών. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν αρχικά να δουν έναν γκρίζο κύκλο για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Αφού το ολοκλήρωσαν αυτό 30 φορές, τους έδειξαν κάτι άλλο, για διαφορετικά χρονικά διαστήματα, και τους ζητήθηκε να μαντέψουν πόσο κράτησε η διαδικασία.

Εάν ο γκρίζος κύκλος ήταν στην οθόνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, τα άτομα ήταν πιο πιθανό να υποτιμήσουν τη διάρκεια της δεύτερης διαδικασίας -με τα διαφορετικά ερεθίσματα- ενώ εάν ο γκρίζος κύκλος διήρκεσε μικρό χρονικό διάστημα, ήταν πιο πιθανό να το υπερεκτιμήσουν.

Η εμφάνιση του γκρίζου κύκλου για 30 φορές συνεχόμενα κούρασε τους νευρώνες του εγκεφάλου των συμμετεχόντων με αποτέλεσμα να βιώσουν μια αντίστροφη αντίληψη του χρόνου.

Με άλλα λόγια, όταν βαρέθηκαν να κοιτάζουν τον γκρίζο κύκλο, αισθάνονταν σαν να βλέπουν τον κύκλο για άπειρη ώρα, ενώ όταν δεν βαρέθηκαν να τον κοιτάνε, ο χρόνος τους φάνηκε να κυλάει σαν νερό!

Τελικά, όλα εξαρτώνται από αυτούς τους νευρώνες στον εγκέφαλό μας που αλλάζουν την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και τον χρόνο!

Όταν περνάμε καλά και είμαστε ενθουσιασμένοι, νιώθουμε ότι περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος. Όταν έχουμε, όμως, τις μαύρες μας ή βαριόμαστε, το πιο πιθανό είναι να αισθανόμαστε ότι τα λεπτά περνούν βασανιστικά αργά!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!