GOOD LIFE

Έρευνα καταγράφει πως επηρέασε η καραντίνα τη σεξουαλική ζωή των Ελλήνων

Το προηγούμενο διάστημα, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όλος ο πλανήτης έζησε πρωτόγνωρες καταστάσεις και η καραντίνα που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες, και στην Ελλάδα, επηρέασε πολλές πτυχές της ζωής των Ελλήνων και φυσικά επηρέασε και τη σεξουαλική ζωή τους.

Όπως αναφέρει το protothema.gr,  σε άρθρο του Θάνου Ασκητή, το Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας πραγματοποίησε έρευνα από την 1η Μαΐου, όταν και ολοκληρώθηκαν 40 ημέρες καραντίνας, έως τις 30 Ιουνίου, σηματοδοτώντας τους δύο πρώτους μήνες μετάβασης από την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας στη σταδιακή άρση των μέτρων. Και αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν:

Αυτοί που απόλαυσαν περισσότερο σεξ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ήταν οι έγγαμοι. Οι παντρεμένοι παρουσίασαν μικρότερη μείωση της σεξουαλικής τους ζωής (16% των συμμετεχόντων), διατηρώντας την περισσότερο σταθερή.

Αντίθετα εκείνοι που συμβιώνουν παρουσίασαν μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής τους ζωής (23% των συμμετεχόντων).

«Στους εγγάμους δόθηκε η ευκαιρία να χαλαρώσουν και να απολαύσουν το σεξ. Η καθημερινότητα φαίνεται να μας απομακρύνει, το άγχος είναι ο μεγάλος εχθρός της σεξουαλικής μας ζωής», σχολίασε ο κ. Θάνος Ασκητής, σημειώνοντας ότι η «καλή επίδοση» των παντρεμένων ήταν από τα πιο θετικά συμπεράσματα της έρευνας.

Οι άγαμοι, πάντως, φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο από την καραντίνα, καθώς τους πρώτους δύο μήνες μετά το τέλος της, μόνο σε ποσοστό 9% αύξησαν τη σεξουαλική τους ζωή, ενώ για το 23% έχει μειωθεί.

Tα προβλήματα των ζευγαριών

Η μεγαλύτερη μείωση της σεξουαλικής ζωής παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα των 41-50 ετών (το 29% που δήλωσε ότι μειώθηκε η σεξουαλική του ζωή ανήκει στην ομάδα αυτή). Το 32% των συμμετεχόντων απάντησε ότι θεωρεί ότι η σεξουαλική του ζωή είναι «κακή», ενώ το 12% αποφάσισε να χωρίσει.

«Το καλό ζευγάρι θα ανοίξει και θα ζήσει, το κακό θα σιωπήσει και θα φύγει. Η καραντίνα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο ζευγάρι που είχε προβλήματα και τα έκρυβε πίσω από την καθημερινότητα, η οποία αποτελεί φυγή», σχολίασε ο κ. Ασκητής, εκτιμώντας μάλιστα ότι είναι σε εξέλιξη η μετάβαση σε μια εποχή όπου οι άνθρωποι δεν θα θεωρούν αναγκαία στη ζωή τους μια σχέση, αντίθετα θα απαξιώνουν την ψυχική διασύνδεση με έναν άλλο άνθρωπο, ως κάτι μη αναγκαίο και επιθυμητό.

Η έρευνα κατέδειξε ότι σημαντικό ποσοστό στρέφεται στο πορνό και τον αυνανισμό ως τρόπο εκτόνωσης. Συγκεκριμένα, το 24% των ερωτηθέντων απάντησε ότι στη διάρκεια της καραντίνας έβλεπε μόνο του πορνό και αυνανιζόταν. Για τους αναλυτές του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας αυτό δείχνει το κενό επικοινωνίας που υπάρχει στις σχέσεις.

Βaby boom λόγω κορωνοϊού

Θα αυξηθούν οι γεννήσεις τον Ιανουάριο του 2021 λόγω καραντίνας; Αυτό θα το ξέρουμε σε λίγους μήνες, ωστόσο, όπως προκύπτει από την έρευνα, μόνο το 6% των συμμετεχόντων έδειξε ενδιαφέρον στην πιθανότητα να αποκτήσει απογόνους στη διάρκεια της καραντίνας.

Οι άνθρωποι είναι απαισιόδοξοι για τη σεξουαλική τους ζωή και θεωρούν ότι η πανδημία θα τη βλάψει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Το 36% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση στις διαπροσωπικές σχέσεις από την καραντίνα και μετά και το 39% θεωρεί ότι απειλείται από πιθανό χωρισμό.

Επτά στους 10 εξέφρασαν την άποψη ότι η σεξουαλική ζωή θα μειωθεί λόγω της πανδημίας, είτε λόγω της καταθλιπτικής διάθεσης που προκαλεί (40%), είτε λόγω του φόβου μόλυνσης (34%).

Υπάρχουν ωστόσο και εκείνοι που εκτιμούν ότι η σεξουαλική τους ζωή θα μειωθεί λόγω των συγκρούσεων που υπάρχουν στα ζευγάρια (14%), λόγω εθισμού στο πορνό (8%). Τέλος, το 1% πιστεύει ότι ο ερωτισμός έχει πέσει θύμα του φόβου ότι θα τιμωρηθούμε από τον Θεό για την πρότερη ανήθικη σεξουαλικότητά μας!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!