GOOD LIFE

Τι είναι η fasted cardio γυμναστική και ποια τα οφέλη της

Όσοι έχουν ως στόχο την απώλεια κιλών, πιθανά να έχουν ακούσει κάποιον να τους συμβουλεύει να γυμνάζονται νηστικοί ή πολύ νωρίς το πρωί.

Αυτό ακριβώς είναι το fasted cardio, δηλαδή η αεροβική άθληση (τρέξιμο, ποδηλασία κ.λπ) με άδειο στομάχι. 

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του olivemagazine.gr, "fasted cardio" σημαίνει ουσιαστικά ότι κάποιος γυμνάζεται νηστικός. Αυτό ισχύει συνήθως για τα άτομα που κάνουν γυμναστική το πρωί, τα οποία προτιμούν πρώτα να γυμνάζονται και μετά να παίρνουν το πρωινό τους. «Γενικά, χρειάζονται περίπου τέσσερις έως πέντε ώρες για να αφομοιώσει πλήρως ο οργανισμός ένα γεύμα», επισημαίνει ο φυσιολόγος της άσκησης, John Ivy.

Υπάρχουν οφέλη από το fasted cardio;
«Όταν κάποιος ασκείται νηστικός, το σώμα του για να πάρει ενέργεια βασίζεται στο αποθηκευμένο λίπος», εξηγεί ο Ivy. Πολλοί πιστεύουν ότι το fasted cardio θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους πιο αποτελεσματικά σε σχέση με κάποια άλλη διατροφή. Ωστόσο, η διαιτολόγος και συγγραφέας του «The Sports Nutrition Guidebook»,  Nancy Clark, επισημαίνει ότι αυτό δεν είναι απαραίτητα αλήθεια.

Το τρέξιμο με άδειο στομάχι μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις 300 θερμίδες λέει η Clark, αλλά αν το άτομο επιστρέψει στο σπίτι και φάει ένα γεύμα 800 θερμίδων, δεν έχει χάσει τίποτα.

Υπάρχουν παρενέργειες;
«Η άσκηση σε κατάσταση αφαγίας είναι πιο δύσκολη σωματικά και ψυχικά», λέει ο Ivy. «Δεν υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα αποθέματα καυσίμων για επίπονη άσκηση. Για παράδειγμα, η γλυκόζη στο αίμα  μετά από βραδινή αφαγία μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή». Εξαιτίας αυτού, οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν μια χαμηλή έως μέτρια άσκηση και όχι προπόνηση υψηλής έντασης.

«Ο εγκέφαλος χρειάζεται ενέργεια για να συγκεντρωθεί. Οι άνθρωποι πρέπει να ακούνε το σώμα τους και να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την άσκηση τους εάν αρχίσουν να αισθάνονται ζάλη», λέει η Clark. Επισημαίνοντας ότι η αφαγία μπορεί να οδηγήσει σε ατυχήματα και τραυματισμούς.

Είναι επίσης σημαντικό να έχετε κατά νου τα επίπεδα ενυδάτωσης. «Το σώμα συνήθως δεν είναι καλά ενυδατωμένο όταν σηκώνεται για πρώτη φορά από έναν βραδινό ύπνο», λέει ο Ivy. Πριν από την άσκηση, συνιστά νερό, τσάι ή άλλο ποτό χαμηλών θερμίδων. Ο καφές μπορεί να μην είναι ο πιο ενυδατικός, αλλά μπορεί να έχει κάποια οφέλη στην άσκηση.

Για ποιους είναι κατάλληλο το fasted cardio;
Το αν είναι κατάλληλο ή όχι το fasted cardio για ένα άτομο εξαρτάται από τους προσωπικούς του στόχους άσκησης.

Για όσους προσπαθούν να κάψουν λίπος και να χάσουν βάρος, η cardio προπόνηση μπορεί να είναι αποτελεσματική. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως είναι πιο αποτελεσματική από την άσκηση σε συνδυασμό με τροφή. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ομάδα που δεν έτρωγε και σε ομάδα, που έτρωγε, διαπίστωσε ότι και οι δύο ομάδες παρουσίασαν παρόμοια απώλεια βάρους και μάζας λίπους.

Ακόμη, όποιος προσπαθεί να χτίσει μυες, όπως και τα άτομα με διατροφικές διαταραχές ή σε ανάρρωση από διατροφικές διαταραχές, θα πρέπει να αποφεύγουν αυτόν τον τύπο προπόνησης.

Συμπέρασμα
Το fasted cardio μπορεί να οδηγήσει σε καύση λίπους και απώλεια βάρους, αλλά όχι απαραίτητα σε υψηλότερο ρυθμό από άλλες μεθόδους άσκησης. Ως επί το πλείστον, είναι ασφαλές όσο το άτομο που το κάνει ασκείται σε χαμηλή έως μέτρια άσκηση και παραμένει σωστά ενυδατωμένο. ‘Επίσης, είναι καλύτερο να μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα cardio, επισημαίνει ο Ivy και αυτό γιατί με την πάροδο του χρόνου, το σώμα θα προσαρμοστεί και η προπόνηση θα γίνει ευκολότερη. Τέλος, επισημαίνεται πως για οποιαδήποτε προπόνηση είναι σημαντικό να ανεφοδιάζουμε το σώμα μας με υδατάνθρακες και πρωτεΐνες.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!