GOOD LIFE

Έρευνα εντόπισε συνδέσεις ανάμεσα στην ομάδα αίματος και τον κορωνοϊό

Μολονότι η καραντίνα, που επιβλήθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου λόγου της πανδημίας του κορωνοϊού, σταδιακά δείχνει να αίρεται, είναι βέβαιο πως η ανθρωπότητα δεν έχει "ξεμπερδέψει" με τη νόσο Covid 19 και γίνονται αναρίθμητες επιστημονικές έρευνες, που προσπαθούν να χαρτογραφήσουν ακριβώς τον τρόπο μετάδοσης και όλες τις πτυχές της πανδημίας.

Μια εξ αυτών, εντόπισε και συνδέσεις μεταξύ της ομάδας αίματος και του κορωνοϊού, κρίνοντας πως ίσως όσοι ανήκουν σε κάποιες ομάδες αίματος να έχουν αυξημένες ή μειωμένες πιθανότητες να νοσήσουν από Covid 19.


Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στο ipop.gr, mια ομάδα περισσότερων από 120 ερευνητών από διάφορα ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη πραγματοποίησε την πρώτη μελέτη συσχέτισης σε ολόκληρο το γονιδίωμα για να αποκαλύψει γενετικούς παράγοντες ξενιστές που μπορεί να συμβάλλουν στην αναπνευστική ανεπάρκεια από Covid-19.

Μπορεί να μην υπάρχει ακόμα μια επιστημονική δημοσίευση, όμως έχει γίνει μια σχετική προδημοσίευση στο medRxiv από τους ερευνητές.

Ο Tom Karlsen (Νοσοκομείο Πανεπιστημίου του Όσλο Rikshospitalet, Νορβηγία) και οι συνεργάτες του στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, στρατολόγησαν 1.980 ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια από COVID-19 από πέντε πόλεις της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Πραγματοποίησαν μια ανάλυση συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα με σκοπό τον εντοπισμό τυχόν παραγόντων γενετικής ευαισθησίας του ξενιστή που συμβάλλουν στην ανάπτυξη αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Αναλύθηκαν συνολικά 8.582.968 πολυμορφισμοί μονού νουκλεοτιδίου (SNPs) και πραγματοποιήθηκε μετα-ανάλυση των ιταλικών και ισπανικών ομάδων.

Η ομάδα εντόπισε μια συσχέτιση πολλαπλής αναπαραγωγής μεταξύ SNPs στο χρωμόσωμα 3 και στο χρωμόσωμα 9. Οι γενετικές περιοχές που φαίνεται να κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη λοίμωξη είναι δύο, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή. Η μία βρίσκεται στην περιοχή του γονιδιώματος που καθορίζει την ομάδα αίματος και η δεύτερη βρίσκεται στο χρωμόσωμα 3 και φαίνεται να σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με ένα γονίδιο που αλληλεπιδρά με το μοριακό υποδοχέα των κυττάρων (μετατρεπτικό ένζυμο αγγειοτενσίνης ACE2), που χρησιμοποιεί ο κορονοϊός SARS-CoV-2 για να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Τι ανακαλύφθηκε; 

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η ομάδα αίματος Α συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο απόκτησης COVID-19 σε σύγκριση με τις άλλες ομάδες αίματος, ενώ η ομάδα αίματος Ο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο μόλυνσης σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες αίματος εκτός Ο.

Αυτή είναι η πρώτη παρατήρηση μιας συσχέτισης μεταξύ του τύπου αίματος ABO και του COVID-19. Πρέπει να τονιστεί, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια πρώιμη μελέτη με περιορισμούς.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!