GOOD LIFE

Κάνεις δίαιτα; Μάθε πως να υπολογίσεις το όριο καθημερινών θερμίδων

Ο υπολογισμός των θερμίδων που καταναλώνουμε από την ημερήσια πρόσληψη φαγητών και ποτών, είναι κατά πολλούς απαραίτητος ειδικά αν θέλουμε να αδυνατίσουμε ή να διατηρήσουμε στα ίδια επίπεδα το σωματικό μας βάρος. Ωστόσο επικρατεί... πολυφωνία για τον τρόπο υπολογισμού των θερμίδων.

 Άλλοι χρησιμοποιούν εφαρμογές κινητών μέσω των οποίων αποκομίζουν τον αριθμό των θερμίδων κάθε τροφής, άλλοι βασίζονται στις ετικέτες των προϊόντων ενώ άλλοι υπολογίζουν τα πάντα «με το μάτι» και με την κοινή παραδοχή των 2.000 θερμίδων ως το μέσο όρο κατανάλωσης για τη συντήρηση του βάρους μας

Καμία από τις παραπάνω σκέψεις όμως δεν αποτελεί βασικό δείκτη για να γίνει ένας έγκυρος υπολογισμός. Με το παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε πώς με μια απλή μαθηματική εξίσωση μπορούμε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα σε σχέση με την καταμέτρηση των θερμίδων.

Βήμα πρώτο: Βάσει Harris–Benedict υπολογίζουμε τον Βασικό Μεταβολικό Ρυθμό επιλέγοντας ανάλογα το φύλο μας τις παρακάτω εξισώσεις:

– Άνδρες: BMR = 66.5 + ( 13.75 × kg ) + ( 5.003 × ύψος σε εκατοστά ) – ( 6.755 × ηλικία)

– Γυναίκες: BMR = 655.1 + ( 9.563 kg ) + ( 1.850 × ύψος σε εκατοστά ) – ( 4.676 × ηλικία )

Βήμα δεύτερο: Ανάλογα τη δραστηριότητά μας, πολλαπλασιάζουμε το παραπάνω αποτέλεσμα με μια τιμή από τον παρακάτω πίνακα. Το αποτέλεσμα του πολλαπλασιασμού θα μας δώσει και τον αριθμό των θερμίδων που χρειαζόμαστε.

Αθλητική δραστηριότητα Δείκτης
Καθόλου 1,2
Ελάχιστη – Μέτρια 1,375
Μέτρια –Έντονη 1,55
Έντονη 1,725
Πολλή έντονη 1,9
Πάρα πολλή έντονη 2,2

Ελάχιστη δραστηριότητα μπορούμε να ορίσουμε ένα 45λεπτο τζόκινγκ δύο φορές τη βδομάδα. Μέτρια-Έντονη δραστηριότητα 4 φορές την εβδομάδα εξάσκηση στο γυμναστήριο για 1 ώρα , έντονη δραστηριότητα 5 φορές την εβδομάδα απαιτητική δραστηριότητα, πολλή έντονη 6 ή 7 φορές την εβδομάδα και πάρα πολλή έντονη ισοδυναμεί με διπλές προπονήσεις (με απλά λόγια, πρωταθλητισμός).

Ένα τυπικό παράδειγμα για την υλοποίηση της παραπάνω εξίσωσης, είναι η καθημερινότητα ενός φοιτητή που δεν εργάζεται, παρακολουθεί τα μαθήματά του και γυμνάζεται 4 φορές στο γυμναστήριο. Ας πούμε ότι έχει ύψος 175cm και βάρος 68kg και η ηλικία που έχει είναι 19 χρονών. Θα έχουμε λοιπόν:

BMR: = 66.5 + ( 13.75 × 68 ) + ( 5.003 × 175 ) – ( 6.755 × 19) = 1749 => ΒΜR=1749
Θερμίδες = 1749*1,55 = 2.710

Παρατηρούμε λοιπόν ότι ο συγκεκριμένος φοιτητής με τις παραπάνω προϋποθέσεις ως προς την καθημερινότητά του χρειάζεται περίπου 2.700. Περισσότερες θερμίδες από τις 2.000 που αρκετός κόσμος χρησιμοποιεί ως στάνταρ νούμερο! Δηλαδή ο συγκεκριμένος νέος, αν χρησιμοποιήσει την παραδοχή των 2.000 θερμίδων θα τρέφονταν σχεδόν με δύο γεύματα λιγότερα με αποτέλεσμα να αδυνατίσει χωρίς την θέλησή του και με όποια επακόλουθα έχει αυτή η κατάσταση (κούραση, μείωση του ανοσοποιητικό κτλ κτλ).

Συμπεράσματα

Με μια απλή εξίσωση και μ’ έναν απλό πολλαπλασιασμό υπολογίζουμε σε απειροελάχιστο χρόνο ένα βασικό κομμάτι των διατροφικών αναγκών μας. Ο αριθμός των θερμίδων Δεν είναι ο μοναδικός δείκτης για κάνουμε «την τέλεια» διατροφή. Είναι όμως η βάση για την θέσπιση ενός σωστού διαιτολογίου. Το παρόν άρθρο αποτελεί μια επιστημονική ενημέρωση η οποία αποσκοπεί στην άμεση ενημέρωση του κόσμου σε σχέση με μια συζήτηση η οποία διεξάγεται καθημερινώς σ’ όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!