GOOD LIFE

True story: Ο άνθρωπος που ανακάλυψε τυχαία τα γυαλιά που δίνουν λύση στην αχρωματοψία

Μια εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια εδώ και μήνες κυκλοφορεί τα EnChroma γυαλιά που επιτρέπουν σε ανθρώπους που πάσχουν από αχρωματοψία, να δουν τα χρώματα για πρώτη φορά στη ζωή τους. 

Όμως η ανακάλυψη των «μαγικών» φακών έγινε εντελώς τυχαία και σίγουρα, όχι με σκοπό να δώσει λύση στην αχρωματοψία. Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα του 2005, όταν ο Don McPherson, έπαιζε φρίσμπι με έναν φίλο του στην Σάντα Κρουζ. Κάποια στιγμή ο φίλος του, του ζήτησε να του δανείσει τα γυαλιά του και ξαφνικά τον άκουσε να αναφωνεί «βλέπω του κώνους», αναφερόμενος στους πορτοκαλί κώνους της τροχαίας που βρίσκονταν στην άκρη του δρόμου ανάμεσα σε γρασίδι. Ο φίλος του λέγονταν Michael Angel και έπασχε από αχρωματοψία και ξαφνικά είχε μπορέσει να δει τα χρώματα.
Ο McPherson, που έχει PhD στην κατασκευή γυαλιών, είχε δημιουργήσει τα συγκεκριμένα γυαλιά για να τα χρησιμοποιούν οι χειρούργοι την ώρα των επεμβάσεων και έτσι τα είχε εφοδιάσει με ειδικούς φακούς που δημιούργησε σε εργαστήριο στο Berkeley, οι οποίοι όχι μόνο απορροφούσαν μεγάλη ποσότητα φωτός, ώστε να μην κουράζονται τα μάτια των χειρούργων, αλλά παράλληλα, τους επέτρεπαν να ξεχωρίζουν χρωματικά το αίμα από τους ιστούς. Βέβαια κάποια στιγμή τα γυαλιά είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται από τα χειρουργία, γιατί τα έπαιρναν μαζί τους οι γιατροί και τα φορούσαν όλη μέρα. Αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο, ότι πιθανά τα γυαλιά που είχε κατασκευάσει θα μπορούσαν να  πουληθούν και στην ευρύτερη αγορά και όχι μόνο στην ιατρική κοινότητα. Όμως αγνοούσε το γεγονός πως βοηθούσαν στην αχρωματοψία, μέχρι εκείνο το μοιραίο απόγευμα που δάνεισε τα γυαλιά στον φίλο του. Μετά από αυτό επικέντρωσε τις έρευνές του στην αχρωματοψία, πήρε ειδική άδεια για να ξεκινήσει κλινικές δοκιμές σε ασθενείς  και σε συνεργασία με τους Tony Dykes και Andrew Schmeder δημιούργησαν τα γυαλιά EnChroma, που πωλούνται σε πολύ φιλική τιμή (κάτι ανάμεσα σε 33 και 56 δολάρια) και όντως επιτρέπουν σε όσους πάσχουν από αχρωματοψία να δουν τα χρώματα. Δείτε μερικά βίντεο με ανθρώπους που τα χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά, με πιο πρόσφατο αυτό του ανθρώπου που είδε για πρώτη φορά το ηλιοβασίλεμα.

 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!