GOOD LIFE

H καραντίνα έχει επηρεάσει τον ύπνο σας; Έρευνα δείχνει πως δεν είστε οι μόνοι

Αν από την μέρα που εφαρμόστηκαν τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού, παρατηρήσατε πως έχετε αλλάξει συνήθειες ύπνου (κοιμάστε λιγότερο ή περισσότερο, αλλάξατε ωράριο ύπνου, κάνετε ανήσυχο ύπνο κ.λπ), να ξέρετε πως δεν είστε οι μόνοι, αφού οι νέες σχετικές έρευνες δείχνουν πως η καραντίνα έχει επηρεάσει τον ύπνο πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα σε 1.014 Αμερικανούς σχετικά με τις συνήθειες ύπνου τους εν μέσω πανδημίας, το 76,8% παραδέχτηκε ότι ο ύπνος τους έχει πράγματι επηρεαστεί.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε απ’ την SleepStandards και περιελάμβανε Αμερικανούς διαφόρων ηλικιών (18-65), 56% γυναίκες και 43% άνδρες.

Ασφαλώς, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί άλλαξαν οι συνήθειες του ύπνου για τους περισσότερους ανθρώπους. Σχεδόν η ζωή όλων επηρεάστηκε απ’ τον covid-19. Αναφορικά με την ανακούφιση από αυτήν την ανησυχία και την αϋπνία, το 46% είπε ότι η αποφυγή των ειδήσεων τους βοήθησε να κοιμηθούν καλύτερα. Άλλοι διάβαζαν ένα βιβλίο πριν τον ύπνο (40%), χρησιμοποίησαν συμπληρώματα για τον ύπνο (27%), έκαναν διαλογισμό ή γιόγκα (21%) ή έκαναν σεξ (16%).

Όταν ρωτήθηκαν για ποιον ακριβώς λόγο, ο κορωνοϊός τους κρατά ξύπνιους τη νύχτα, το άγχος ήταν η κορυφαία απάντηση (48%). Η δεύτερη πιο συχνή απάντηση ήταν η ανησυχία για την ασφάλεια των αγαπημένων ατόμων (26%), μετά η μοναξιά (23%) και ένα γενικά μη σταθερό πρόγραμμα ύπνου (23%).

Πώς επιδρά το άγχος στον εγκέφαλο;

Συνολικά, το 58% κοιμάται τουλάχιστον μία ώρα λιγότερο από ό, τι την προηγούμενη περίοδο. Εν τω μεταξύ, το 22% δεν έχει δει τη μέση διάρκεια του ύπνου να αλλάζει σημαντικά και το 19% κοιμάται περισσότερο. Αυτό ίσως έχει να κάνει με τον ελεύθερο χρόνο, ο οποίος επίσης έχει αυξηθεί.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα από την έρευνα ήταν ότι το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η έλλειψη ύπνου τους καθιστά πιο ευάλωτους στον κορωνοϊό.

Οι ώρες του ύπνου έχουν αλλάξει για τους περισσότερους, όπως και η ζωή όλων. Όλοι θέλουμε να μπούμε ξανά στην καθημερινότητά μας και στους ρυθμούς μας, ωστόσο πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή ακόμη!

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!