Η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να μαστίζει τον πλανήτη και ο φόβος για την υγεία μας και την υγεία των οικείων μας, σε συνδυασμό με το άγχος για την αβεβαιότητα του "αύριο", δημιουργεί ένα... εκρηκτικό κοκτέιλ στρεσογόνων παραγόντων που συχνά προκαλούν έντονες αυπνίες σε πολλούς, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε καραντίνα.
Ένας επιστήμονας, εξηγεί γιατί ακριβώς το άγχος που βιώνεις, μπορεί να σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου και πως να το αντιμετωπίσεις.
Σύμφωνα με τον Νευροψυχίατρο Irshaad Ebrahim, όταν τα εσωτερικά μας νευροχημικά συστήματα λειτουργούν σε φυσιολογικά επίπεδα, έχουν την τάση να ρυθμίζουν τις βιολογικές διεργασίες του οργανισμού μας. Όπως αυτή του ύπνου, της όρεξης, της διάθεσης και φυσικά της ενεργειακής μας στάθμης. Όταν όμως το σώμα μας όπως και η ψυχολογία μας είναι καταβεβλημένες από το στρες, τότε οι ενεργειακές μας πηγές εκτρέπονται. Έτσι, προκαλείται διαταραχή στον ύπνο μας όπως και ριζικές αλλαγές στη διάθεσή μας.
Πώς μπορώ να σπάσω τον κύκλο «στρες-ύπνος»;
Πρόκειται για έναν αλληλένδετο φαύλο κύκλο, γνωστό και ως ‘stress-sleep’ cycle. Όσο το άγχος επηρεάζει τον ύπνο μας, άλλο τόσο και ο ύπνος μας επηρεάζεται από το άγχος μας. Εάν λοιπόν το κίνητρο είναι να βελτιώσουμε τον ύπνο εξαιτίας του στρες ή το αντίστροφο, τότε υπάρχουν μερικές αλλαγές που μπορούν να γίνουν στον τρόπο ζωής μας. Αλλά και στις καθημερινές μας συνήθειες.
Για ποιο λόγο μου συμβαίνει;
Η αϋπνία σου μπορεί να οφείλεται σε διάφορες καταστάσεις. Σύμφωνα με το Διαγνωστικό Στατιστικό Εγχειρίδιο για τις Ψυχιατρικές Διαταραχές, 5η έκδοση (American Psychiatric Association, 2013), η Διαταραχή αϋπνίας μπορεί να οφείλεται σε:
Aσφαλώς χρειάζεται αξιολόγηση από κάποιον ειδικό για όλα τα παραπάνω και στη συνέχεια αν χρειαστεί εξατομικευμένη παρέμβαση για να βρεθούν οι αιτίες της αϋπνίας.
Οι 5 κορυφαίες συμβουλές του Dr. Irshaad Ebrahim για έναν καλύτερο ύπνο: