GOOD LIFE

Δείτε ποιες τροφές αυξάνουν τη μελατονίνη και χαρίζουν καλύτερο ύπνο

Η μελατονίνη είναι η ορμόνη που συχνά πλέον ακούγεται πως περιλαμβάνεται ως συστατικό σε φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στο να αντιμετωπίσει κανείς τις αϋπνίες. Υπάρχουν όμως και φυσικοί τρόποι να αυξήσετε τα επίπεδά της στον οργανισμό, ειδικά τώρα, που μετά τα ξενύχτια των εορτών έχετε ανάγκη τον καλό ύπνο.

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται από την επίφυση, στον εγκέφαλο. Βοηθά τον οργανισμό μας να γνωρίζει πότε είναι ώρα για ύπνο και πότε είναι η ώρα για να ξυπνήσουμε. Η σύνθεση και έκκρισή της, ενεργοποιούνται από το σκοτάδι και απενεργοποιούνται από το φως. 

Αυτή η σημαντική ορμόνη ρυθμίζεται επίσης από τον ήλιο, γεγονός που αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους η θερινή ώρα μπορεί να επηρεάσει τις ώρες του ύπνου μας. Μπορεί να μας βοηθήσει να απολαύσουμε 15 λεπτά πρωινού ηλιακού φωτός κάθε μέρα και να ενισχύσουμε τα επίπεδα μελατονίνης ώστε να λειτουργήσουν πιο σωστά. Μπορούμε επίσης να καταναλώσουμε ορισμένα τρόφιμα που την αυξάνουν καθώς περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην παραγωγή σεροτονίνης, η οποία είναι απαραίτητη για την σωστή παραγωγή μελατονίνης στο σώμα.

Το itrofi.gr παρουσιάζει μερικά τρόφιμα που περιέχουν φυσικά μέταλλα που μπορούν να υποστηρίξουν τη λειτουργία της μελατονίνης στο σώμα:

Μπανάνες

Δεν είναι μόνο μια μεγάλη πηγή ενέργειας και μια εναλλακτική των γαλακτοκομικών. Είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές στο να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε. Οι μπανάνες περιέχουν μαγνήσιο, βιταμίνη Β6 και φυσικούς υδατάνθρακες που παράγουν σεροτονίνη. Είναι επίσης μια καλή πηγή τριπτοφάνης, ενός αμινοξέος που προάγει τη χαλάρωση και την παραγωγή σεροτονίνης. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά προάγουν τον καλό και ξεκούραστο ύπνο και η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία του καθημερινού σας ύπνου.

Βρώμη

Η βρώμη δεν είναι μόνο νόστιμη και απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Βοηθά επίσης το σώμα να παράγει μελατονίνη πιο φυσικά, ακόμα και όταν είναι το πρώτο πράγμα που θα φάτε το πρωί. Περιέχει μια σειρά από βιταμίνες και μέταλλα για ένα υγιές νευρικό σύστημα. Τα αμινοξέα, το κάλιο, οι βιταμίνες Β, το μαγνήσιο και οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες που βρίσκονται στη βρώμη, θα σας χαλαρώσουν και θα σας βοηθήσουν ακόμη και να ρυθμίσετε τον ύπνο σας. Εάν δεν την απολαμβάνετε ως πρωινό, χρησιμοποιήστε τη αντί για ρύζι στο δείπνο, ως μια επιλογή πιο πλούσια σε φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά.

Ανανάς

Αυτό το απίστευτα υγιεινό φρούτο μπορείτε να το απολαύσετε όλο το χρόνο. Προσθέστε τον σε κάθε γεύμα και αποτρέψτε την δυσπεψία και τα πεπτικά προβλήματα. Ο ανανάς περιέχει πραγματικά περισσότερη μελατονίνη από τη βρώμη και τις μπανάνες, καθιστώντας τον εξαιρετική εναλλακτική επιλογή. Προτιμήστε τον φρέσκο ή κατεψυγμένο και όχι αποξηραμένο γιατί περιέχει επιπλέον ζάχαρη και σας επιβαρύνει με άχρηστες θερμίδες.

Πορτοκάλια

Είναι μια πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμινών Β που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα σας να χαλαρώσει αλλά και να παράγει μελατονίνη πιο αποτελεσματικά. Λόγω της υψηλής βιταμίνης C και της διαλυτής περιεκτικότητάς τους σε ίνες, αποτελούν επίσης μια έξυπνη επιλογή για να τα συμπεριλάβετε στα γεύματα ή τα σνακ σας κάθε εβδομάδα.

Ντομάτες

Οι ντομάτες είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, καλίου, περιέχουν και λίγη βιταμίνη C. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμές ή μαγειρεμένες σε άπειρες νόστιμες συνταγές.

Βύσσινα

Τα βύσσινα είναι από τα καλύτερα ενισχυτικά της μελατονίνης. Βοηθούν επίσης το σώμα να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, διευκολύνουν την πέψη, έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και προστατεύουν την καρδιά. Τα γλυκά κεράσια αλλά και τα βύσσινα συμβάλλουν στον καλό και με μεγαλύτερη διάρκεια ύπνο.

Άλλα τρόφιμα-σύμμαχοι του καλού ύπνου είναι οι γλυκοπατάτες, το καφέ και άγριο ρύζι, το κριθάρι, η κολοκύθα, το καλαμπόκι και οι πατάτες. Όλα αυτά περιέχουν ευεργετικούς υδατάνθρακες για την παραγωγή σεροτονίνης, καθώς και αντιοξειδωτικά, ίνες, κάλιο, μαγνήσιο και διάφορες βιταμίνες. Τα καρύδια, τα κάσιους, τα αμύγδαλα, το σουσάμι, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο, οι σπόροι chia και οι κολοκυθόσποροι είναι επίσης εξαιρετικά βελτιωτικά των επιπέδων της σεροτονίνης και μας χαλαρώνουν.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!