GOOD LIFE

Θέλεις να μην πάρεις κιλά μέσα στις γιορτές; Μάθε τι έδειξε μια έρευνα

Τις επόμενες μέρες οι γλυκοί πειρασμοί είναι πολλοί και τα λουκούλλεια γιορτινά γεύματα που λίγο - πολύ όλοι κάνουν πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να σας βρει ο νέος χρόνος με παραπανίσια κιλά. Όμως κάποιοι ερευνητές θεωρούν πως εντόπισαν μια λύση, αλλά υπάρχουν και αυτοί που θεωρούν πως αυτή η λύση κρύβει άλλους κινδύνους.

Σύμφωνα με μια επιστημονική μελέτη, μπορέις να αποφύγεις να φορτωθείς περιττά κιλά, ακόμα και την περίοδο των εορτών, αν απλά υιοθετήσεις μια συνήθεια: να ζυγίζεσαι συχνά, αφού αυτή η πρακτική σε βοηθά να διατηρήσεις τον έλεγχο του βάρους σου.

Η συγκεκριμένη μελέτη, πραγματοποιήθηκε στο University of Georgia, και σε αυτή συμμετείχαν δύο ομάδες, εκ των οποίων η μια ήταν μια πειραματική ομάδα, με άτομα διαφορετικής ηλικίας και φύλου. Οι συμμετέχοντες σε αυτή την ομάδα κλήθηκαν να ζυγίζονται καθημερινά για 14 μέρες, από όταν ξεκίνησε η εορταστική περίοδος μέχρι και το τέλος της.

Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν πανεπιστημιακές κλίμακες, οι οποίες παρείχαν επίσης γραφικές πληροφορίες σχετικά με τις διακυμάνσεις βάρους και τους στόχους. 

Παράλληλα, η δεύτερη ομάδα, η ομάδα ελέγχουεπίσης συμμετείχαν στην έρευνα την ίδια χρονική περίοδο, αλλά οι συμμετέχοντες αυτοί δεν κλήθηκαν να ζυγίζονται καθημερινά.

Μέχρι το τέλος της περιόδου, όλοι οι συμμετέχοντες στην πειραματική ομάδα που ζυγίζονταν καθημερινά είχαν αποφύγει επιτυχώς να πάρουν κιλά στης γιορτές ενώ κάποιοι εμφάνισαν ακόμα και απώλεια βάρους  κατά μερικά γραμμάρια.

Αντίθετα, οι συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου κέρδισαν βάρος.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι  όταν εκτίθεσαι διαρκώς στις διακυμάνσεις του βάρους, όταν το βλέπεις στην οθόνη καθημερινά, τότε αυτό σε βοηθά να παραμείνεις αφοσιωμένος στο στόχο σου και στη διατροφή σου.

Ο φόβος εμφάνισης του άγχους της ζυγαριάς

Μπορεί η συγκεκριμένη μελέτη να ανέδειξε τα οφέλη του συχνού ζυγίσματος στον έλεγχο του σωματικού βάρους, ωστόσο είναι χρήσιμο να γνωρίζει κανείς, πως άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει πως αυτή η συνήθεια (δηλαδή ο διαρκής έλεγχος του βάρους με ζυγαριά) μπορεί να προκαλέσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ειδικά στις μικρές ηλικίες (έχει γίνει μεγάλη έρευνα σε έφηβα κορίτσια) το συχνό ζύγισμα συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση σοβαρών διατροφικών διαταραχών όπως η νευρική ανορεξία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!