GOOD LIFE

Έρευνα αποκάλυψε τι φταίει και έχεις κακή διάθεση τη περίοδο των γιορτών

Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς πλησιάζει και γενικά αυτή η εορταστική περίοδος θεωρείται ένα διάστημα που κυριαρχεί η χαρά. Όμως πολλοί διαπιστώνουν πως όχι μόνο δεν είναι χαρούμενοι αυτές τις γιορτινές μέρες, αλλά η διάθεσή τους είναι πολύ κακή.

Αυτή η... κατάθλιψη που βιώνουν πολλοί τις γιορτές, είναι γνωστή και ως Christmas Blues και υπάρχει μια πληθώρα παραγόντων που σύμφωνα κυρίως με τους ψυχολόγους, ευθύνονται για την εμφάνισή της.


Οι πιο βασικοί τέτοιοι παράγοντες είναι η κοινωνική "πίεση" πως πρέπει να είσαι χαρούμενος, ο υπερκαταναλωτισμός και το άγχος για τις υπερβολικές κοινωνικές υποχρεώσεις των ημερών, ακόμα και η μοναξιά και πολλά άλλα. Ωστόσο τώρα ερευνητές διαπίστωσαν πως ακόμα και αν δεν συντρέχει τίποτα από όλα αυτά υπάρχει κάτι ακόμα που ενοχοποιείται για την κακή σου διάθεση και αυτό είναι η ζάχαρη!
 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Kansas διαπίστωσαν ότι τα προστιθέμενα σάκχαρα που βρέθηκαν σε σχεδόν όλα τα γλυκά των γιορτών μπορούν να προκαλέσουν μεταβολικές, φλεγμονώδεις και νευροβιολογικές διεργασίες που συνδέονται με την κατάθλιψη και τα αρνητικά συναισθήματα.

Αυτές οι λιχουδιές σε συνδυασμό με την έλλειψη ύπνου τον Χειμώνα και τις παραλλαγές στον ύπνο, μπορεί να δημιουργήσουν τον τέλειο συνδυασμό για την κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Όπως λένε και οι ειδικοί, η μειωμένη έκθεση στον ήλιο κατά τη διάρκεια του Χειμώνα μπορεί να ρίξει τους κιρκαδικούς ρυθμούς, διακόπτοντας τον υγιή ύπνο και ωθώντας το 5-10% του πληθυσμού σε ένα πλήρες επεισόδιο κλινικής κατάθλιψης!

Παράλληλα, είναι πιθανό σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, τα συμπτώματα κατάθλιψης να σπρώχνουν τα άτομα στην περισσότερη ζάχαρη. Δηλαδή, νιώθουν down και τρώνε περισσότερα γλυκά. Κι αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο.

Μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να αντισταθούν στα γλυκά επειδή για αρχή δίνουν μια ώθηση στη διάθεση. Αλλά η επίδραση είναι παρόμοια με άλλες ουσίες που θεωρούνται πολύ πιο επιβλαβείς, όπως το αλκοόλ. Και έτσι, τα βραχυπρόθεσμα οφέλη της κατανάλωσης ζάχαρης στη διάθεση, αντισταθμίζονται σε μεγάλο βαθμό από το χάος που μπορούν να προκαλέσουν στο σώμα.

Οι ερευνητές έφτασαν στα συμπεράσματά τους αφού ανέλυσαν μια μεγάλη συλλογή προηγούμενων ερευνών που επικεντρώθηκαν στις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της κατανάλωσης πρόσθετης ζάχαρης.

Συνολικά, οι ερευνητές λένε ότι η φλεγμονή που προκαλείται από την υπερβολική ζάχαρη είναι ο νούμερο ένας παράγοντας που συμβάλλει στις καταθλιπτικές σκέψεις.

Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο τρόπος με τον οποίο η ζάχαρη προσβάλλει τα βακτήρια που υπάρχουν στο σώμα μας είναι πιθανώς ένας άλλος μεγάλος παράγοντας που προκαλεί κατάθλιψη.

Το σώμα μας φιλοξενεί πάνω από 10 τρισεκατομμύρια μικρόβια και πολλοί από αυτά ξέρουν πώς να χτυπάνε στον εγκέφαλο και να τον επηρεάζουν αρνητικά,παράγοντας χημικές ουσίες που τον ωθούν σε μια κατάσταση άγχους και κατάθλιψης.

Οι ειδικοί πάντως, συστήνουν μια διατροφή μη επεξεργασμένων φυτικών τροφίμων, σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!