GOOD LIFE

Τα 4 σημαντικά οφέλη των μανιταριών για την ανθρώπινη υγεία

Αυτή την εποχή, μαζί με τα πρωτοβρόχια κάνουν την εμφάνισή τους πολλά άγρια μανιτάρια και η κατανάλωσή τους, αλλά και οι εξορμήσεις στη φύση για τη συγκομιδή τους είναι πολύ δημοφιλείς! 

Και η αλήθεια είναι πως τα άγρια μανιτάρια εκτός από νόστιμα, είναι και πολύ ωφέλιμα για την υγεία με τη βασική προϋπόθεση πως τα έχει μαζέψει κανείς γνωρίζοντας πολύ καλά ποια είναι βρώσιμα (υπάρχουν πολλά δηλητηριώδη μανιτάρια) και δίνοντας μεγάλη σημασία στο που θα τα μαζέψουν (μακριά από βιομηχανικές περιοχές, μακριά από ψοφίμια ζώων κ.λπ). 


Σε κάθε περίπτωση αν κάποιος δεν γνωρίζει πως, ποια και από που μπορεί και επιτρέπεται να μαζέψει άγρια μανιτάρια είναι προτιμότερο να επιλέξει μανιτάρια του εμπορίου που είναι ασφαλή και προσφέρουν τα ίδια οφέλη στον οργανισμό.


Τα κύρια οφέλη των μανιταριών είναι τα ακόλουθα:

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Τα μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και εκατοντάδες χρόνια για τη βελτίωση της υγείας.  Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιών. Αυξάνουν την ανθεκτικότητα έναντι μολύνσεων από ιούς, καθώς και από βακτήρια και μύκητες.

Οι βήτα-γλυκάνες, οι οποίες είναι πολυσακχαρίτες που βρίσκονται στα μανιτάρια, μπορεί να είναι υπεύθυνες για αυτό το αποτέλεσμα, καθώς έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στο εκχύλισμα μανιταριών, παρά σε ολόκληρα μανιτάρια. Ωστόσο, μια μελέτη σχετικά με τα αποξηραμένα μανιτάρια έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

Δράση κατά του καρκίνου

Στις ασιατικές χώρες, οι β-γλυκάνες από μανιτάρια έχουν χρησιμοποιηθεί από καιρό στη θεραπεία του καρκίνου. Τα αποτελέσματα από μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μανιταριών μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ανάπτυξης όγκου. Ενώ οι βήτα-γλυκάνες δεν σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα, μπορεί να ενισχύσουν την άμυνα κατά της περαιτέρω ανάπτυξης του όγκου, ενεργοποιώντας κύτταρα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι οι βήτα-γλυκάνες  μπορεί να έχουν ελαφρώς θετική επίδραση στην επιβίωση όταν χρησιμοποιούνται μαζί με τη χημειοθεραπεία.  Όταν λαμβάνονται ως συμπλήρωμα, οι β-γλυκάνες από μανιτάρια έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί για να εξουδετερώσουν τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, όπως η ναυτία.

Όλες οι έρευνες σχετικά με τις επιπτώσεις των μανιταριών στη θεραπεία του καρκίνου επικεντρώθηκαν στο εκχύλισμα μανιταριών, είτε ως συμπληρώματα είτε ως ενέσεις, όχι με την κατανάλωση ολόκληρων μανιταριών. Ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να πούμε εάν μπορεί να διαδραματίσει παρόμοιο ρόλο στην καταπολέμηση του καρκίνου όταν καταναλώνεται ως μέρος της διατροφής.

Προστασία της καρδιάς

Τα μανιτάρια περιέχουν αρκετές ουσίες που μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη χοληστερόλη σας. Αυτές περιλαμβάνουν τις  βήτα-γλυκάνες, τη ριιταδενίνη και τη χιτοζάνη.

Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης μια ποικιλία από ισχυρά αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων φαινολών και πολυσακχαριτών, τα οποία είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Τα μανιτάρια πλευρώτους φαίνεται να έχουν το υψηλότερο περιεχόμενο αντιοξειδωτικών.

Σε μία μελέτη, όπου έγινε αντικατάσταση του κρέατος από μανιτάρια, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι με την αντικατάσταση του κρέατος με λευκά μανιτάρια, η «καλή» χοληστερόλη HDL αυξήθηκε κατά 8%, ενώ τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα μειώθηκαν κατά 15%. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τα μανιτάρια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του αλατιού στα πιάτα με βάση το κρέας. Εκτός από το ότι είναι χρήσιμα για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού, τα μανιτάρια μπορούν να είναι ένα υγιές υποκατάστατο του κρέατος, χωρίς να επηρεάζεται η γεύση ή ο κορεσμός.

Μερικά μανιτάρια περιέχουν βιταμίνη D

Ακριβώς όπως οι άνθρωποι, τα μανιτάρια παράγουν βιταμίνη D όταν εκτίθενται στο ηλιακό φως. Στην πραγματικότητα, είναι το μόνο τρόφιμο μη ζωικής προέλευσης που μπορεί να περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης D.

Τα άγρια μανιτάρια περιέχουν ένα σημαντικό ποσό, καθώς εκτίθενται στο ηλιακό φως. Το ποσό που περιέχουν εξαρτάται από το κλίμα και το γεωγραφικό μέρος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!