GOOD LIFE

Νέα έρευνα έδειξε κάτι πολύ ανησυχητικό για τους υπέρβαρους

Η σύγχρονη επιστήμη έχει κάνει απολύτως γνωστό, πως το υπερβολικό λίπος σε ένα ανθρώπινο σώμα, ευθύνεται για την εμφάνιση πληθώρας σοβαρών προβλημάτων υγείας και τώρα μια ακόμη έρευνα ανέδειξε πως η παχυσαρκία συνδέεται άμεσα με την εμφάνιση αναπνευστικών νόσων,

Ο Δρ Peter Noble από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας, ο οποίος συνυπέγραψε τη μελέτη, δήλωσε ότι το να είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος, έχει ήδη συνδεθεί με άσθμα και άσχημα συμπτώματα άγχους, αλλά η νέα μελέτη έδειξε πως το λίπος συσσωρεύεται στους πνεύμονες. Συγκεκριμένα ο λιπώδης ιστός στους τοίχους των αεραγωγών μεταβάλλει την κανονική δομή τους και οδηγεί σε φλεγμονή που μπορεί να προκαλέσει συριγμό και άσθμα, σύμφωνα με την μελέτη.

Οι ερευνητές έχουν προτείνει ότι η σύνδεση μπορεί να εξηγηθεί από την άμεση πίεση υπερβολικού βάρους στους πνεύμονες ή από μια γενική αύξηση στη φλεγμονή που δημιουργείται απ’ το υπερβολικό βάρος.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις δομές των 1.373 αεραγωγών μέσα στους πνεύμονες ανθρώπων που είχαν πεθάνει και είχαν δωρίσει το σώμα τους για έρευνα. Μελετούσαν τους πνεύμονες από 52 άτομα, συμπεριλαμβανομένων 15 που δεν είχαν άσθμα, 21 που είχαν άσθμα αλλά πέθαναν από άλλες αιτίες και 16 που πέθαναν από άσθμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Αναπνευστική Περιοδικό, βρήκαν συσσώρευση λιπαρού ιστού μέσα στους πνεύμονες σε συσχετισμό με το σωματικό βάρος των ατόμων.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι το υπερβολικό λίπος συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αεραγωγών όπου καταλαμβάνει χώρο και φαίνεται να αυξάνει τη φλεγμονή στους πνεύμονες», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης.

Πιστεύουμε ότι αυτό προκαλεί πύκνωση των αεραγωγών που περιορίζει τη ροή του αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες και αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να εξηγήσει εν μέρει την αύξηση των συμπτωμάτων του άσθματος

Ο καθηγητής Thierry Troosters, πρόεδρος της ευρωπαϊκής αναπνευστικής κοινότητας, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε πως αυτό είναι ένα σημαντικό εύρημα σχετικά με τη σχέση μεταξύ σωματικού βάρους και αναπνευστικής νόσου, διότι δείχνει πως το υπερβολικό βάρος ενδέχεται να επιδεινώσει τα συμπτώματα άσθματος.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!