GOOD LIFE

Νέα έρευνα δείχνει πως η ζάχαρη όντως επηρεάζει τον εγκέφαλο

Πλειάδα ερευνών έχουν δείξει πως η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί και επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον ανθρώπινο οργανισμό και φυσικά είναι γνωστό πως η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μόνο κακό κάνει. Όμως μια νέα έρευνα εστιάζει και μας δείχνει πως επηρεάζει η ζάχαρη τον εγκέφαλο.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan ήρθε για να αποκαλύψει ακριβώς πώς η ζάχαρη επηρεάζει τον εγκέφαλό μας.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην πρόσφατη έκδοση του περιοδικού Nature Communications, υποστήριξε ότι όταν οι μύγες ήταν εκτεθειμένες σε διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, μειώθηκαν οι βασικοί μεταβολίτες του εγκεφάλου τους.

Όπως διαβάζουμε στο ipop.gr oι μεταβολίτες, που ονομάζονται N-acetylaspartate, ή NAA, και kynurenine, συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου, που σημαίνει ότι τα χαμηλότερα επίπεδα αυτών συνδέονται και με τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Για παράδειγμα, τα χαμηλότερα επίπεδα kynurenine, μεταβολίτες που επίσης παράγονται όταν ασκούμαστε, έχουν συνδεθεί και με την κατάθλιψη. Μάλιστα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι εναλλαγές στα επίπεδα αυτών των μεταβολιτών, έκαναν τις μύγες να καταναλώνουν ακόμη περισσότερη ζάχαρη.

Η συγγραφέας της έρευνας Monica Dus ανέφερε ότι αυτό που διαπίστωσε η έρευνα ήταν η αλλαγή στον μεταβολισμό των οργανισμών, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι απ’ την έβδομη κιόλας ημέρα που οι μύγες ήταν εκτεθειμένες σε αυτή τη διατροφή, παρουσίασαν ένα εντελώς διαφορετικό μεταβολικό προφίλ.

Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου 20 μεταβολίτες του εγκεφάλου επηρεάστηκαν απ’ τη διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ενώ σε επόμενο στάδιο η ομάδα των ερευνητών θα εξετάσει τον τρόπο με τον οποίο αυτοί οι μεταβολίτες επηρεάζουν τον ύπνο, τη μνήμη, αλλά και τη διατροφή μας.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!