GOOD LIFE

Πως το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις

Αν ο στόχος σας είναι η απώλεια βάρους, σίγουρα θα γνωρίζετε πως είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε ένα πιο υγιεινό διατροφικό πλάνο, να μειώσετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων και φυσικά να ξεκινήσετε και τη γυμναστική.

Υπάρχουν όμως αναρίθμητες δίαιτες και διαφορετικές προσεγγίσεις των διατροφολόγων στο κεφάλαιο "αδυνάτισμα".


Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει "της μόδας" οι δίαιτες που βασίζονται σε πολλά μικρά γεύματα (περίπου 7 με 8 την ημέρα) σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς αυτές οι δίαιτες ισχυρίζονται πως ενεργοποιούν το μεταβολισμό.


"Δημοφιλείς" όμως είναι και οι λεγόμενες "διαλειματικές δίαιτες", όπως η δίαιτα 8-16 που θέλει να τρως πολύ μέσα σε ένα 8ωρο κάθε μέρα (το πρωί με το μεσημέρι) και να μην τρως τίποτα τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας και ειδικά τα βράδια.


Υπάρχει όμως και μια ακόμη προσέγγιση, που δίνει έμφαση στο μεσημεριανό γεύμα, το οποίο αποτελεί το πιο πλούσιο γεύμα της ημέρας και αυτή η προσέγγιση θυμίζει πολύ το κλασικό μεσογειακό μοντέλο διατροφής.

Ο ρόλος του μεσημεριανού γεύματος στην απώλεια κιλών - Τι δείχνουν οι έρευνες

Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Obesity,ο τρόπος επιτάχυνσης της απώλειας βάρους φαίνεται να είναι η συγκέντρωση της πλειοψηφίας των ημερήσιων θερμίδων σε ένα γεύμα,

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το ifitness.gr, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιου της Μούρθια μελέτησαν 420 ανθρώπους που συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα απώλεια βάρους διάρκειας 20 εβδομάδων, οι οποίοι ακολουθούσαν ένα μεσογειακό τρόπο ζωής, με το μεσημεριανό να είναι το κυρίως γεύμα της ημέρας.

Οι μισοί από τους συμμετέχοντες έτρωγαν το μεσημεριανό τους νωρίς, δηλαδή πριν τις 3 το μεσημέρι και οι άλλοι μισοί αργότερα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι αυτοί που έτρωγαν νωρίς μεσημεριανό έχασαν πολύ περισσότερο βάρος σε σχέση με τους… πιο απογευματινούς τύπους. Η δεύτερη ομάδα των συμμετεχόντων, μάλιστα, έτειναν να παραμελούν το πρωινό τους ή να τρώνε ελάχιστα.

Το εντυπωσιακό του αποτελέσματος αυτού είναι ότι προέκυψε παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν την ίδια ημερήσια πρόσληψη θερμίδων, ασκούνταν ακριβώς το ίδιο και κοιμόντουσαν ίδιο αριθμό ωρών. Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ο χρόνος που λαμβάνει κανείς τις θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αλλά και στην προσπάθεια απώλειας κιλών.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!