GOOD LIFE

Τα συχνά γεύματα βοηθούν ή όχι το αδυνάτισμα;

Πολλοί προσπαθούν να χάσουν βάρος και οι δίαιτες που υπόσχονται αδυνάτισμα, είναι αναρίθμητες και συχνά αυτά που προτείνουν μοιάζουν αντιφατικά.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει δημοφιλείς διάφορες δίαιτες, που άλλες βασίζονται στη λογική των συχνών γευμάτων και άλλες στο ακριβώς αντίθετο: στην πάροδο μεγάλου διαστήματος ανάμεσα στο τελευταίο γεύμα μιας μέρας και αυτό της επόμενης, όπως η λεγόμενη διαλειμματική δίαιτα ή αλλιώς δίαιτα 8:16 (όπου για 8 ώρες τρως ό,τι θες και μετά για 16 ώρες δεν τρως τίποτα).

Τελικά τα συχνά γεύματα βοηθούν στο αδυνάτισμα ή όχι; Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, αφού και η επιστήμη κάνει διαπιστώσεις που συχνά μοιάζουν αντιφατικές.

Για παράδειγμα μια μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Οτάβα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε κάποιο πλεονέκτημα στην απώλεια βάρους, όσο αφορά την κατανάλωση έξι γευμάτων την ημέρα. Επιπλέον μια δεύτερη μελέτη έδειξε ότι η μετάβαση από τα τρία γεύματα την ημέρα στα έξι δεν ενίσχυσε την απώλεια λίπους. Έτσι οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι τρώνε έξι γεύματα την ημέρα στην πραγματικότητα δεν επηρεάζουν το μεταβολισμό τους αλλά ούτε και το ποσοστό λίπους. 

Και ενώ μπορεί να υπάρχουν μελέτες που δεν υποστηρίζουν την κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων, ωστόσο το σίγουρο είναι πως όσο πιο πολλές ώρες μένετε νηστικοί μεταξύ των γευμάτων, τόσο αυξάνεται το αίσθημα της πείνας και έχετε περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή που σας αναλογεί. Επίσης μετά από 3 με 4 ώρες χωρίς τροφή τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν, με αποτέλεσμα να νιώθετε υποτονικοί, πεινασμένοι και να αναζητάτε κάτι γλυκό. Αυτός είναι και ο λόγος που το πρωινό γεύμα είναι τόσο σημαντικό αφού το σώμα σας ήταν 7 με 8 ώρες χωρίς φαγητό.

Όπως γίνεται αντιληπτό απαιτείται περισσότερη έρευνα σε αυτό τον τομέα και είναι χρήσιμο να εξεταστεί και η ποιότητα των γευμάτων. Εξάλλου η διατροφή είναι μια καινούρια επιστήμη με μεγάλο ενδιαφέρον. 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!