GOOD LIFE

Σαφράν: Η επιστήμη σου δίνει πολλούς λόγους για να το αγαπήσεις

Το σαφράν, ή ζαφορά ή κρόκος (στην Ελλάδα είναι γνωστός ο κρόκος Κοζάνης, που θεωρείται από τα πιο ποιοτικά σαφράν στον κόσμο), είναι ένα καρύκευμα που μπορεί και χρωματίζει, αρωματίζει και νοστιμίζει πολλά πιάτα. Όμως το σαφράν δεν έχει μόνο αυτές τις ιδιότητες, αλλά και άλλες πολύ σημαντικές για την υγεία σου και την ομαλή λειτουργία του οργανισμού σου.

 Το σαφράν είναι ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά στον κόσμο και γίνεται από τη συγκομιδή δια χειρός από το λουλούδι Crocussativus (κρόκος). Χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες ως καρύκευμα, ενώ είναι γνωστές από την αρχαιότητα οι ευεργετικές για τον άνθρωπο, ιδιότητες που έχει το σαφράν και πλέον τις επιβεβαιώνουν και οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες. 

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Το σαφράν είναι ένα δυνατό αντιοξειδωτικόπου προστατεύει τα κύτταρα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Παράλληλα, μπορεί να δώσει αντικαταθληπτικές ιδιότητες και να προστατεύσει τα εγκεφαλικά κύτταρα.


Αυτή η καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Σχετικές μελέτες, μάλιστα, έχουν δείξει ότι το σαφράν μπορεί να περιορίσει ή και να σκοτώσει καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου.  Μάλιστα σύμφωνα με μελέτη του εργαστήριου Γενικής Χημείας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το γαλλικό Laboratoire de Spectroscopie Biomoléculaire, U.F.R de Pharmacie, οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τον πολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.


Το σαφράν μπορεί να βοηθήσει ακόμα και στα συμπτώματα της περιόδου. Πόνος, κράμπες, πονοκέφαλοι, λιγούρες, μπορούν να βρουν μία σημαντική μέθοδο αντιμετώπισης.


Μπορεί να έχει μέχρι και αφροδισιακή χρήση, αφού, σύμφωνα με έρευνες, βελτιώνει τη στυτική λειτουργία σε άντρες με δυσλειτουργία που σχετίζεται με αντικαταθλιπτικά.


Το σαφράνμπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στην περίπτωση που θες να χάσεις βάρος, αφού μπορεί να μειώσει την όρεξη κι άρα να αποτρέψει τα περιττά σνακ.


Αν και ακόμα δεν έχουν γίνει ενδελεχείς έρευνες, το σαφράνέχει συνδεθεί με τη μείωση των καρδιακών παθήσεων, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη κι άρα να αποτρέψει τις αρτηρίες από το να φράξουν

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!