GOOD LIFE

Οι 4 αποδείξεις πως οι πατάτες μπορούν να σε βοηθήσουν να αδυνατίσεις

Οι περισσότεροι θεωρούν πως οι πατάτες, είναι μια τροφή που πρέπει κανείς να αποφεύγει όταν κάνει δίαιτα. Και όμως αυτό δεν ισχύει. Αντίθετα οι πατάτες, που είναι και νηστίσιμες και αυτές τις μέρες πρωταγωνιστούν στη καθημερινή διατροφή πολλών, μπορούν να γίνουν σύμμαχοί σου στο αδυνάτισμα. αρκεί να προσέξεις πως τις μαγειρεύεις και πως τις τρως.

Σχεδόν όλοι οι "κακοί μύθοι" σχετίζονται με τις τηγανητές πατάτες, που πράγματι δεν αποτελούν και την πιο υγιεινή επιλογή σε τροφή, όπως και όλα τα τηγανητά τρόφιμα.
Ωστόσο οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες, μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους.
Αποφύγετε  λοιπόν, τις τηγανητές πατάτες και δείτε για ποιους λόγους η συγκεκριμένη παρεξηγημένη τροφή βοηθά και στη δίαιτα και τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Οι πατάτες είναι ένα πολύ υγιές φαγητό, και σύμφωνα με διαιτολόγους, πρέπει να κοιτάξεις τη διατροφή σου στο σύνολό της και να δώσεις προσοχή στο πώς τις τρως, όπως θα έπρεπε να κάνεις και με οποιοδήποτε φαγητό. Πέτα, λοιπόν, κάθε ενοχή και τις παρανοήσεις, και τσέκαρε τους τέσσερις λόγους που θα σε κάνουν να σταματήσεις να τις αποφεύγεις.

Αποτρέπουν την υπερκατανάλωση

Μπορεί να νομίζεις ότι με τις πατάτες το μόνο που κερδίζεις είναι παραπάνω θερμίδες, αλλά κάνεις λάθος. Οι πατάτες βρίσκονται στην κορυφή του δείκτη κορεσμού, που είναι ένα μέτρο για το αν αισθάνονται οι πλήρεις άνθρωποι μετά από συγκεκριμένες τροφές. Στην πραγματικότητα, ανά δείκτη, θα χρειαστούν επτά κρουασάν για να γεμίσεις το στομάχι σου, ενώ μόλις μόνο μια πατάτα.

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι ακολούθησαν υγιεινές συνταγές πατάτας, έχασαν βάρος τρώγοντας πέντε έως επτά μερίδες πατάτας την εβδομάδα. Οι λευκές πατάτες περιέχουν 4,7 γραμμάρια ινών, δηλαδή περίπου το ίδιο με ένα μήλο. Επιπλέον, οι πατάτες είναι γεμάτες με ανθεκτικό άμυλο, που βρίσκεται στο γαστρεντερικό σωλήνα και επιβραδύνει την πέψη, κρατώντας σε όλο και πιο γεμάτο και χορτάτο!

Έχουν χαμηλές θερμίδες στην πραγματικότητα

Μια μεσαία άσπρη πατάτα περιέχει το πολύ 163 θερμίδες, εάν δεν την μαγειρέψεις συνοδεύοντας την με μπεικον ή μαγιονέζα και άλλα παχυντικά υλικά!

Ακόμα έρευνα του 2018, απέδειξε ότι παχύσαρκες και υπέρβαρες γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερες τροφές πλούσιες σε ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων των πατατών, στις αρχές της ημέρας, έριξαν βάρος και το διατήρησαν. Ο πιθανός λόγος, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι έμειναν γεμάτες καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, χωρίς να βασίζονται σε εναλλακτικές λύσεις υψηλών θερμίδων.

Για να διατηρήσεις τις πατάτες σε χαμηλά επίπεδα θερμίδων, δοκίμασε να τις σερβίρεις βραστές ή ψημένες σε σαλάτα ή σε μείγμα λαχανικών ή ψημένες συνοδευόμενες με θρεπτικά υλικά όπως μπαχαρικά, ελληνικό γιαούρτι, σάλτσα ή φασόλια.

Βελτιώνουν τις αθλητικές επιδόσεις

Οποιοσδήποτε αθλητής αντοχής γνωρίζει ότι η ισχύς των υδατανθράκων βοηθά στις προπονήσεις, γεγονός που εξηγεί γιατί τα επιλέγουν εδώ και χρόνια. Το σώμα σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από μυϊκό γλυκογόνο, που είναι αποθηκευμένο στους υδατάνθρακες, για ενέργεια κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης ή μεγάλης διάρκειας άσκησης. Με την συγκέντρωση υδατανθράκων, το σώμα μπορεί να πιέσει σκληρότερα και να πάει πιο μακριά, και τελικά να αποδώσει καλύτερα. Καλύτερη απόδοση σημαίνει περισσότερες θερμίδες να καίγονται και περισσότερη μυϊκή ενδυνάμωση, αλλάζοντας εγγενώς το σώμα σου!

Και παρόλο που οι περισσότεροι δεν το συνειδητοποιούν, οι πατάτες περιέχουν στην πραγματικότητα περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες. Η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας αυτού του ηλεκτρολύτη είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία των μυών.

Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά

Το άμυλο δεν είναι κακό, είναι πραγματικά ένας περίπλοκος υδατάνθρακας και έρευνα το έχει συνδέσει με την απώλεια βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι πατάτες περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, και αυτό με τη σειρά του διευκολύνοντας την απώλεια βάρους.

Ενώ οι πατάτες έχουν αρκετά υψηλό τον γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν τη συσσώρευση του σακχάρου στο αίμα, μπορείς να το αποφύγεις, συνδυάζοντάς τες με πρωτεΐνες και υγιή λίπη όπως τα αυγά και το αβοκάντο.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!