GOOD LIFE

Τι λέει η επιστήμη για όσους "κλωτσάνε" στον ύπνο τους

Σε πολλούς ανθρώπους συχνά συμβαίνει την ώρα του ύπνου να κλωτσάνε κι αρκετοί αποδίδουν αυτό σε "κακά όνειρα". Όμως αυτό δεν ισχύει και η επιστήμη εξηγεί γιατί κάποιοι εμφανίζουν αυτές τις βίαιες κινήσεις την ώρα που κοιμούνται.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου και όταν βλέπεις όνειρα, δεν θα πρέπει να κινείσαι καθώς ο εγκέφαλος δίνει σήμα στο σώμα να παραμείνει ακίνητο. Αλλά, αυτό δεν συμβαίνει στους ανθρώπους που έχουν διαταραχές στον ύπνο.

Μια έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Neurology, της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, έθεσε ως στόχο να δει τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή στον ύπνο κι αν για παράδειγμα ο τρόπος ζωής συνδέεται με την κατάσταση.

Σύμφωνα με το EurekAlert! Science News, οι ερευνητές είχαν βρει παλαιότερα πως συνδέεται με εγκεφαλικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Parkinson, τώρα βρήκαν πως συμβαίνει και σε ανθρώπους που λαμβάνουν αντικαταθλιπτικά ή σε εκείνους που έχουν διαταραχή μετατραυματικού στρες.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα στοιχεία σε περισσότερους από 30.000 ενήλικες, οι οποίοι ερευνήθηκαν για διάφορες πτυχές της γενικής ευημερίας τους, όπως ο τρόπος ζωής τους, κοινωνικοί, οικονομικοί και ψυχολογικοί παράγοντες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αφού αποκλείστηκαν όσοι είχαν Parkinson, άνοια, Alzheimer, σχεδόν 1.000 συμμετέχοντες διαπιστώθηκε πως είχαν διαταραχές στον ύπνο.

Αφού ανέλυσαν τα δεδομένα, διαπίστωσαν πως εκείνοι που είχαν διαταραχές ήταν πολύ πιθανό να παίρνουν αντικαταθλιπτικά ή να έχουν μια ψυχική ασθένεια ή να βιώνουν κάποιο μετατραυματικό στρες.

Οι μελετητές βρήκαν και μερικά ακόμη ενδιαφέροντα στοιχεία: Τα δεδομένα έδειξαν πως είναι πιο πιθανό να συμβεί στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.

Ανεξάρτητα από το τι μπορεί να το προκαλέσει, αν ο σύντροφός σου σε σπρώχνει ή σε κλωτσά στον ύπνο, πρέπει να μιλήσετε για αυτό και να το αντιμετωπίσετε. Ένας γιατρός μπορεί πραγματικά να βοηθήσει και να δώσει μια λύση στο πρόβλημα.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!