GOOD LIFE

"Αναπληρώνεις" ώρες ύπνου τα weekends; Η επιστήμη σου έχει κακά νέα

Είναι αναρίθμητες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν αποδείξει πως ο σωστός και καλός ύπνος είναι απαραίτητος για τη συνολική υγεία του ανθρώπινου οργανισμού και πως η έλλειψή του προκαλεί πολλά και σοβαρά προβλήματα, αλλά τώρα μια νέα μελέτη δείχνει πως ο "χαμένος" ύπνος δεν αναπληρώνεται.

Οι ερευνητές πήραν δύο ομάδες υγιών ανθρώπων και τους υποχρέωσαν σε όχι περισσότερο από πέντε ώρες ύπνου τη νύχτα. Η μια ομάδα έκανε περιορισμένο ύπνο για όλη τη διάρκεια της μελέτης, ενώ η άλλη ήταν σε θέση να αναπληρώσει το σαββατοκύριακο μερικές ώρες ύπνου.

Και οι δύο ομάδες έτρωγαν περισσότερο το βράδυ, πήραν βάρος και παρουσίασαν σημάδια επιδείνωσης της μεταβολικής τους υγείας σε σύγκριση με την έναρξη της μελέτης.

«Στο τέλος, δεν διαπιστώσαμε κανένα όφελος σε κανένα μεταβολικό αποτέλεσμα στους ανθρώπους που κοιμόταν περισσότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας καθηγητής Chris Depner του Πανεπιστημίου Boulder του Κολοράντο.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο υπερβολικά λίγος ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μιας σειράς προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, εν μέρει αυξάνοντας την ανάγκη για τσιμπολόγημα το βράδυ και μειώνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη ή την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Για αυτήν τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι περνούν μια εργάσιμη εβδομάδα με λίγο ύπνο και ένα σαββατοκύριακο με περισσότερο. Στη μελέτη συμμετείχαν 36 άτομα ηλικίας 18 έως 39 ετών οι οποίοι παρέμειναν για δύο εβδομάδες στο εργαστήριο, όπου παρακολουθούνταν η πρόσληψη τροφής, η έκθεσή τους στο φως και ο ύπνος τους.

 Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες:

– Στη μία δεν επιτρεπόταν περισσότερο από πέντε ώρες τη νύχταγια διάστημα εννέα νυχτών (ομάδα με περιορισμό του ύπνου)

– Στην άλλη δεν επιτρεπόταν περισσότερο από πέντε ώρες ύπνου για πέντε ημέρες, ενώ το Σαββατοκύριακο τα μέλη της μπορούσαν να κοιμηθούν όσο ήθελαν, προτού επιστρέψουν σε δύο ημέρες περιορισμένου ύπνου (ομάδα ανάκαμψης Σαββατοκύριακου).

Παράλληλα, υπήρχε και ομάδα ελέγχου τα μέλη της οποίας μπορούσαν να κοιμούνται εννέα ώρες κάθε βράδυ για εννέα νύχτες.

Οι δύο ομάδες με περιορισμό ύπνου κέρδισαν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης (ελαφρώς περισσότερο από ένα κιλό) και έγιναν λιγότερο ευαίσθητες στην ινσουλίνη, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Biology. Ενώ όσοι ανήκαν στην ομάδα ανάκαμψης είδαν ελαφρές βελτιώσεις το σαββατοκύριακο (συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης διάθεσης για τσιμπολόγημα το βράδυ), τα οφέλη αυτά έπαψαν όταν ξεκίνησε η επόμενη εβδομάδα περιορισμού ύπνου.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!