GOOD LIFE

Τρως πολύ λίγο αλλά δεν χάνεις βάρος; Μάθε γιατί συμβαίνει αυτό

Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής τονίζουν κάθε φορά πως θα πρέπει να αποφεύγει κανείς τις αυστηρές δίαιτες και τις δίαιτες express, που απαιτούν πολύ μικρή ημερήσια λήψη θερμίδων, γιατί όχι μόνο εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, αλλά δεν είναι και αποτελεσματικές.

Και μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά όταν ένας άνθρωπος ακολουθεί μια υπερβολικά αυστηρή δίαιτα, με ημερήσια λήψη θερμίδων μεταξύ 500 και 800 (που είναι κάτω από το μισό του κανονικού μέσου όρου λήψης θερμίδων) μπορεί να διαπιστώσει πως για μέρες δεν θα χάσει ούτε γραμμάριο. Γιατί συμβαίνει αυτό;


Όπως εξηγούν οι διατροφολόγοι, ο λόγος που δεν παρατηρείται απώλεια κιλών ακόμα και όταν κάποιος αρχίζει να τρώει πολύ λίγο, σχετίζεται με το ένστικτο επιβίωσης του οργανισμού. Το σώμα μας είναι πολύ πιο ΄΄έξυπνο΄΄ απ’ όσο πιθανώς πιστεύουμε ότι είναι. Αυτός είναι και ο λόγος που σε δίαιτες τόσο χαμηλής θερμιδικής αξίας δυσκολευόμαστε να χάσουμε κιλά κι αυτό γιατί το σώμα και γενικότερα ο οργανισμός μας έχει την ικανότητα να προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες που του επιβάλλουμε. Έτσι αντιλαμβάνεται την απότομη και ακραία αλλαγή και για λόγους επιβίωσης προτιμά να καίει λιγότερο και στην ουσία να σβήνει κάποιες από τις μηχανές του προκειμένου να μας προστατέψει .

Κατά κανόνα και έπειτα από πολυετής έρευνες από διάφορα ινστιτούτα και πανεπιστήμια για μία σωστή, σταδιακή και πάνω απ’όλα υγιή απώλεια βάρους πρέπει οι ημερήσιες θερμίδες για μία γυναίκα να είναι το ελάχιστο στις 1200 και για τους άνδρες στις 1500 πάντα υπό φυσιολογικές συνθήκες. Εφόσον είναι λιγότερες, μπορούμε ακόμη και από την πρώτη εβδομάδα να παρατηρήσουμε απώλεια κιλών ωστόσο αυτό που χάσαμε δεν θα είναι λίπος αλλά θα έχουμε μπει σε μία κατάσταση μυικής ατροφίας με συμπτώματα όπως κούραση και αδυναμία και όλα αυτά λογικά λόγω έλλειψης απαιτούμενης ενέργειας που παίρνουμε μέσω των τροφών.

Είναι σαν να βάζεις αθλητή των 100 μέτρων να τρέξει μαραθώνιο, στα πρώτα μέτρα θα τους περάσει όλους, αλλά αργότερα θα εξαντληθεί και θα παρατήσει τον αγώνα κι αυτό γιατί δεν έχει προπονηθεί γι’ αυτό και δεν ξέρει πως να ανταπεξέλθει.

Ακόμη, μία δίαιτα με τόσο χαμηλές θερμίδες δεν μας επιτρέπει να ωθήσουμε την προσπάθεια μας με γυμναστική κι αυτό γιατί και πάλι δεν θα έχουμε την απαραίτητη ενέργεια με αποτέλεσμα την γρήγορη κόπωση. Η αερόβια άσκηση είναι για όλους, ανεξάρτητα την ηλικία και το βάρος. Έχει τόσα πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας, που φτάνουν μέχρι την ψυχολογία του ατόμου και τις εγκεφαλικές λειτουργίες, που είναι κρίμα για τον εαυτό μας σε μία προσπάθεια απώλειας κιλών να την παραβλέψουμε.

Η λύση λοιπόν είναι μια σταθερή και υγιή διατροφή ή δίαιτα, με λογικές ημερήσιες θερμίδες, με κανονικές και ζωντανές τροφές και πάνω απ’όλα η υπομονή του ενδιαφερόμενου, χωρίς να σοκάρουμε ανεπιθύμητα τον οργανισμό μας. Σεβόμαστε το σώμα μας κάνοντας την υγιεινή διατροφή σταδιακά τρόπο ζωής.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!