GOOD LIFE

Δύο πράγματα που πρέπει να κόψεις από τη διατροφή σου το νέο έτος

Αν θέλεις μέσα στο 2019 να είσαι πιο υγιής, το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να εξαφανίσεις δύο μόνο πράγματα από τη διατροφή σου: τη ζάχαρη και το αλάτι.

1 Ζάχαρη

Η ζάχαρη ευθύνεται για την αύξηση του βάρους, την εμφάνιση παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.

Μπορεί να νομίζεις πως η ζάχαρη έχει πολλές θερμίδες, αλλά όπως διαβάζουμε στο wefit.gr, 1 γραμμάριο ζάχαρης αποδίδει 4 θερμίδες, δηλαδή το 1 κουταλάκι του γλυκού μόλις 20 θερμίδες. Ωστόσο αυτές οι λίγες θερμίδες της ζάχαρης, στην επιστημονική βιβλιογραφία, αναφέρονται ως κενές θερμίδες. Δηλαδή είναι θερμίδες που δεν συμβάλλουν στην περαιτέρω θρέψη ενός οργανισμού. Πράγματι η ζάχαρη – επεξεργασμένη ή μαύρη – δεν περιέχει βιταμίνες και μέταλλα, αλλά μόνο θερμίδες.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι κατηγορούν τα λιπαρά για τις καρδιακές παθήσεις, η ζάχαρη είναι ο πραγματικός ένοχος. Ερευνητές ανακάλυψαν το 2016 ένα τεράστιο σκάνδαλο, αποδεικνύοντας ότι η βιομηχανία ζάχαρης χρηματοδοτούσε ψευδείς έρευνες του Χάρβαρντ στη δεκαετία του 1960.

Το 2014, οι ερευνητές κατάφεραν να αποδείξουν επιστημονικά ότι η κατανάλωση υπερβολικής προστιθέμενης ζάχαρης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις. Οι άνθρωποι που λαμβάνουν 17 έως 21% των θερμίδων από την προστιθέμενη ζάχαρη αντιμετωπίζουν 38% αυξημένο κίνδυνο να πεθαίνουν από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν μόλις 8% των θερμίδων τους από τη ζάχαρη.

Υπάρχει και ένας ένας άλλος σημαντικός λόγος για τη μείωση της ζάχαρης. Η ζάχαρη αυξάνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα κι έτσι συμβάλλει μακροπρόθεσμα στη συσσώρευση λίπους σε ολόκληρο το σώμα –και στο συκώτι με αποτέλεσμα τη λιπώδη διήθηση. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ στο Westmead Hospital στην Αυστραλία, συσχετίζεται με την παχυσαρκία, την αντίσταση στην ινσουλίνη, του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου 2. Και πολλοί με αυτή τη νόσο δεν εμφανίζουν συμπτώματα.

Η ζάχαρη είναι κακή και για την υγεία του εντέρου. Γνωρίζοντας ότι οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερο ενεργούν παρόμοια με ένα μεταβολικό "όργανο", οι ερευνητές πιστεύουν τώρα ότι η ζάχαρη αλλάζει το μικροβίωμα του εντέρου και τροφοδοτεί τα κακά βακτηρίδια που μπορούν να βλάψουν το εντερικό τοίχωμα. Αυτό σημαίνει ότι η χρόνια φλεγμονή που ενεργοποιεί η ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει στη μεταφορά ουσιών από το έντερο στην κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας έτσι στην παχυσαρκία και σε άλλες χρόνιες, μεταβολικές ασθένειες.

Επιπλέον η ζάχαρη μας γερνάει. Η φρουκτόζη, το γλυκό μόριο στη σύσταση της ζάχαρης, είναι επτά φορές πιο ισχυρό από το τμήμα της γλυκόζης του σακχάρου, σχηματίζοντας ελέυθερες ρίζες, που οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά καταστροφής των κυττάρων. Έτσι συμβάλουν στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές ασθένειες.

 

2 Το αλάτι

Το αλάτι (νάτριο) αποτελεί με το κάλιο ηλεκτρολύτες, σημαντικά στοιχεία για την ανθρώπινη ζωή επειδή βοηθούν στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών του σώματος, συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία μυών και νεύρων, ενώ το αλάτι διευκολύνει την απορρόφηση θρεπτικών ουσιών.

Όμως η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι οδηγεί σε υπέρταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Η μείωση της πρόσληψης νατρίου μειώνει τον κίνδυνο αυτών των σοβαρών καταστάσεων.

Το αλάτι αγαπάει το νερό και όσο περισσότερο αλάτι έχεις στον οργανισμό σου, τόσο περισσότερο νερό θα έχεις λόγω κατακράτησης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, καθώς και επικίνδυνο πρήξιμο και περίσσεια υγρών γύρω από τα κύρια όργανα. Η φλεγμονή κάνει τα όργανα, όπως την καρδιά, να δουλεύουν πιο σκληρά. Είναι εύκολο να δεις τα χέρια και τα πόδια σου πρησμένα, αλλά είναι δύσκολο να δεις φλεγμονή στο εσωτερικό του σώματός σου.

Αυστραλιανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν τρώμε ένα αλατισμένο γεύμα τα αγγεία μας παρουσιάζουν δυσκαμψία μέσα σε μόλις μισή ώρα. Η δυσκαμψία αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ροή του αίματος στις κεντρικές αρτηρίες και η πίεση. Επιπλέον, η παρατεταμένη δυσκαμψία από τη συνεχή κατανάλωση αλατιού επιφέρει τελικά και μόνιμες αλλοιώσεις στα αγγεία.

Άλλες επιπτώσεις από την υπερ-κατανάλωση αλατιού είναι η έλλειψη συγκέντρωσης και η αποδυνάμωση της μνήμης, η έντονη δίψα, το πρήξιμο λόγω της κατακράτησης, πόνος στο στομάχι, πρόβλημα στα νεφρά.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!