GOOD LIFE

Έρευνα αποκάλυψε τα δύο τηλεοπτικά είδη με τα οποία έχουν εμμονή οι περισσότεροι

Πολλοί παρακολουθούν καθημερινά χιλιάδες διαφορετικά τηλεοπτικά προγράμματα, αλλά μια μελέτη κατάφερε να εντοπίσει ποια είδη τηλεοπτικών εκπομπών προκαλούν περισσότερη εμμονή στους τηλεθεατές και τα αποτελέσματα είναι μάλλον αναπάντεχα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περισσότεροι παρακολουθούν... με εμμονή, τις αστυνομικές σειρές και τις εκπομπές μαγειρικής!


Και μπορεί αυτά τα δύο είδη τηλεοπτικών προγραμμάτων αρχικά να ακούγονται... άσχετα μεταξύ τους, αλλά οι επιστήμονες εξηγούν πως επηρεάζουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο τον εγκέφαλο και προκαλούν την ίδια έκρηξη ντοπαμίνης, τη γνωστή ορμόνη της ευχαρίστησης.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Donna Peri, η ντοπαμίνη ενισχύεται όταν περιμένουμε με αγωνία κάτι ή όταν συμβαίνει κάτι αναπάντεχο. Έτσι όσο πιο μυστήριο είναι ένα έγκλημα ή όσο πιο συναρπαστική είναι η συνταγή που βλέπουμε, τόσο περισσότερο αυξάνεται η ντοπαμίνη.

Με πιο απλά λόγια, και τα δύο τηλεοπτικά είδη αλληλεπιδρούν με τον ίδιο τρόπο στον εγκέφαλό μας, καθώς και τα δύο μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο ενθουσιασμένοι. Για παράδειγμα, όταν παρακολουθούμε στο Big Little Lies, ποιος τελικά κρύβεται πίσω απ’ τη δολοφονία, τα επίπεδα ντοπαμίνης ενισχύονται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται κι όταν παρακολουθούμε το Jamie Oliver να φτιάχνει ζυμαρικά.

Παράλληλα, πίσω απ’ αυτή τη σύνδεση κρύβεται και μια μεγαλύτερη ψυχολογική αλήθεια: Παρακολουθούμε σειρές κι εκπομπές που απεικονίζουν συμπεριφορές, περιβάλλοντα, σκηνές κι έναν τρόπο ζωής που θα θέλαμε να είχαμε κι εμείς.

Για παράδειγμα, κάποιος θα παρακολουθήσει με εμμονή μια αστυνομική σειρά επειδή μπορεί να θέλει ή να ήθελε κάποια στιγμή στη ζωή του να ακολουθήσει καριέρα στην εγκληματολογία ή τη δημοσιογραφία.

Το ίδιο ισχύει και με όλα τα φαγητά και τις συνταγές που βλέπουμε στις εκπομπές μαγειρικής. Μπορεί να ξέρουμε ότι κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα φτιάξουμε όλα όσα βλέπουμε, παρόλα αυτά θα θέλαμε να φτιάξουμε μια συνταγή με χαμηλά λιπαρά επειδή θα θέλαμε να αρχίσουμε μια διατροφή.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!