GOOD LIFE

Μελέτη αποκάλυψε πότε τα παιδιά καταλαβαίνουν πως δεν υπάρχει Άι Βασίλης;

Η ιστορία του Άι Βασίλη μαγεύει όλα τα παιδιά που περιμένουν πως και πως να λάβουν τα δώρα τους τέτοια εποχή. Όμως πότε τα παιδιά καταλαβαίνουν πως τα δώρα δεν τους τα φέρνει ο Άγιος και πόσο σωστό είναι να πούμε την αλήθεια στα παιδιά μας;. Απάντηση θέλησε να δώσει μια νέα μελέτη,

Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή γονιών από διάφορες ευρωπαϊκές κυρίως χώρες (και από την Ελλάδα) και αξίζει να σημειωθεί πως μπορεί η ιστορία του Άι Βασίλη με την κλασική κόκκινη στολή να είναι η κυρίαρχη πια σε πολλές χώρες, αλλά παραδοσιακά η κάθε χώρα είχε δικές τις εκδοχές του Αγίου, κάτι που συχνά μπερδεύει περισσότερο τα παιδιά. Για παράδειγμα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, ο Άγιος Βασίλης φέρνει κανονικά τα δώρα τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς και όχι των Χριστουγέννων, ενώ μιλάμε και για διαφορετικούς Αγίους: ο Santa είναι ο Άγιος Νικόλαος και όχι ο Άι Βασίλης.

Πάντως όποιες διαφορές και αν έχουν οι ιστορίες του Άι Βασίλη, η μελέτη διαπίστωσε πως πάντα γοητεύει τα παιδιά και πως συχνά τα παιδιά ενοχλούνται όταν μαθαίνουν πως αυτή η σιτορία δεν ισχύει.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας Κρις Μπόιλ του βρετανικού Πανεπιστημίου του Έξετερ, διαπίστωσε πως τα παιδιά κατά μέσο όρο, διαπιστώνουν πως δεν υπάρχει Άι Βασίλης περίπου στην ηλικία των 9 ετών. Επίσης διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ενήλικες (το 34%) εύχονται να μπορούσαν να πιστεύουν ακόμη στον Άγιο Βασίλη.

Μερικοί (το 15%) δηλώνουν ότι ένιωσαν προδομένοι από τους δικούς τους γονείς, όταν ανακάλυψαν την πεζή αλήθεια, ενώ ένας στους δέκα (10%) εξοργίστηκε μαζί τους.

Τα περισσότερα παιδιά αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την ιστορία του Άγιου Βασίλη, όταν οι γονείς δεν τους απαντούν ξεκάθαρα σε απορίες που έχουν, ενώ δύο στα τρία παιδιά (το 65%) προσποιούνται ότι συνεχίζουν να πιστεύουν σε αυτόν, ακόμη κι όταν έχουν πια καταλάβει ότι δεν θα κατέβει από την καμινάδα.

Το 34% των γονιών δήλωσαν ότι η πίστη στον Άγιο Βασίλη είχε βελτιώσει τη συμπεριφορά τους ως παιδιά, ενώ το 47% όχι. Το 30% είπε ότι η εμπιστοσύνη τους στους γονείς τους κλονίστηκε, όταν έμαθαν την αλήθεια, ενώ το 56% δεν είχε τέτοιο πρόβλημα.

Σημειώνεται πως το 31% των γονιών όταν ερωτώνται από τα παιδιά τους, αρνούνται ότι ο Άγιος Βασίλης δεν υπάρχει, ενώ το 40% παραδέχονται την αλήθεια. Σχεδόν τρεις στους τέσσερις γονείς (το 72%) χαίρονται να λένε ιστορίες για τον Άγιο Βασίλη στα παιδιά τους.

Πάντως οι ψυχολόγοι τονίζουν πως "η μαγεία των Χριστουγέννων" έχει μόνο θετικά στοιχεία να προσφέρει στους ανθρώπους. Μάλιστα μια άλλη μελέτη έδειξε πως όσοι στολίζουν νωρίς τα Χριστούγεννα είναι πιο ευτυχισμένοι και έχουν μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης. Αυτό δε, αποδίδεται στις όμορφες παιδικές μνήμες που έχουν από τα Χριστούγεννα. Άρα αν η ιστορία του Άι Βασίλη μπορεί να κάνει τα Χριστούγεννα ενός παιδιού πιο "μαγικά" δεν υπάρχει λογος οι γονείς να χαλάσουν αυτή τη μαγεία.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!