GOOD LIFE

Θέλεις να αποφύγεις το κρυολόγημα; Έρευνα αποκάλυψε ένα περίεργο τρόπο

Καθώς πλέον μπήκαμε και επίσημα στο χειμώνα, ο φόβος να κολλήσεις γρίπη ή κάποια άλλη ίωση καραδοκεί και θα πρέπει να ενισχύσεις με κάθε τρόπο το ανοσοποιητικό σου για να μην αρρωστήσεις.

Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βελτιώσεις την άμυνα του οργανισμού σου και να θωρακιστείς απέναντι στις ιώσεις: η λήψη βιταμίνης C, η άθληση, η σωστή διατροφή, όλα βοηθούν.

Όμως εκτός από τις γνωστές πρακτικές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει και κάτι που ίσως δεν το φανταζόσουν ποτέ πως μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις το κρυολόγημα. Και αυτό είναι η μουσική!

Οι ερευνητές αποκάλυψαν πως δύο είδη μουσικής μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου σύστημα: Jazz και dance music αποδείχθηκε πως αυξάνουν τα αντισώματα στο σώμα, ενισχύουν δηλαδή, το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλουν στην μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους.

Σύμφωνα με τη Telegraph, οι ερευνητές απ’ το Πανεπιστήμιο του Sussex και το Ινστιτούτο Max Planck στη Γερμανία, διεξήγαγαν μια μελέτη το 2008 σχετικά με το πώς η μουσική επηρεάζει το ανοσοποιητικό. Οι 300 συμμετέχοντες άκουγαν είτε 50 λεπτά δυνατής μουσικής. Οι συμμετέχοντες που άκουγαν «χορευτική μουσική» είδαν μια σημαντική μείωση των επιπέδων της κορτιζόλης σε σύγκριση με την ομάδα που άκουγε άλλο είδος μουσικής.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Ronny Enk από το Ινστιτούτο Max Planck Institute , εξήγησε πως μάλλον μια θετική κατάσταση από τη μουσική, αλλάζει την ψυχολογία του ατόμου, μειώνεται το άγχος και ενισχύεται το ανοσοποιητικό.

Δεν προτίμησαν μια χαλαρωτική μουσική, αλλά μια χαρούμενη, η οποία ενισχύει τη διάθεση του ακροατή.

Από την άλλη η jazz ενισχύει την ανοσοσφαιρίνη Α. Οι εθελοντές σε μια μελέτη, άκουγαν ηχογράφηση από jazz μουσική και μετρήθηκαν τα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Α πριν και μετά τη μουσική. Και τα επίπεδα αυτά αυξήθηκαν αρκετά αφού άκουσαν την μουσική.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!