GOOD LIFE

Nιώθετε πως σας λείπει ενέργεια; Δείτε τι μπορεί να φταίει

Αν αισθάνεστε συνέχεια κουρασμένοι και πως δεν έχετε την ενέργεια να ολοκληρώσετε τις υποχρεώσεις σας, το πιθανότερο είναι ο οργανισμός σας να σας χτυπάει καμπανάκι πως κάτι δεν κάνετε σωστά και δημιουργείτε προβλήματα στην ομαλή λειτουργία του.

Η εμφάνιση της αίσθησης της κόπωσης δεν είναι διόλου σπάνια στη σύγχρονη εποχή και σύμφωνα με τους επιστήμονες αιτία για αυτό είναι ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής που κάνουν πολλοί και προτείνουν να δώσετε προσοχή στους ακόλουθους 7 παράγοντες που σχετίζονται με τη μειωμένη ενέργεια.

1. Υδατάνθρακες

Σίγουρα οι πατάτες fast food έχουν πολύ καλή γεύση και το ψωμί που μόλις φάγατε είναι χορταστικό. Γνωρίζετε, όμως, ότι το πρόχειρο φαγητό σάς δημιουργεί κούραση; Το σώμα σας χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πράγμα που σημαίνει πως αμέσως μετά το φαγητό αισθάνεστε κουρασμένοι και πέφτετε σε λήθαργο. Πιθανώς το έχετε παρατηρήσει αυτό και στο παρελθόν μετά από βαριά γεύματα, όταν αισθανόσασταν σαν ναρκωμένοι. Μήπως το μόνο που θέλετε μετά το φαγητό είναι να πάρετε έναν υπνάκο; Αν ναι, αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας είναι πολύ απασχολημένο με το να επεξεργάζεται αυτούς τους υδατάνθρακες, προκειμένου να τους μετατρέψει σε ενέργεια.

2. Ασκηση

Αν το σώμα σας έχει συνηθίσει να μην ασκείται, τότε είναι λογικό να αισθάνεστε κουρασμένοι ακόμα και μετά από λίγη άσκηση, ακόμα και από τη σπατάλη μιας μικρής ποσότητας ενέργειας. Η άσκηση μπορεί να σας δώσει περισσότερη ενέργεια, όταν μπορείτε να την κάνετε σε τακτική βάση. Το σώμα σας θα απελευθερώσει ενδορφίνες, θα χτίσετε μύες, αν συνεχίσετε να γυμνάζεστε πιο συχνά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να είστε σε θέση να κάνετε περισσότερα πράγματα χωρίς να αισθάνεστε τόσο κουρασμένοι όσο νοιώθατε πριν.

3. Yπνος

Ο ύπνος δεν είναι μόνο σημαντικός επειδή σας κάνει να αισθάνεστε ζωντανοί. Σας δίνει, επίσης, ενέργεια. Οταν το σώμα δεν κοιμάται αρκετά τη νύχτα, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί με τον τρόπο που πρέπει στις υποχρεώσεις του. Γι’ αυτό πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά τη νύχτα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι θα πάτε για ύπνο νωρίτερα απ’ όσο θέλατε, αλλά αν το κάνετε θα αισθανθείτε καλύτερα το πρωί. Ακόμα και μισή ώρα μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά για το πώς νοιώθετε όταν σηκώνεστε.

4. Πρωινό

Αν σας αρέσει να τρώτε δημητριακά το πρωί τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να κόψετε αυτή τη συνήθεια. Ενώ τα δημητριακά μπορούν να σας προσφέρουν ενέργεια, αυτή η ενέργεια δεν θα σας πάει μακριά. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να νοιώθετε πολύ κουρασμένοι όταν χρειάζεστε πραγματικά την ενέργεια. Φάτε ένα πλήρες πρωινό ή αυγά αντί για δημητριακά και θα διαπιστώσετε ότι έχετε περισσότερη ενέργεια όλη την ημέρα. Οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 7-9 ώρες ύπνου κάθε βράδυ, ενώ το ίδιο πάνω κάτω χρειάζονται και οι άνδρες. Αν δεν καταφέρετε να κοιμηθείτε τόσο, τότε προσπαθήστε να πάρετε έναν σύντομο υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά μόνο για 10-20 λεπτά. Αυτός ο μικρός ύπνος μπορεί να σας δώσει ενέργεια χωρίς να σας κουράσει.

5. Καφές

Το πρωινό φλιτζάνι καφέ πρόκειται να σας τονώσει την κορτιζόλη και την αδρεναλίνη, όμως γνωρίζετε ότι οι υπερβολικές ποσότητες καφέ μπορεί να σας δημιουργήσουν υπνηλία; Εάν συνεχίσετε να πίνετε καφέ όλη την ημέρα θα καταστρέψετε αυτές τις δύο ορμόνες και θα οδηγηθείτε σε κόπωση. Δοκιμάστε να κόψετε ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα και να πιείτε περισσότερο νερό.

6. Ελλειμμα θρεπτικών συστατικών

Υπάρχει ένας πολύ καλός λόγος που οι περισσότεροι γιατροί και διαιτολόγοι συνιστούν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Οχι μόνο θα σας παρέχουν οφέλη για την υγεία σας, αλλά θα διασφαλίσουν επίσης ότι μπορείτε να πάρετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας για να έχει την απαραίτητη ενέργεια. Για παράδειγμα, η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να σας προκαλέσει υπνηλία όλη την ώρα. Ευτυχώς μπορείτε να πάρετε περισσότερο από το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό καταναλώνοντας σκούρα πράσινα λαχανικά και φασόλια, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία από άλλα τρόφιμα. Προσπαθήστε να τρώτε πολλές ωμές τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό σημαίνει να περιορίσετε τα κακά τρόφιμα και να πάρετε συνολικά περισσότερα από εκείνα που έχουν θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν δεκάδες συνταγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αρχίσετε να τρώτε πιο υγιεινά.

7. Αγχος

Ο καθένας έχει να αντιμετωπίσει το άγχος σε καθημερινή βάση, αλλά η υπερβολική πίεση το μόνο που θα πετύχει είναι να σας προκαλέσει κούραση. Ο εγκέφαλος καταναλώνει πολλή ενέργεια όταν είστε στρεσαρισμένοι κάτι που τον αναγκάζει να απελευθερώσει αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη σάς είναι πολύ απαραίτητη για να ξοδεύεται μ’ αυτό τον τρόπο, γι’ αυτό θα πρέπει να προσπαθήσετε να αποφύγετε όσο μπορείτε το άγχος. Οι βαθιές αναπνοές και ο διαλογισμός είναι μεγάλα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να απελευθερώσετε το άγχος σας και να αποκτήσετε μια νέα προοπτική. Και οι δύο αυτές μέθοδοι μπορούν να σας δώσουν περισσότερη ενέργεια, γι’ αυτό δεν χάνετε τίποτα να τις δοκιμάσετε.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!