GOOD LIFE

Υπάρχουν 14 καλοί λόγοι για να πιεις ένα ποτηράκι κρασί

Αυτόν το μήνα σε πολλές περιοχές έγινε ο τρύγος και τώρα που το νέο κρασί έχει μπει στα βαρέλια, ας θυμηθούμε τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει ο οίνος στον οργανισμό.

Φυσικά και τα ίδια τα σταφύλια έχουν σημαντική διατροφική αξία, αφού 1 φλιτζάνι (περίπου 150 γραμμάρια) σταφυλιών μας εφοδιάζει με 104 θερμίδες, 27 γραμμάρια υδατανθράκων, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και 1,4 γραμμάρια φυτικών ινών. Το σταφύλι, κυρίως λόγω του καλίου που περιέχει, σε μεγάλες ποσότητες αυξάνει τη διούρηση και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Επίσης, τα σταφύλια είναι πηγή χαλκού, σιδήρου και μαγγανίου. Το αγαπημένο φρούτο περιέχει και αρκετές βιταμίνες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη A, βιταμίνη K και καροτενοειδή. Τα πιο πολύτιμα συστατικά του σταφυλιού είναι οι ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση όπως η ρεσβερατρόλη, οι κατεχίνες, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη.

Η πολύτιμη ρεσβερατρόλη βρίσκεται στη φλούδα των σταφυλιών, στα μούρα, στα ρόδια, στα φιστίκια και στα φασόλια. Ανήκει στη κατηγορία των φυτοαλεξινών. Πρόκειται για ένα φυσικό αντιβιοτικό που παράγουν τα φυτά για την άμυνά τους. Η φλούδα των σταφυλιών περιέχει κατά πολύ τις μεγαλύτερες ποσότητες ρεσβερατρόλης συγκριτικά με άλλες διατροφικές πηγές. Μέσω μελετών έχει προκύψει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να καταστείλει τη σύνθεση ελευθέρων ριζών και να μειώσει τους δείκτες της φλεγμονής.

Όπως το σταφύλι, έτσι και το παράγωγό του το κρασί έχουν ευεργετικές ιδιότητες, ειδικά το κόκκινο. Έρευνες που εξέταζαν τη σχέση του κρασιού και της ρεσβερατρόλης έδειξαν μείωση του κινδύνου για στεφανιαία νόσο, μείωση της οξείδωσης της λιποπρωτεΐνης LDLκαι των λιπιδίων και μείωση της συγκόλλησης των αιμοπεταλίων. Παρόμοια δράση με τη ρεσβερατρόλη επιτελούν οι τανίνες και η κουερσετίνη που περιέχονται στα σταφύλια και στο κρασί.

Εκτός λοιπόν από τα επιβεβαιωμλενα οφέλη του κρασιού στην καρδιά δείτε και μια σειρά από 14 ακόμη καλούς λόγους για να απολαύσουμε κρασί τώρα που ολοκληρώθηκε στις περισσότερες περιοχές ο τρύγος. Φυσικά επειδή μιλάμε για αλκοόλ, μιλάμε κατανάλωση οίνου με μέτρο.


1. ZHΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ
Είναι αλήθεια. Στο νησί Ικαρία , μια Μπλε Ζώνη μακροζωίας, οι άνθρωποι ζουν περισσότερο από κάθε άλλο μέρος στον πλανήτη. Η καθημερινή κατανάλωση κρασιού είναι μέρος ενός μοτίβου διατροφής που καταναλώνει λιγότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης και περισσότερα φυτικής με βάση τα δημητριακά. Στην Κρήτη και στην Σαρδηνία είναι τρόπος αντιγήρανσης και μακροζωίας.
Μία μελέτη του 2007 έδειξε πως οι προκυανιδίνες ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρασί, συμβάλουν στην προώθηση της καρδιαγγειακής υγείας.
Κρασιά που παράγονται σε περιοχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας και Σαρδηνίας όπου οι άνθρωποι τείνουν να ζούν περισσότερο, έχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις της ένωσης.
Οι ερευνητές στο Harvard Medical School uncoveredevidence ανακάλυψαν ότι η ρεσβερατρόλη ενεργοποιεί άμεσα μια πρωτεΐνη που προάγει την υγεία και τη μακροζωία σε ζωικά μοντέλα . Η ρεσβερατρόλη αυξάνει τη δραστηριότητα των sirtuins ( οδοί μακροζωίας ) , μια ομάδα γονιδίων που προστατεύει τον οργανισμό από τις ασθένειες της γήρανσης του πληθυσμού .
2. ΓΙΝΕΤΕ ΠΙΟ ΕΞΥΠΝΟΙ
 Η ρεσβερατρόλη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης μνήμης . Μετά από μόλις 30 λεπτά από τις δοκιμές , οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που έλαβαν ρεσβερατρόλη είχαν σημαντική αύξηση στην μνημόνευση των λέξεων και έδειξαν ταχύτερη απόδοση στο τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με το σχηματισμό των νέων αναμνήσεων, τη μάθηση , και τα συναισθήματα .
3. ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ
……με κρασί ! Η ρεσβερατρόλη είναι σε θέση να αναστείλει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν ακμή- περισσότερο από το υπεροξείδιο του βενζολίου . Και λειτουργεί ακόμη καλύτερα όταν συνδυάζεται με υπεροξείδιο του βενζολίου . Μέχρι στιγμής, πίνοντας το αντιοξειδωτικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθείς από τις ιδιότητές του. Η τοπική εφαρμογή με κρέμες δεν έχει αποδειχθεί τόσο αποτελεσματική – έτσι, λάβε τα αντιοξειδωτικά σου από το κρασί, τα φρούτα και τα λαχανικά, αντί να αγοράζεις ακριβές κρέμες .
4. ΚΡΑΣΙ-ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ 1-0
 Θα προτιμούσες να πίνεις κρασί ή να τρέχεις  στο γυμναστήριο ; Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά διαπίστωσαν ότι η ρεσβερατρόλη βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς, του εγκεφάλου και των οστών με τον ίδιο τρόπο που  βελτιώνονται όταν πάς στο γυμναστήριο . Τώρα φαντασου τα οφέλη του να κάνεις και τα δύο !
5. ΑΝΤΙΟ ΘΛΙΨΗ
 Ξέρεις πως το κρασί σε βοηθά να χαλαρώσεις ... αλλά τι γίνεται με την κατάθλιψη ; Ερευνητές στην Ισπανία, διαπίστωσαν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν δύο έως επτά ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη . Ακόμα και  με παράγοντες του τρόπου ζωής που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα συμπεράσματά τους , η μείωση του κινδύνου είναι  ισχυρή!
6. ΜΕΙΩΝΕΙ (ΔΕΝ ΑΥΞΑΝΕΙ) ΤΗΝ ΗΠΑΤΙΚΗ ΝΟΣΟ
Αυτή η μελέτη αμφισβήτησε τη συμβατική σκέψη για το αλκοόλ και την ηπατική νόσο. Η μέτρια κατανάλωση κρασιού  που ορίζεται ως ένα ποτήρι την ημέρα , μπορεί να μειώσει την επικράτηση των NAFLD  . Οι συγκρατημένοι λάτρεις του κρασιού , σε σύγκριση με άλλους, μειώνουν τον κίνδυνο στο μισό. Και σε σύγκριση με τους πότες κρασιού , οι πότες μπύρας ή άλλων αλκοολούχων, είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες για ύπαρξη NAFLD.

7. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ
 Η ρεσβερατρόλη σταματά την υπεραιμάτωση των αιμοφόρων αγγείων στα μάτια , σύμφωνα με την Washington University School of Medicine στο Σεντ Λούις . Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας λόγω ηλικίας. Σημειώστε ότι οι μελέτες αυτές έγιναν σε ποντίκια , επομένως η δόση για τους ανθρώπους δεν είναι ακόμη σαφής . Αλλά αυτή είναι σίγουρα μια καλή αρχή!
8. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ ΤΑ ΔΟΝΤΙΑ
 Γνωρίζες ότι η κατανάλωση κρασιού είναι ένας ελάχιστα γνωστός τρόπος για να προστατεύσεις τα δόντια σου από τα βακτήρια ; Αναφέραμε ήδη τις αντιμικροβιακές επιδράσεις του κρασιού στο δέρμα. Λοιπόν,πέντε από τα κοινά βακτηρίδια της στοματικής πλάκας που προκαλούν φθορές,σημείωσαν σχεδόν πλήρη αποδόμηση μετά την εφαρμογή των βιοφίλμ με κόκκινο κρασί .
9. ΜΕΙΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ
 Καρκίνος του μαστού
Τα κόκκινα σταφύλια είναι ο καλύτερος καρπός για να κατασταλεί η δραστηριότητα της αρωματάσης, το ένζυμο που χρησιμοποιείται από όγκους του μαστού για να παράγουν τα δικά τους οιστρογόνα  Το κόκκινο κρασί μπορεί να χρησιμεύσει ως ένας διατροφικός αναστολέας της αρωματάσης. Σημειώστε ότι μπορείτε επίσης να φάτε κόκκινα σταφύλια. Μαζί με τους σπόρους είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Η ρεσβερατρόλη  πιστεύεται επίσης ότι σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα, κόβοντας ένα μονοπάτι που τα τροφοδοτεί.
 Καρκίνος του παχέος εντέρου
 Οι μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50%!!!
 Καρκίνος του προστάτη
 Το αντρικό τμήμα του Harvard Health Watch αναφέρει ότι οι άνδρες που πίνουν κατά μέσο όρο τέσσερα έως επτά ποτήρια κόκκινο κρασί την εβδομάδα έχουν 52% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν κρασί.
10. ΕΞΟΡΚΙΣΤΕ ΤΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΣΥΝΑΧΙ
Η παλιά συνταγή της γιαγιάς δεν είναι και τόσο παράξενη τελικά . Μια μελέτη εξέτασε 4.000 μέλη  σε πέντε πανεπιστήμια σε όλη την Ισπανία . Εκείνοι που έπιναν  κρασί ήταν λιγότερο πιθανό να κρυολογήσουν σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μπύρα ή οινοπνευματώδη ποτά . Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν να αποφύγεις την φλεγμονή και να μειώσεις τα συμπτώματα του κρυολογήματος.
11. ΜΕΙΩΣΕ ΤΗΝ ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ ΣΟΥ(ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΟΥ)
 Η ρεσβερατρόλη θεωρείται ότι μειώνει την LDL και αυξάνει τηςνHDL , που σημαίνει ότι τα αιμοφόρα αγγεία μας είναι λιγότερο πιθανό να είναι επικαλυμμένα με πλάκα. Ακόμη και η American Heart Association παραδέχεται ότι η μέτρια κατανάλωση κάθε είδους αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την HDL σας , ή καλή χοληστερόλη , κατά περίπου 12 % .
12. ΜΕΙΩΣΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ
Το κρασί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις αναλύσεις προσαρμόστηκε η  ηλικία , το φύλο και το κάπνισμα , η πρόσληψη του κρασιού σε μηνιαία , εβδομαδιαία ή ημερήσια βάση και σχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με την απουσία πρόσληψης κρασιού . Τα οφέλη δεν παρατηρήθηκαν σε μπύρα ή κατανάλωση σκληρού  αλκοόλ .
13. ΡΥΘΜΙΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΑΚΧΑΡΟΥ ΣΤΟ ΑΙΜΑ
 Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες . Οι πολυφαινόλες στο κρασί αλληλεπιδρούν με κύτταρα που εμπλέκονται στην ανάπτυξη και την αποθήκευση του λίπους και τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Η ποσότητα των πολυφαινολών σε ένα μικρό ποτήρι κόκκινο κρασί φαίνεται να ανταγωνίζονται ορισμένα φάρμακα στην ρύθμιση της δραστηριότητας του σακχάρου στο αίμα.
14. ΜΗΝ ΦΟΒΑΣΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ
 Οι άνδρες και οι γυναίκες που πίνουν μετρίως έχουν 30% χαμηλότερο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 . Αυτό μπορεί να οφείλεται και πάλι στην ρεσβερατρόλη, η οποία βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη είναι ο πιο σημαντικός καθοριστικός παράγοντας που συμβάλλει στον Tύπου 2 διαβήτη .
 

 

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!