GOOD LIFE

Η επιστήμη αποκαλύπτει πως τα ομαδικά αθλήματα σου χαρίζουν ευτυχία

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό, είναι γνωστό πως έχει μόνο ευεργετικά αποτελέσματα στον οργανισμό σου. Όμως μια νέα μελέτη έρχεται να δείξει πως ειδικά όσοι ασχολούνται με ομαδικά αθλήματα, όχι μόνο βελτιώνουν την σωματική αλλά και την ψυχική τους υγεία και είναι πιο ευτυχισμένοι.

Πολλές μελέτες έχουν διαπιστώσει πως η υγεία του σώματος βοηθάει την υγεία της ψυχής. Αυτή η καλή λειτουργία του οργανισμού δρα ως ντόμινο, που έχει ως αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε όλες τις καταστάσεις πολύ καλά, νιώθοντας εν τέλει ευτυχία και ικανοποίηση από τη ζωή.

Μία νέα μελέτη μας ενημερώνει πιο ειδικά πως τα ομαδικά αθλήματα συμβάλλουν στην ευτυχία.

Ερευνητές από το London School of Economics κάλεσαν 459 αθλητές, ηλικιακής κλίμακας 12 έως 20 χρονών, οι οποίοι έκαναν κολύμβηση, στίβο, ποδηλασία ή έπαιζαν μπάσκετ, για να συμμετάσχουν στη μελέτη.

Η έρευνα κράτησε έξι μήνες και χωρίστηκε σε τρεις χρονικές περιόδους, κατά τις οποίες οι αθλητές κλήθηκαν να απαντήσουν σε μία σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα επίπεδα ικανοποίησης που αισθάνονταν από τη ζωή τους.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πως οι άνθρωποι οι οποίοι κάνουν κάποιο ομαδικό άθλημα δεν έχουν μόνο σωματικά οφέλη από την άσκηση, αλλά μέσω των ομαδικών αθλημάτων ενισχύεται και η μακροπρόθεσμη ευτυχία τους. Όπως σημειώνεται στην Telegraph η ερευνητική ομάδα λέει πως η ένταξή μας σε μία ομάδα μπορεί να βελτιώσει τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

Το αίσθημα του ανήκειν σε μία ομάδα παίζει σημαντικό ρόλο

Ο καθηγητής Dr Chia – Huei Wu, ένας εκ των ερευνητών, εξηγεί πως το κοινωνικό περιβάλλον της ομάδας παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή, λέγοντας:

“Βρήκαμε ότι αυτό μπορεί να εξηγηθεί από την κοινωνική αλληλεπίδραση και το συναίσθημα της ταυτότητας το οποίο βιώνουμε όταν είμαστε μέλη μίας ομάδας. Στην ομάδα τα μέλη δεν έχουν επιμέρους, δικούς τους στόχους ο καθένας. Η ένταξή μας σε μία ομάδα μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε το συναίσθημα του ανήκειν μαζί με τους συναθλητές μας. Νιώθουμε ικανοποίηση με την ομάδα μας, πράγμα που μπορεί να μας βοηθήσει να είμαστε ικανοποιημένοι με τη ζωή μας”.

Η ερευνητική ομάδα λέει από κοινού πως η κοινωνική πτυχή των ομαδικών αθλημάτων, δημιουργεί προσωπικές σχέσεις μεταξύ των ατόμων, κάτι που κάνει μία ομάδα να αλληλεπιδρά, πράγμα που ενισχύει την ευτυχία των συμμετεχόντων σε αυτήν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εμπειρία της ήττας – αποτυχίας σε έναν αγώνα, την οποία οι αθλητές αντιμετωπίζουν όλοι μαζί. Αυτό βοηθάει το κάθε άτομο ξεχωριστά, να ξεπερνά τις αντιξοότητες της ζωής.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!