WOMEN'S GUIDE

Ποια είναι τα “sos” για να κάνεις το διάβασμα του παιδιού στο σπίτι παιχνιδάκι

Συμβουλές για όλες τις μητέρες

Πόσες φορές έχεις βρεθεί μπροστά στο δίλημμα: “Να το πιέσω; Να φωνάξω; Να γίνω αυστηρή; Ή μήπως να το αφήσω ελεύθερο; Μικρό παιδί είναι, δεν χρειάζεται να πέσει με τα... μούτρα στο διάβασμα”. Ναι, μία από τις πιο συνηθισμένες εικόνες σε σπίτια με παιδιά είναι ο μικρός “εμφύλιος” που ξεσπά κάθε φορά που πρέπει να διαβάσουν. Γιατί, όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, κανένα παιδί δεν θέλει να κάνει τα μαθήματα για το σχολείο. Ποιος άλλωστε θα προτιμούσε να διαβάσει γλώσσα και μαθηματικά, από το να παίξει, να δει μια ταινία ή να πάει στο... καράτε και το μάθημα κιθάρας; Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως τα παιδιά πρέπει να αφεθούν και εντελώς ελεύθερα να λειτουργήσουν με γνώμονα τα “θέλω” και την όρεξή τους για παιχνίδι και διασκέδαση!

Φυσικά, μετά από μια μακρά περίοδο διακοπών, τα πράγματα είναι πάντοτε πολύ πιο δύσκολα, τόσο για τα παιδιά που καλούνται να επανέλθουν στους κανονικούς ρυθμούς τους, όσο και για τους γονείς που οφείλουν να τα βοηθήσουν να υιοθετήσουν ένα σταθερό πρόγραμμα μελέτης στο σπίτι. Αναπόφευκτα, η αντίσταση των μικρών θα είναι μεγάλη, ειδικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την επιστροφή στα... θρανία! Ωστόσο, το κυριότερο μέλημα για τους γονείς πρέπει να είναι η διατήρηση ενός προγράμματος, διότι όπως είναι γνωστό τα παιδιά έχουν ανάγκη την ύπαρξη σταθερού προγράμματος και ορίων για να λειτουργήσουν με ασφάλεια και μεθοδικότητα.

 

Για αυτό, λοιπόν, αν ακόμα δυσκολεύεσαι να βρεις τη “χρυσή τομή” στη μελέτη στο σπίτι, ρίξε μια ματιά παρακάτω για να δεις μερικούς τρόπους που θα σε βοηθήσουν!

Όρισε ένα συγκεκριμένο μοτίβο διαβάσματος

Μιας και το πρόγραμμα είναι τόσο σημαντικό για τα παιδιά, έχουν ανάγκη από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο μέσα στο οποίο θα διαβάζουν. Με λίγα λόγια, χρειάζονται συγκεκριμένο χώρο, χρόνο και διάρκεια κατά την οποία θα συγκεντρωθούν σε αυτό. Επομένως, καλό είναι να ορίσεις τα παραπάνω στοιχεία εγκαίρως!

 

Βρες το κατάλληλο σημείο διαβάσματος

Κάθε παιδί έχει τις δικές του συνήθειες και ευκολίες. Κάποια μπορεί να θέλουν να διαβάζουν στο δωμάτιό τους, που είναι ήσυχα και μπορούν να συγκεντρωθούν. Κάποια άλλα ίσως να παρασύρονται από τα παιχνίδια τους και βρίσκουν καλύτερη λύση μέρη όπως η τραπεζαρία. Είναι σημαντικό να βρεις εκείνο το χώρο που ταιριάζει στο παιδί σου και να γίνει το μόνιμο σημείο διαβάσματός του.

 

Εφοδίασε το χώρο διαβάσματος

Αφού έχει βρεθεί το κατάλληλο spot για τη μελέτη στο σπίτι, το επόμενο βήμα είναι να διαμορφωθεί ο χώρος ή να πληροί κάποιων προϋποθέσεων. Να είναι ευρύχωρος και καθαρός, να περιλαμβάνει όσα αντικείμενα θα χρειαστεί το παιδί για τη μελέτη του και να είναι ευχάριστο για τη δουλειά για την οποία προορίζεται!

 

Εντόπισε την καλύτερη ώρα

Εφόσον έχετε διευθετήσει τις παραπάνω λεπτομέρειες, επόμενο σημαντικό στοιχείο είναι το πότε θα διαβάζει το μικρό σου. Τα περισσότερα παιδιά θέλουν και χρειάζονται ένα διάλειμμα περίπου δύο ωρών μετά το σχολείο για να χαλαρώσουν. Για αυτό και πολλοί προτιμούν η σχολική μελέτη να γίνεται το απόγευμα ή πριν το βραδινό φαγητό. Συζήτησε με το παιδί και ορίστε από κοινού μία συγκεκριμένη ώρα που το βολεύει να ξεκινάει το διάβασμα.

 

Φτιάξε ένα ημερήσιο πρόγραμμα

Κάτι που ίσως να βοηθήσει το παιδί είναι να δημιουργήσετε ένα χρονοδιάγραμμα για το κάθε μάθημα, αλλά και τη σειρά με την οποία θα διαβάσει. Αυτό προϋποθέτει ότι θα μείνεις μαζί του, θα δείτε τι εργασίες έχει για την επόμενη ημέρα, θα το ρωτήσεις πόση ώρα πιστεύει ότι θα του πάρει να ολοκληρώσει το κάθε μάθημα και με ποιο θα ήθελε να ξεκινήσει. Από κοινού, λοιπόν, μπορείτε να φτιάξετε ένα χρονοδιάγραμμα που θα αποτρέψει το... χάος!

 

Ορίστε τα διαλείμματα

Πολλά παιδιά έχουν ανάγκη από μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του διαβάσματος και για αυτό καλό είναι να ορίσετε μαζί τους χρόνους διαβάσματος. Τι διάρκεια θα έχουν τα διαλείμματα και κάθε πότε θα γίνονται; Έτσι θα βοηθήσεις το παιδί να βρει τους χρόνους του, αλλά και να ξεκουράζεται όταν το χρειάζεται!

 

Θέσε συγκεκριμένα όρια και προσδοκίες

Ο χρόνος και ο τρόπος του διαβάσματος που έχετε ορίσει εξαρχής θα πρέπει να τηρείται από το παιδί και αυτή είναι μια συμφωνία που πρέπει να γίνει από την πρώτη στιγμή. Έτσι, θα υπάρχει ομαλότητα στο πρόγραμμά του και κανόνας για να ακολουθήσει. Κάνετε, ίσως, και μια συζήτηση για τις επιπτώσεις που θα έχει η μη τήρηση αυτού του προγραμματισμού. Αυτό θα θέσει ισχυρό όριο στο παιδί, που το έχει ανάγκη.

 

*Και μην ξεχνάς ποτέ πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες, απαιτήσεις και συνήθειες θα πρέπει να οριστεί και ο τρόπος που διαβάζει τα μαθήματά του! Αυτό είναι κάτι που οφείλεις να λάβεις υπόψιν σου όταν μαζί καθορίζετε το πρόγραμμά του.

Πηγή: Tlife.gr

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!