GOOD LIFE

Ποιά γυναικεία χαρακτηριστικά έλκουν τους άνδρες; Μια έρευνα έχει απαντήσεις

Τελικά τί είναι αυτό που κάνει τους άνδρες να βρίσκουν ελκυστικό ένα γυναικείο πρόσωπο; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα προσπάθησε να δώσει μια έρευνα στη Γαλλία.

Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο δρ Julien Renoult από το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών στο Παρίσι, και μαζί με την η ομάδα του θέλησαν να κατανοήσουν καλύτερα ποια εξωτερικά γνωρίσματα στο πρόσωπο των γυναικών αναζητούν οι άνδρες επειδή τα βρίσκουν ελκυστικά.

Η συγκεκριμένη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι άνδρες προτιμούν τα "λεπτά χαρακτηριστικά" στα γυναικεία πρόσωπα και ο όρος "λεπτά χαρακτηριστικά περιλαμβάνει μορφολογικά στοιχεία όπως η συμμετρία, η απλότητα, η ομαλή υφή του δέρματος, οι λίγες ρυτίδες, και οι απαλές γραμμές περιγράμματος. Αντίθετα  το γυναικείο πρόσωπο που ερευνητές χαρακτήρισαν ως "πυκνό" (δηλαδή ένα πρόσωπο όπου η μύτη, το στόμα ή τα μάτια είναι πιο “ογκώδη” ή ασύμμετρα) ήταν αυτό που εμφανίστηκε ως το λιγότερο ελκυστικό.

Και υπάρχει λόγος που τα "λεπτά χαρακτηριστικά" έλκουν τους άνδρες, αφού όπως λένε οι επιστήμονες τα συγεκριμένα χαρακτηριστικά κωδικοποιούνται αποτελεσματικά στον εγκέφαλο, με τη χρήση μερικών μόνο νευρώνων, άρα είναι πιο εύκολα επεξεργάσιμα από τον εγκέφαλο.

Η έρευνα κράτησε δύο χρόνια και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διαφημίσεις και τα social media σε όλη τη Γαλλία προσλαμβάνοντας 168 γυναίκες ηλικίας 18-26 ετών. Τα πρόσωπα των γυναικών φωτογραφήθηκαν και οι φωτογραφίες  πέρασαν από επεξεργασία ώστε το σχήμα των κεφαλιών να εξομοιωθεί. Το φόντο των φωτογραφιών έγινε μαύρο ενώ ο λαιμός τα μαλλιά και μαλλιά έγιναν θολά έτσι ώστε κάποιος που έβλεπε τη φωτογραφία να επικεντρώνονται στα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Στη συνέχεια η ερευνητική ομάδα έδειξε τις φωτογραφίες σε 169 άνδρες μέσης ηλικίας 36 ετών για να αξιολογήσουν τα πρόσωπα των γυναικών και να βαθμολογήσουν το επίπεδο της ελκυστικότητας κάθε γυναίκας, με 0 την ελάχιστη έλξη και 20 είναι την υψηλότερη.

Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε έναν αλγόριθμο ο οποίος αξιολόγησε τα “λεπτά χαρακτηριστικά” και βρήκε ότι υπήρχε ισχυρή προτίμηση γι’ αυτά εκ μέρους των ανδρών.

Ο Renoult και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτή η προτίμηση για απλότητα υπερισχύει των διαφόρων αντιλήψεων για την ομορφιά που κατά καιρούς μπορεί να επικρατούν. Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό μπορεί να προκύπτει από την τάση του ανθρώπινου εγκεφάλου να προτιμά ερεθίσματα που είναι εύκολα και γρήγορα ως διαδικασία, όπως ακριβώς κάνει με τα τοπία και τις απλές αφηρημένες γεωμετρικές φόρμες.

Σήμερα, οι περισσότεροι εξελικτικοί επιστήμονες προτείνουν ότι η ιδέα μας για την ομορφιά, και το ποιον επιλέγουμε τελικά για σύντροφο, καθορίζεται από την ποιότητα του γενετικού υλικού που θα κληρονομηθεί στο απογόνους. Για παράδειγμα, τα συμμετρικά πρόσωπα μπορεί να είναι ένα σημάδι σταθερότητας του χαρακτήρα ενώ τα νεανικά πρόσωπα ένα σημάδι της γονιμότητας. Αλλά σύμφωνα ακόμη και με τον Κάρολο Δαρβίνο, τον δημιουργό της θεωρίας της εξέλιξης, η ιδέα της ομορφιάς ίσως να μην εξελίχθηκε μέσω της φυσικής επιλογής και να έχει άλλη αιτία.  Αυτή είναι η γραμμή σκέψης, στην έρευνα του Renoult.

“Εκτός από τους παράγοντες που επηρεάζονται από τη φυσική επιλογή, οι προτιμήσεις μας οδηγούνται από καθαρά αισθητικούς μηχανισμούς, αυτούς που οι νευροεπιστήμονες έχουν ήδη συνδέσει με την αισθητική εμπειρία”, λέει ο Renoult.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!