GOOD LIFE

Έρευνες δείχνουν πως τα ζυμαρικά είναι πολύ υγιεινά, αλλά κάποιοι διαφωνούν

Πολύ καλά νέα έχουν για όσους λατρεύουν τα μακαρόνια και την pasta (δηλαδή σχεδόν όλους) δύο νέες έρευνες.

Η πρώτη έρευνα παρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο πλαίσιο συνεδρίου για την παχυσαρκία στις ΗΠΑ, και περιλαμβάνει στοιχεία από το  National Health and Nutrition Examination Survey (Διεθνείς Ερευνητικές Εξετάσεις για Υγεία και Διατροφή - NHANES). Βάσει των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν τα έτη μεταξύ 2001 και 2012, σε ενήλικες άνω των 19 ετών, ερευνητές έδειξαμ πως όσοι κατανάλωναν μακαρόνια και ζυμαρικά είχαν καλύτερα ποσοστά σιδήρου, μαγνησίου και μια διατροφή πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ εμφάνιζαν μειωμένη κατανάλωση προίόντων με κορεσμένα λιπαρά και πρόσθετη ζάχαρη. 
Επίσης το 2016, έρευνα που έγινε στην Ιταλία και στην οποία συμμετείχαν 23,000 Ιταλοί, είχε αποδείξει πως η κατανάλωση ζυμαρικών συνδέεται με την εμφάνιση χαμηλού δείκτη μάζας σώματος (Body Mass Index - γνωστό και ως BMI) και άρα οι λάτρεις των ζυμαρικών είναι πιο "αδύνατοι" σε σύγκριση με όσους αποφεύγουν τα ζυμαρικά.
Πριν όμως αρχίσετε να πανηγυρίζετε πως επιτέλους θα μπορείτε να τρώτε όσα μακαρόνια και ζυμαρικά θέλετε, θα πρέπει να ακούσετε και τα επιχειρήματα όσων αμφισβητούν τα πορίσματα αυτών των δύο ερευνών, αφού η μεν αμερικανική έρευνα έγινε για λογαριασμό της Εθνικής Ένωσης Ζυμαρικών (National Pasta Association) των ΗΠΑ, που σίγουρα έχει κάθε λόγο να θέλει να εμφανίσει τα μακαρόνια και τα ζυμαρικά ως υγιεινή τροφή, ενώ πουθενά στην έρευνα δεν αναφέρεται η συχνότητα με την οποία οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν τα ζυμαρικά, ούτε η ποσότητα που κατανάλωναν. 
Επίσης πολλοί αμφιβητούν και την ιταλική έρευνα, αφού θεωρούν πως και οι Ιταλοί έχουν πολλούς λόγους να θέλουν να υποστηρίξουν πάσει θυσία το εθνικό τους φαγητό.
Πάντως το μυστικό είναι στη ποσότητα ζυμαρικών που καταναλώνουμε, με τους διαιτολόγους και διατροφολόγους να συμφωνούν πως μια μερίδα ζυμαρικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε μέγεθος ένα μπαλάκι του τένις.


 

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!