GOOD LIFE

Τί είναι το συναισθηματικό hangover και γιατί εντείνεται αυτές τις μέρες

Αυτές τις μέρες πολλοί βγήκαν έξω και τώρα βιώνουν το λεγόμενο hangover, αλλά εκτός από το hangover λόγω υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ οι επιστήμονες κάνουν λόγο και για συναισθηματικό hangover.

Συγκεκριμένα, πρόσφατη μελέτη ερευνητών στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης απέδειξε πως εμπειρίες που προκαλούν συναισθήματα, δημιουργούν συναισθηματικά "hangovers", που επηρεάζουν μελλοντικά γεγονότα και τα καθιστούν πιο εύκολο να ανακληθούν.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience και σε αυτή, οι ερευνητές έδειξαν σειρά φωτογραφιών σε δύο ομάδες με συμμετέχοντες στη μελέτη.

Η πρώτη ομάδα, πρώτα είδε φωτογραφίες που προκάλεσαν συναίσθημα και στη συνέχεια είδε ουδέτερες φωτογραφίες. Η άλλη ομάδα, πρώτα είδε τις ουδέτερες φωτογραφίες και στη συνέχεια αυτές που προκαλούσαν συναίσθημα. Έξι ώρες αργότερα, οι συμμετέχοντες εξετάστηκαν για να διαπιστωθεί πόσο καλά θυμόνταν αυτά που είχαν δει.

Άνθρωποι που εκτέθηκαν πρώτα σε φωτογραφίες που προκάλεσαν συναίσθημα είχαν πιο έντονη ανάκληση των ουδέτερων φωτογραφιών πρώτα, ανακάλυψε η έρευνα. Απεικονιστικές εξετάσεις εγκεφάλου υποδεικνύουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι φωτογραφίες που προκάλεσαν συναίσθημα προετοίμασαν τον εγκέφαλο να θυμάται πράγματα πιο αποτελεσματικά.

Η ερευνήτρια Lila Davachi δήλωσε ότι φάνηκε πως η μνήμη για μη συναισθηματικές εμπειρίες είναι καλύτερη, αν αυτές εμφανιστούν μετά από συναισθηματικό γεγονός.

Πρόσθεσε, ότι τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι η νόηση επηρεάζεται σημαντικά από προηγούμενες εμπειρίες και συγκεκριμένα ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις του εγκεφάλου μπορούν να συνεχιστούν για μεγάλο διάστημα.

Άρα ειδικά αυτές τις μέρες που ηζωή έχει μπει σε έντονους ρυθμούς με πολλές εναλλαγές παραστάσεων, επαφών και συγκινήσεων, το συναοσθηματικό hangover κάνει πιο αισθητή την εμφάνισή του.

Διαβάστε περισσότερα:

SIGMALIVE APP

Κατεβάστε την εφαρμογή στο iPhone σας για άμεση και γρήγορη ενημέρωση.

iphoneiphone

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

Ακολουθήστε το SigmaLive
και μάθετε για τις τελευταίες εξελίξεις.

facebooktwitteryoutubegplusrss

NEWSLETTER

Εγγραφείτε στο Newsletter
και μείνετε πάντα ενήμεροι!